Objava

Collapse
No announcement yet.

Slovenska mitologija

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Slovenska mitologija

    Pričajmo o nama bliskoj ali malo poznatoj slovenskoj mitologiji

  • #2
    SVAROG




    Svarog je, prema ruskim legendama, bog, stvoritelj svega na nebu i zemlji, prvo bozanstvo Sunca kod Slavena.
    Korijen rijeci = svar- indoeuropski Sunce+ nastavak og (certog=dvorana, brl-og, vrtl-og).
    Prema tome Svarog znaci mjesto Sunca, ( personificikacija samog boga neba, boga Sunca).

    Imao je dva sina: Dazbog ili Dabog bog sunca (prema Ipatskim kronikama, pod 1114.god.) i Svarozica. Svarog je povezivan sa nebom, kovanjem zeljeza i vatrom. Usporedjuju ga sa grckim Uranom i Hefestom (bozjim kovacem). Prema ruskoj legendi Svarog je iskovao sunce i postavio ga na nebo.

    Kod Baltickih Slavena znacajno je obozavanje Svarozica- Radgosta. Titmar navodi da u Radgostovom hramu, kod Redarijana, izmedju mnostva idola bogova postoji i jedan pod imenom Zuarasici- Svarozic (bog vatre i domaceg ognjista) kojeg narod najvise postuje. Njemu su prinosene zrtve- muskarci i domace zivotinje. U hramu su uz idole cuvane i zastave koje su se iz svetista iznosile samo u slucaju ratnog pohoda. Tada su ih nosili pjesaci.Svarozic na glavi ima sesir protiv zege, u desnoj ruci rog obilatosti, o lijevome boku mac, kojim je sjekao zloduha, jureci na svome konju.
    [




    SVE sta napišem smatrajte Salom

    Comment


    • #3
      PERUN



      Perun je bog pravde, rata i oruzja, groma i munje. Prikazivan kao sveto drvo - hrast, cije grane i kora predstavljaju zivi svijet nebo i zemlju, a korijenje podzemlje, svijet mrtvih.

      Stari Slaveni su vjerovali da grmljavina nastaje kada Perun izleti iz svojih dvora u kociji. Vjerovalo se je da se pojavljuje u proljece kako bi donio kisu, ucinio zemlju plodnom, otjerao oblake i donio suncevu svjetlost. Perunovo oruzje su strijele/munje.

      Nosi sjekiru, a katkad i cekic. Sjekiru baca na zle ljude i duhove koja se uvijek vraca u njegovu ruku. Prikazivan je kao grub covjek s bakrenom bradom.

      Prinosili su mu zivotinjske zrtve na svecane dane. Kada je zivotinja bila zrtvovana, vjernici su zivotinju trebali pojesti, jer je ona bila prozeta manom ili bozjom snagom, te će na taj nacin citava grupa biti obredno ojacana.

      Njegovo ime nalazimo i u nazivu perunika (iris), katkad zvanoj i bogica (bozja biljka), za koju se vjerovalo da raste na mjestu gdje Perun udari munjom.



      SVE sta napišem smatrajte Salom

      Comment


      • #4
        Stari Sloveni su u religijskom pogledu bili pagani.
        Verovalo se u 3 sveta :Jav(a),Nav(a),i Prav(a).Jav je predstavljao materijalni svet,Nav je predstavljao svet mrtvih,a Pra je bio Svarogov zakon.
        Ova tri sveta su predstavljana sa tri prsta što se kasnije preuzelo i u Hrišćanstvu.
        Stari Sloveni su Bogove smatrali precima i obraćali im se kao sebi ravnima.Kada se iz sveta Java predje u svet Nava prolazi se kroz nekoliko života (reinkarnacije)a nakon toga se dolazi medju Bogove.
        Sloveni su poštovali nebeska tela:komete,zvezde Sunce i Mesec.Za pomračenje se verovalo da predskazuje nesreću.
        Crkva je bila važna institucija Starih Slovena a Hrišćanstvo je pojačalo važnost.Zadržani su neki paganski običaji.Narod bira Svece kao nekad Bogove koji će biti zaštitnici.
        Kult zemlje je bio razvijen -"zemlja mati naša" mati koja radja i daje život i hrani.
        Poštovali su drveće i kamenje.Od drveća osobito je poštovan hrast,dub,lipa.Za orah se verovalo da kupi veštice.
        Naročito je poštovan bosiljak kao božji cvet.


