Objava

Collapse
No announcement yet.

Metafizika:-Hrana za nashe misli-

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Pogledajmo malo "iza ogledala" i zavirimo u nove puteve nashe spoznaje i HRANU ZA NASE MISLI...bice interesantnih priloga na temu metafizike filozofije i naravno preplitanje -neizostavno religije i astronomije u svemu kroz smislene textove interesantnog sadrzaja.
    Uzivajte i ukoliko imate nekih priloga..zapazanja..komentara...izvolite pomoci u obogacivanju nashe psihe i znanja.

    Što se događa kad se probiju granice vlastitog angažmana, kada objekt interesa nadglasa glas subjekta koji ga "istražuje" i postaje opsesija, jedini i konačni interes?
    Umjesto da subjekt usmjeruje i određuje svoju aktivnost prema određenom objektu, objekt "oživljava" i podređuje subjekta.

    Primjeri su vrlo jednostavni.
    Interes pojedinca za politiku, vjeru, klub, naciju ili ideologiju, nekontrolirano raste i pretvaraju se u fanatizam, a sve potiče opšti društveni angažman-sama država. Kada je fanatizam na djelu, um ćuti, do njega ne dopire druga misao do one koje ga "hrani" pa potiskuje sve druge njemu u tom času nepotrebno.

    Vjersko - religijski fanatizam, možda je od svih fanatizma najparadoksalniji.
    Svaka religija u svojoj osnovi, sustavu, ima utkanu Božju ljubav, napor pojedinca za spasenje, vjerovanje u pravedni Božji sud.
    I ona (religija) svojoj skupini to odobrava, a drugima po vjeri, rasi ili nečem trećem to osporava.

    Stajalište superiornost, umišljeni apsolutizam, eksluzivnost tumačenja Božje rječi osnova su izgradnje religijskog fanatizma.
    Kojim motivima se pojedinac povodi kad usvaja takva fanatična razmišljanja svoje zajednice??

    Stvara li i sama njegova ličnost prostora za prihvaćanje tih ideja ili jednostavno je pridružuje općem trendu bez razmišljanja?
    Misli li organizirana religija umjesto pojedinca??
    Može li pojedinac misliti sam? Može li odgovoriti ili ne odgovoriti izazovu koji je pred njim? Kako izabrati?

    Biti pasivan ili aktivan, je izbor. Nakon određenih granica, što su zadane svakom pojedincu koji živi u društvu, na njemu je kako će provesti svoje slobodno vrijeme, u akciji, društvenom angažmanu ili u tišini svojeg doma.

    SVE sta napišem smatrajte Salom

    Comment

    Working...
    X