Objava

Collapse
No announcement yet.

Jeftine poslastice

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Jeftine poslastice

    Nemam pojma kako da nazovem ovo, recimo pita ala goxy

    Igrom slucaja zatekao sam se sa nekoliko namirnica a mali zeli nesto slatko...pa evo sta sam smislio...ja sam koristio sledece:

    4-5 jabuka (oko 800gr recimo)
    200gr secera (po zelji)
    2 slaga (C slag sam koristio)
    250gr keksa (obican keks)
    malo cimeta (1kafena kasicica)
    10-tak smrznutih malina (visnje bi isto posluzile)
    7-8 supenih kasika mleka

    Jabuke oljustite, iseckajte na manje komadice (ne previse male), ubacite u serpu, dodajte vrlo malo vode (6-7 supenih kasika) ubacite sav secer, i cimet....ostavite da se krcka i mesajte, kad provri smanjite "vatru" i krckaje nekih 15min...sve dok se smesa ne zgusne malo (ne previse jer sokovi treba da natope keks)

    Skinite sa vatre neka se malo ohladi

    U neku tepsiju ili veci tanjir...poredjajte dva reda keksa, prelijte keks sa smesom od jabuka....a preko toga jedan red keksa, ovaj red keksa preko jabuka malo poprskajte mlekom a potom izmrvite maline preko toga (ili iseckajte visnje)

    Sve ovo lepo prekrijte slagom koji ste umutili i stavite u friz nekih 30min, izvadite i sluzite ....mislim da je najbolje da odstoji nekoliko sati u frizideru, da se sve lepo sjedini

    Moji su ovo unistili za 5min trazili da napravim jos

    da li vi imate neki lep a jednostavan recept poput ovog?

    jabuke: 800gr od 70 do 100din
    200gr secera: oko 15-20din
    2 slaga: 80din
    keks: oko 50din
    cimet maline mleko: ne vise od 50din
    ukupno: ne vise od 300din (2.4eur na danajsnji dan)

    ubacicu sliku, ovaj put nisam stigao da je napravim
    Last edited by goxy30; 10-01-15, 15:00.

  • #2
    Re: Jeftine poslastice

    Kolač sa višnjama

    Potrebno je:

    5 jajeta
    15 kašika šećera
    15 kašika ulja
    18 kašika brašna
    1 prašak za pecivo
    300 g višanja
    Priprema:

    Jaja i šećer penasto umutiti. U umućenu smesu dodati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivom i lagano kašikom promešati da se sastojci sjedine. Polovinu smese sipati u namazan pleh i zapeći par minuta. Dodati drugu polovinu smese na kraju rasporediti očišćene višnje. Peći na 220 stepeni u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

    Comment


    • #3
      Re: Jeftine poslastice

      BAKLAVA OD POMORANDZE


      200 gr. secera
      250 gr. pavlake (kisele)
      2 dcl. ulja
      4 jaja
      2 vanila secera
      sitno rendana korica jedne narandze
      450 gr. kora za baklavu

      Sirup:

      500 gr.secera
      3 dcl. sveze cedjenog soka od narandze
      3 dcl. vode
      korica od jedne narandze

      Priprema:

      Prvo pripremiti sirup jer treba da se prelije skroz hladan preko pecenog toplog kolaca.
      Vodu, sok i secer izmesati, dodati koru od narandze i staviti da se kuva. Kada prokuva kuvati jos 7 minuta pa skinuti sa vatre. Tada izvaditi koru od narandze. Kore razdvojiti i ostaviti ih neko vreme da bi se malo prosusile. Usitniti ih u manje komadice.
      Jaja, secer i vanila secer umutiti rucno zicom. Ne treba mikserom, ne treba da budu penasto umucene kao za piskotu. U umucena jaja dodati pavlaku, ulje i rendanu narandzinu koricu. Sve izmesati da se smesa ujednaci pa dodati usitnjene listove za baklavu.
      Peci u podmazanoj tepsiji na 180 stepeni oko 30 minuta.
      Gotov kolac iseci na komade zeljenog oblika, kocke ili trouglove, i jos vrelog ga preliti sa hladnim sirupom.
      Potrebno je nekoliko sati da bi kolac upio sirup, ipak je to samo jedna pecena krema a ne piskota. Sirupa ce ostati i na dnu tepsije, tako da pri sluzenju obavezno kolac jos malo prelijte sa njim.
      Uz ovo lepo ide i jedna kugla sladoleda od vanile.