        Stvaranje Sveta po slovenskom predanju

        U početku je bila tama,prostor u obliku koji mi sada percipiramo nije postojao bio je vakuum.Svevišnji je stvorio Zlatno jaje.U njemu je bio začetak-Rod.Rod je postao Roditelj nama poznatog postojećeg sveta.
        On je stvorio prvo osnovu Vaseljene.Ljubav- Ladu majčicu koja je i njemu samom davala snagu.Snagom Ljubavi Rod je probio zidove Zlatnog jajeta i stvorio Vaseljenu - zvezdane svetove.
        da bi oživeo Vaseljenu Rod je stvorio Zemun i Sedulju -kravu i kozu.Ljubav izmedju roda i njih dve učinila je da se njihova vimena napune i da se mleko iz njihovih vimena razlije po Vaseljeni i da udahne život zvezdama.
        Potom je Rod stvorio kamen Altir.Kamen je delovao na mleko i stvorena je Majka Sirova Zemlj i Mlečni okean.
        Stvorivši svet uklonio je tamu učinio da se vide zvezde Sunce i Mesec.a onda je sve pokrenuo da se okreće da se smenjuju dan i noć.
        Svet je podelio na jav i Nav.Na taj način je omogućena večnost duši.Odvojio je pravdu od nepravde.Time su odredjena pravila kretanja duše.Učinjena pravda i nepravda idu sa dušom u Nav.Kada i gde će se duša ponovo vratiti u jav zavisi od počinjene pravde i nepravde,
        Iz svojih usta Rod je pustio Duh Božji pticu Majku Sva.Onda je po liku Majke stvorio Duh Božji-Svaroga nebeskog oca.
        Svarog je završio stavaranje sveta.Postavio je 12 stubova koji podupiru nebeski svod.On je postao vladar ovozemaljskog sveta.

        Iz knjige "Slovenski Bogovi"-Aleksandar Asov

        Comment


        • #5
          Specifičnost religije starih Slovena se očituje u polikefalnosti Bogova.Bogovi su prikazivani sa više glava.
          Triglav je prikazivan sa tri glave,Svetovid je prikazivan sa 4 glave što bi predstavljalo pogled na četiri strane sveta,Simargal sa sedam glava,Porevid sa pet glava,Rudjevid sa sedam glava.

          Dok je Svarog Bog Vaseljene,duhovnog sveta u kome borave mrtvi,koji vlada višim nebom,Perun je Bog koji vlada stmosverom.On je Bog vremenskih nepogoda grmljavine i kiše.
          On je član najvećeg trojstva religijskog Starih Slovena sa Svarogom i Svetovidom.
          Zle i neposlušne ljude kažnjava tako što im zatvara nebeske dveri.Kažnjava za krivokletstvo i Sloveni su se u Ugovorima o miru zaklinjali baš Bogu Perunu.
          Ime olaskom Hrišćanstva ta uloga se daje Svetom Iliji.

          "Da orosi sitna rosa,
          Oj Dodola mili Bože,
          Oj Ilija daj Bože daj,
          Oj Ilija moj Perune,
          Daj Bože daj,Daj Ilija daj."
          Dodolska obredna pesma.

          Comment


          • #6
            DABOG




            U slavenskoj mitologiji Dabog (Dajbog, Dazbog) je Svarogov sin.
            Prema ruskoj legendi on je Perunov sin, bog-sunce, gospodar zemlje, bog rata, plodanosti,
            koji daje bogatstvo, vratar podzemnog svijeta, plemenitih metala, rudarstva.

