Objava

Collapse
No announcement yet.

Aikido

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Aikido

    BUDO - Put mira

    Japanske borilačke veštine nazivaju se jednom rečju "Budo". Značenje ove reči jeste put ka uspostavljanju mira i blagostanja. Reč "Bu" koja se danas koristi u savremenom japanskom i kineskom jeziku znači: vojni; oružani. Međutim izvorno značenje ove reči je zaustaviti srp ili kosu. Naime, u Kini su u vreme zaraćenih država, sredinom perioda vladavine dinastije Han (206 p.n.e - 220 n.e), stanovnici plodnog dela Kine često bili napadani od strane severnih naroda koji su živeli uglavnom na peščarnom tlu. U svojim napadima obično su koristili koplja, srpove i kose za žito. Kako bi se zaštitili od napada, narodi plodnog dela Kine su izmišljali raznovrsna nova oružja i tehnike. Kineski veliki zid je takođe bio zidan kako bi se napadači zaustavili. Tako je nastala reč Bu, koja je na japansko ostrvo stigla zajedno sa prvim budističkim spisima u VI veku preko korejskog poluostrva.
    Borilačke veštine su u japanskom društvu, koje je bilo pod snažnim uticajem neokonfučijanizma i zen budizma, dobile svoj poseban oblik i značaj pogotovu među ratničkom klasom srednjeg veka.


    Aikido - Veština koja osvaja svet

    Među mnoštvom različitih borilačkih veština u Japanu, Aikido se smatra najmlađom i najsavršenijom veštinom. Aikido je osnovao Morihei Uešiba (1883.-1969.) koji je ceo svoj život posvetio izučavanju različitih borbenih formi. Usavršavajući tehniku Daitorju aikiđuđucua pre Drugog svetskog rata i oslanjajući se dobrim delom na šinto filozofiju posle Drugog svetskog rata, stvorio je Aikido, a time značajno obogatio smisao Budoa. Morihei Uešiba se smatra za osnivača Aikido veštine i modernog japanskog Budoa. Za njega se često u Japanu kaže da je čovek kakav se rodi jedan put u pedeset ili sto godina.
    Aikido je danas jedini Budo u kojem ne postoji takmičenje. Osnivač Đudoa profesor Kano Đigoro je gledajući Uešibin Aikido prikaz rekao: "Ovo je Budo kakvog sam ja zamišljao. Neka Morihei Uešibu obasja svetlost Sunca." Rekavši ovo, odmah je četvorici svojih najboljih učenika rekao da počnu sa vežbanjem Aikidoa kako bi razumeli Đudo.
    Naziv Aikido veštine potiče iz dva japanska najstarija pisana dela Nihon-šoki i mitoloških beleški Kođiki. Značenje Ai - sklad, jedinstvo; Ki - energija univerzuma; Do - put, način.

    TENDORJU AIKIDO - Škola Nebeskog Puta

    Osnivač Tendorju Aikido (Ten - nebo; Do - put) škole je učitelj Kenđi Šimizu, najmlađi i poslednji učideši (učenik, sledbenik, šegrt) osnivača Morihei Uešibe. Posle osnivačeve smrti Kenđi Šimizu formira svoju školu u kojoj podučava osnivačev Aikido.
    Rođen je 1940. godine u mestu Tendo, u blizini grada Fukuoka na južnom japanskom ostrvu Kjušu. Kao mladić intenzivno se bavio Đudoom sve do završetka studija kada je zbog povrede kolena odlučio da prekine vežbanje. Diplomirao je ekonomiju na Meiđi univerzitetu u Tokiju. Po preporuci prijatelja 1963. godine počinje da vežba Aikido i vrlo brzo postaje osnivačev učideši. Kao najmlađem od svih učenika često su mu osim napornog vežbanja pridavani razni teži poslovi kao i briga o osnivaču koji bio već tada u poznim godinama. Pridavajući mu posebnu pažnju najbrže je napredovao.
    1970. godine donosi odluku da samostalno i nesmetano širi osnivačev Aikido i osniva svoj Šimizu dođo koji par godina kasnije dobija svoj sadašnji naziv Tendokan. Nekoliko godina od osnivanja svoje škole dobija poziv od poznanika iz Nemačke i 1978. godine drži prvi seminar u Zapadnoj Nemačkoj.
    1982. godine na poziv Jugoslovenskih aikidoka prvi put dolazi u Jugoslaviju da podučava Aikido. Nemili događaji početkom devedesetih godina uticali su na dalji razvoj Aikidoa u Jugoslaviji. Ponovo od 1998. godine, na inicijativu učenika Ekarta Hemkemajera koji je tada iskoristivši svoje poznanstvo sa nekoliko aikidoka u Beogradu organizovao seminar u Beogradu. Ovaj seminar je privukao izuzetnu pažnju velikog broja aikidoka što je biomotiv za osnivanje Jugoslovenskog Tendorju Aikido Saveza koji 2006. godine dobija novi sadašnji naziv Tendorju Aikido Savez Srbije.
    Zaslugom za dugogodišnje širenje Aikidoa kao japanske kulture 2002. godine Sensei Šimizuu je uručeno priznanje Ministra inostranih poslova Japana, a oktobra iste godine na poziv japanskog cara prisustvuje na Enjukai proslavi u carskom vrtu. Od 2008. godine Sensei Kenđi Šimizu postaje kandidat za osobu od nacionalnog značaja.


    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem
Working...
X