      Comment


      • #4
        Re: Jeftine poslastice

        KOLAČ SA MAKOM

        Sastojci:mak kolac pecivo Kolač sa makom
        2 čaše mleka
        2 čaše šećera
        1 čaša ulja
        3 čaše brašna
        1 prašak za pecivo
        200 g nemlevenog maka
        Za glazuru:
        2 kašike šećera
        6 kašika vode
        100 g čokolade za kuvanje
        3 kašike ulja
        Priprema:
        Sve sastojke izmešati u jednoličnu masu.
        Sipati u pomašćen i brašnom posut pleh i peći na 180 stepeni oko pola sata.
        Kad je kolač pečen preliti ga čokoladnom glazurom i ohladiti pa seći po želji.
        Za glazuru sve sastojke istopiti na šporetu u manjoj šerpici pa preliti po kolaču.

        Comment


        • #5
          Re: Jeftine poslastice

          BRZE KNEDLE SA ŠLJIVAMA
          ...neodoljivog ukusa, neverovatno sočne ..lake za pripremu...
          SASTOJCI:
          120 g instant krompir pirea
          4 dl vode
          200 g brašna
          3 kašičice ulja + za prženje prezli
          jaje srednje veličine
          šljive (po potrebi)
          prezle
          šećer (po potrebi za valjanje šljiva i posipanje knedli)
          PRIPREMA:
          Zamesite testo od instant krompir pirea, brašna, jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Šljive prepolovite i uvaljajte u šećer.Od testa odvojite komad i razvucite na pobrašnjenoj površini krug prečnika 7-8 cm i debljine oko pola centimetra. Stavite polovinu šljive na sredinu kruga i uvijte je testom, a zatim uvaljajte rukama. (Veličina testa za svaku knedlu zavisi od veličine šljiva). Na šporet stavite dublju šerpu s vodom i zagrevajte dok ne počne da ključa. Spuštajte knedle u ključalu vodu.Kada knedle isplivaju na površinu, izvadite ih pomuću rešetkaste kašike i propržite u tiganju s prezlama na malo ulja...
          Knedle pospite šećerom i poslužite.Prijatno!

          Comment


          • #6
            Re: Jeftine poslastice

            Kolač sa kokosom
            Sastojci:

            1 šolja šećera
            1 šolja brašna
            1 šolja kokosa
            1 šolja mleka (mineralna voda ili sojino mleko )
            1 kesica praška za pecivo
            1-2 kašike kakao
            1 kašičica vanila ekstrata

            Priprema:

            U činiju pomešati šećer, brašno, prašak za pecivo, kokos i ekstrat od vanile.Prelijte mlekom sve pa dobro izmešajte.U podmazan pleh stavite 3/4 mase, a u ostatak dodajte kakao i sjedinite.Pospite po belom delu, neravnomerno pa viljuškom razvucite.Dok ovo pripremate rernu ste zagrejali na 180 stepeni.
            Peći 30 – 40 minuta, možda i duže, zavisno od rerne, proverite čačkalicom, jer smesa je retka.Pečen kolač ostavite da se potpuno ohladi, jer je mekan i lomljiv, pa onda secite i poslužite.Kolač se lako može preliti sa glazurom, šećerom u prahu ili eurokremom.

            Napomena: Kolač se može pripremati sa kiselom vodom umesto mleka pa je postan kolač.

            Comment


            • #7
              Re: Jeftine poslastice

              Oblande sa keksom , orasima i žele bombonama
              Sastojci:
              4 jaja
              300 gr šećera
              250 gr margarina
              300 gr mlevenog keksa
              200 gr mlevenih i seckanih oraha
              4 štangle čokolade
              200 gr žele bombona
              2 velika lista oblande

              Priprema:

              Ulupati jaja sa šećerom, pa staviti na paru da se skuvaju.

