Objava

Collapse
No announcement yet.

Cuda prirode

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Re: Cuda prirode

    METEORI-GRČKA

    Spektakularni manastirski kompleks Meteora najveći je i najznačajniji u Grčkoj posle Svete Gore.Meteora je kompleks koji se sastoji od 6 manastira smeštenih na prirodnim strmoglavim stenama, i danas su najveća turistička atrakcija kopnene Grčke. Nalaze na pola puta od Soluna do Atine, oko 80 km ka unutrašnjosti od glavnog autoputa Solun - Atina.Meteore su osnovali monasi pustinjaci u 11. veku, ali njihov procvat je počeo tek kada su Turci osvojili Grčku, jer je nepristupačnost manastira skrivenih na okomitim stenama upravo tada dobila pun smisao.U to vreme nisu postojali putevi niti stepenice do manastira, već su monasi u njih podizani u mrežama od konopca, ili su se peli kožnim merdevinama. Prema legendi, radoznali posetioci uvek su postavljali isto pitanje, "Koliko često menjate konopce?", a odgovor je uvek glasio, "Kada gospod dozvoli da puknu."
    Ovakva nepristupačnost manastira omogućavala je monasima život relativno nesmetan od turske vlasti. Stepenice i putevi sagrađeni su tek početkom 20. veka, tako da danas postoje splet staza i stepenica za pešake, kao i prilazi i parkinzi za automobile. Manastire je moguće obići i peške, starom stazom monopatia.Okomite stene na kojima su sagrađeni manastiri vrlo su impresivne, jer su uske i uzdižu se visoko na sred Tesalijske doline. Pojavljuju se u nekoliko filmova, a najpoznatija sekvenca je u filmu o Džemsu Bondu For Your Eyes Only (Samo za tvoje oči). Stene su stare 60 miliona godina, a grčka reč Μετέωρα znači kamenje koje lebdi.Meteora danas izgledaju maltene isto kao i pre nekoliko stotina godina, i jedina razlika, osim asfalta i stepenica, su horde turista koji ih svakodnevno posećuju u svako doba godine.
    Smatra se da su manastiri Meteora bili jedan od ključnih elemenata za očuvanje grčke kulture tokom turske okupacije. Danas su na spisku kulturne baštine UNESCO.
    Od nekadašnjih 20 manastira, danas je ostalo samo 6.




    Comment


    • #17
      Re: Cuda prirode

      PRIRODNO ČUDO RAZDVAJANJA MORA U JUŽNOJ KOREJI

      Ostrvo Jindo u Južnoj Koreji je mesto gde se svake godine krajem februara i ponovno sredinom juna događa jedinstveni prirodni fenomen nazvan ''Mojsijevo čudo'' u čiju se čast održava i istoimeni festival. Dva do tri puta godišnje zbog oseke i povlačenja mora ostrva Jindo i Modo postaju povezani kopnenim putem dugim 2,8 kilometara i širokim oko 60 metara. More se razdvaja u vremenskom intervalu od samo jednog sata, kada opet nastupa plima.Prema lokalnoj legendi stanovnici ostrva Jindo su bili napadnuti od strane tigrova. Kako bi se zaštititli od tigrova, pobegli su na obližnje ostrvo Modo. Međutim, starica pod imenom Pong ostala je na ostrvu. Svakodnevno se molila bogu mora da bude ponovo sa svojom porodicom. Jedne noći u snu, bog mora se pojavio i rekao joj je da može preći more.
      Ovaj prirodni fenomen je bio nepoznat svetu sve do 1975. kada ga je francuski zemljoposednik Pjer Randi opisao u francuskim novinama.

      Comment


      • #18
        Re: Cuda prirode

        LEPOTA PUSTNJE
        ..kada se spomene pustnja prva asocijacija nam je pesak,karavani..kamile..ali priroda se pobrinula da ne bude uvek tako...




        Comment


        • #19
          Re: Cuda prirode

          Dzinovski krater u plamenu, tzv "vrata pakla" u pustinji Karakum, Turkmenistan.
          Zapravo postoje tri kratera od kojih je najpoznatiji onaj sto je ceo u plamenu, postoji jedan pun blata, a drugi pun vode i naravno treci koga neki zovu "vrata pakla"
          Pecina koja je u plamenu je nastala 1971god kada su geolozi SSSR vrsili busenje iznad pecine kojaje bila ispunjena prirodnim gasom, tada se zemlja ispod mesta busenja urusila posle cega je nastala rupa precnika nekih 70m. Zbog sprecavanja ispustanja otrovnih gasova tim koji je bio zaduzen za busenje je odlucio da zapali rupu kako bi sprecili sirenje gasova misleci da ce sav gas izgoreti za nekoliko dana sto se nije desilo sve do danas.
          Plamen iz ove rupe se nocu moze videti kolometrima unaokolo, krater se nalazi na oko 250km severno od glavnog grata Turkmenistana, Ashabada.
          2010god predsednika Turkmenistana je posetio ovo mesto i naredio da se rupa zatvori, to se sve do danas nije desilo a razlog je po svemu sudeci priliv turista koji dolaze u ovu zemlju zbog ove rupe

          Comment

          Working...
          X