            U legendama cesto se pojavljuje u obliku hromog vuka ili kao hromi Daba. U nekim legendama Dabog je gospodar zemlje, protivnik bozji, "car na zemlji".

            U nekim mitovima se, kao njegova, zena spominje Dajbaba ili Baba.
            Pojavom krscanstva pretvoren je u Sotonu.

            [


            SVE sta napišem smatrajte Salom

            Comment


            • #7
              SVETOVID

              Svetovid je kod slovenskih naroda poštovan kao božanstvo koje vidi svet.smatran je bogom rata ali i zaštitnikom plodnih njiva.Naročito je bio poštovan od strane baltičkih Slovena.Praznik Boga Svetovida je bio slavljen u vreme kada se skupljala letina.Tada bi njemu u čast bile žrtvovane životinjske glave.Za vreme Svetovidovog praznika ljudi bi se lečili od bolesti očiju koristeći izvorsku vodu i travu vidovčicu što je zadržani običaj do danas.
              Svetovid je osobito bio poštovan u Arkoni na ostrvu Rujan (Rigen u današnjoj nemačkoj)Uticaj na Rujane je bio snažan.Na tom mestu je podigut veliki hram i kip koji je predstavljao zamisao o Svetovidu kao četvoroglavom božanstvu.Četiri glave kipa su "gledale" na četiri starane sveta.Predstavljen je u ratmičkoj opremi sa lukom i strelom.Pripadao mu je beli konj koji je bio vlasništvo hrama i o njemu se brinuo nadležni sveštenik.Arkona je bila trgovački centar i brojni trgovci koji su tu dolazili donosili su i posvećivali darove Svetovidu.Postojao je i oblik gatanja koji se vršio pre polaska u rat ili borbu.
              Last edited by malanastija; 05-11-09, 19:14.

              Comment


              • #8
                VELES



                Veles, Volos ili Voloh u slavenskoj mitologiji bog je zemlje, voda i podzemlja; povezivan je sa zmajevima, stokom, magijom, muzicarima, bogatstvom i prevarom.

                Perunov je glavni protivnik. Simbol mu je zmija ili zmaj.
                Stalno je izazivao Peruna kraduci mu stoku, djecu (sina Jarila) ili zenu.

                Perun je progonio Velesa po zemlji, napadao ga svojim munjama s neba, a Veles je bjezao pretvarajuci se u razne zivotinje ili skrivajuci se iza drveca, kuca ili ljudi. Na posljetku je Perun uspio ubiti Velesa - otjerao ga je u njegovo vodeno podzemlje. U toj ritualnoj smrti, sto god da je Veles ukrao, padalo bi iz njegova tijela u obličju kise s nebesa. Tako se objašnjavala promjena godišnjih doba.

                Veles je zastitnik stoke. Cesto ga se nazivalo skotiji bog (stocni bog). Jedan od njegovih atributa bili su rogovi (bikovi ili ovnovi), a vjerojatno i ovcja vuna.

                Veles je bio zastitnik pastira. U nekim se slavenskim narodima, ponajviše u Rusiji, očuvao zetveni obicaj da se prvi snop zita poveze u neku vrstu amuleta koji bi stitio zetvu od zlih duhova.

                Nakon dolaska krscanstva Veles je podijeljen u nekoliko različitih likova. Kao bog podzemlja i zmaj, naravno, povezan je s vragom. Njegove su dobre osobine povezivane s krscanskim svecima. Kao zastitnik stoke, povezivan je sa svetim Blazom, odnosno svetim Vlahom.

                U mnogim je istocnoslavenskim narodnim bajkama povezivan sa svetim Nikolom, najvise zbog osobine zastitnika bogatstva i stjecanja.

                Last edited by điđi; 07-11-09, 03:00.
                SVE sta napišem smatrajte Salom

                Comment

                Working...
                X