              Gotovo je kada vučete varjačom pa ostaje trag po dnu.

              Ne treba da bude pregusto, da se ne zavarate, nego samo kako vučete ono se vidi tragić.

              U vruće dodati margarin, pa mešati dok se ne otopi.

              Zatim dodati keks, orahe i sjediniti, pa na kraju žele i izmešati.

              Staviti sve na jednu oblandu i poklopiti drugom.

              Preko staviti pleh od rerne da to malo stisne, samo malo, pa ostaviti da odstoji i poslužiti.

              Prijatno.

              Comment


              • #8
                Re: Jeftine poslastice

                POSNI KOLAČ SA JABUKAMA
                Sastojci:
                3 čaše rendanih jabuka
                1 čaša šećera
                1 čaša ulja
                malo cimeta
                kašičica sode bikarbone
                1 mala čašica ( za rakiju ) kisele vode
                3 čaše brašna
                šećer u prahu za posipanje

                Priprema:

                Jabukama dodati šećer, ulje i cimet.U kiseloj vodi razmutiti sodu bikarbonu i preliti prethodnu smesu,sve sjediniti i ostaviti 1h da pripremljena masa odstoji.Zagrejati rernu na 220 stepeni.Posle 1h dodati brašno, pa smesu istresti u pouljen pleh i peći dok ne porumei ( proveriti čačkalicom da li je kolač pečen ).Prohladiti, iseći na kocke i posuti šećerom u prahu pa poslužiti...

                Comment


                • #9
                  Re: Jeftine poslastice

                  KUGLICE OD JABUKA
                  Sastojci:

                  1 kg jabuka
                  1/2 kg šećera
                  sok i rendana kora limuna
                  Priprema:
                  Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati. Staviti ih u šerpu zajedno sa šećerom i kuvati, uz povremeno mešanje, dok se ne zgusne. Na kraju dodati koricu i sok od limuna.Od ohlađene mase vlažnim rukama oblikovati kuglice i ostaviti da se prosuše. Na kraju ih uvaljati u kristal šećer ili mlevene orahe.

                  Comment


                  • #10
                    Baklava sa malinama i keksom

                    Potrebno za ovu "jeftinu" i ukusnu poslasticu koja se lako sprema:
                    Tanke kore 500gr
                    Mleveni keks 300gr
                    Mleveni orasi 300gr
                    Maline 400gr
                    Maslac ili margarin (maslac je mnogo zdraviji ali skuplji) 200-250gr
                    Za sirup:
                    Voda 600ml
                    Šećer 700gr
                    Limun isečen na kolutove 1kom


                    Način pripreme:
                    Prvo skuvati sirup kako bi stigao da se ohladi dok se baklava ispeče.
                    Staviti šećer i vodu da se kuva, kada provri smanjite "vatru" i kuvajte još nekih 4-5min. Iseckajte limun na kolutove i dodajte u sirup pa sklonite sa strane da se ohladi.
                    Mleveni keks i orahe pomešajte u nekoj posudi, u šerpi otopite margarin.
                    Odvojite po tri kore na radnoj površini, pripremite sve kore ovako po tri da bi mogli da ocenite koliko keksa i malina ćete postavljati, kako se ne bi desilo da pretrpate prve ili poslednje kore.
                    Prvu koru premažite otopljenim margarinom, preko nje stavite drugu koru koju takođe premažete margarinom. Preko druge kore stavite i treću koju isto premažete margarinom a potom pospete mešavinom oraha i keksa, maline poređate uz ivicu kore sa one strane gde ćete početi da rolate kore.
                    Kore umotate u rolat, pritiskajući sa bočnih strana kako bi se malo zgužvale.
                    Ređajte ovako u pleh podmazan margarinom sve dok ne iskoristite sve pripremljene kore i fil.
                    Pecite u rerni na 200 stepeni oko 25min, posle 10min proveravajte svakih 4-5min kako ne bi zagorelo jer se rerne razlikuju.
                    Pečenu baklavu odmah po vađenju prelijte već pripremljenim sirupom i ostavite 4-5h da upije sav sirup pa tek onda secite na željenu dužinu tj oblik


                    Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?

                    Comment

                    Working...
                    X