Objava

Collapse
No announcement yet.

Stanovnici mora

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Stanovnici mora



    Ajkula čekićara.



    Morski puž.
    Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

  • #2
    ribe, rakovi, sipe, lignje, korali, sundjeri, kitovi, morske krave, foke, alge, zvezde, jezevi, hobotnice, meduze, ajkule, plankton.

    Comment


    • #3
      Mozemo postaviti slike stanovnika mora ...slike umiruju ...a mnogo je zanimljivih stanovnika mora ..moze biti zanimljivo ...
      clanice , hvala sto si uprostila (skratila postupak) pa nabrojala neke stanovnike mora ....
      Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

      Comment


      • #4
        Hobotnica je mekušac iz porodice glavonožaca. Ima 8 krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra. Hobotnica je odlično prilagođena životu lovca, ali i plijena, jer ima tajno oružje. U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Nevjerovatno ljupka hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, no njezino vrećasto tijelo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.

        Danju hobotnica većinu vremena provodi u svom skrovištu i pritom promatra okolinu.Kao većina podvodnih lovaca izlazi i hobotnica iz svojeg skrovišta tek kad se smrači te odlazi u potragu za hranom. Njezina omiljena hrana su rakovi, rakovice i školjkaši.
        U neprijatelje hobotnice ubrajaju se ugori, dupini i morski psi, kojima je ona česta hrana. Ako je moguće, hobotnica će im pobjeći najvećom mogućom brzinom pomoću svog "mlaznog pogona" te izbaciti crnilo. Hobotnica osim toga ima sposobnost da se provuče kroz vrlo male otvore kroz koje je neprijatelji ne mogu slijediti pa ostaju zbunjeni ispred njenog skloništa.
        Hobotnice koje se pare izgledaju kao da se drže za ruke. No u stvarnosti mužjak pomoću posebnog kraka, koji se naziva hektokotilus, uštrcava spermafore (sjemene vrećice) u otvor plašta ženke kako bi oplodio jajašca.
        Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

        Comment


        • #5
          Morski Konjic

          Postoji oko 50 vrsti morskih konjica, po velicini se razlikuju, dugi su od nekih 5cm do 35cm.
          Iako je riba morski konjic ne izgleda kao riba. Glava mu je nalik konju i ima rep poput nekih gmizavaca a umesto krljustima celo telo mu je pokriveno kostanim plocicama i bodljama.
          Svoj rep koristi da ga obavije oko recimo neke biljke da ga vodena struja ne bi odvukla, kada pliva krece se vertikalno i to sa samo jednim perajem koji je na ledjima.
          Njegova usta izgledaju kao neki cevasti kljun, kojim usisava hranu.
          Zanimljivo je kako se morski konjic stara o svojim mladima, zenka polaze jaja u neku vrstu torbe koja se nalazi ispod muzijakovog repa, tako se otac umesto majke brine o jajima, a brine se o njima i posto se izlegu sve dok ne postanu sposobni da se sami staraju o sebi.
          Morski kojic zivi u svim toplim morima, hrane se malim morskim zivotinjima, jajima riba i slicno, morski konjic nikad ne jede ostatke mrtvih zivotinja.

          Uglavnom se mogu videti tokom leta, i nije poznato kako provode zvoje zimske dane. Morski kojic nema mnogo prirodnih neprijatelja, a ribe deluju nezainteresovano kad su u njihovoj blizini.

          [MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
          Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?

          Comment


          • #6
            "Nabrana" Ajkula (Chlamydoselachus anguineus)

            Za ove ajkule se dugo mislilo da su izumrle, sve dok nisu otkrili da ih jos uvek ima. More je po svemu sudeci jedino mesto koje jos uvek nije dovoljno istrazeno.


            Ova ajkula moze da bude dugacka do 2m ili nesto malo preko toga, podseca dosta na jegulju, ima tamno braon boju koze. Smatra se da hvata svoj plen tako sto savije svoje telo i napadne poput zmije, potom hvata svoj plen veoma savitljivim vilicama. Vilice imaju redove malih i vecih iglicastih zuba koje prosto onemogucavaju plenu da pobegne. Na njenom meniju su uglavnom glavonosci, i sve ribe, naravno i ajkule koje nisu njena vrsta.

            Kada dolaze na svet izleze se njih od 2 do 15 odjednom, na to cekaju pune 3.5 godine sto je duze nego bilo koji kicmenjak, jaja se prvobitno izlezu u materici majke a potom tamo ostaju, ceo proces traje 3-3.5 god

            Kod ribara ima veoma malu ekonosmku vrednost ali je ipak na spisku zasticenih vrsti jer se ne razmnozavaju dovoljno

            Prvi put je naucno priznata kao vrsta 1879-1881 uz pomoc nemackog naucnika Ludviga Doderleina, doneta su dva primerka u Bec iz Japana. Ali su svi spisi gde on opisuje ovu vrstu izgubljeni pa je jedan americki naucnik prvi dokumentovao sve o ovoj ajkuli, Samjuel Garman 1884god. (Institut Eseks)



            Ova ajkula ne predstavlja pretnju po coveka

            Comment


            • #7
              Re: Stanovnici mora

              Pre 2-3 godine gledala sam emisiju o sipama i odusevila se ovim zivotinjama. Ovaj snimak ispod nije ta emisija, ali svejedno, odgledala sam i ovo. Sipa je majstor mimikrije, cudo od zivotinje.

              Comment

              Working...
              X