Objava

Collapse
No announcement yet.

Hrana i vino:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hrana i vino:

    Pripremamo za forumashe i goste neshto posebno...
    Kako je to na vash nacin?Ne mora nishta komplikovano..
    Ponudite i pokazite vase umece dobrog zalogaja..
    Oralni uzitak moze da pocne!

  • #2
    No..hajde da otvorim vrata ukusima..

    Carobne ladje
    za 4 osobe
    Materijal:
    *4 velika krompira,cca-velicine shake (ispeci u rerni u ljusci ili u cepter tiganju)
    *100 gr kisele pavlake
    *300 gr juneceg mlevenog mesa( proprziti na ulju i zaciniti sa dva prstohvata origana,solju, seckanim persunovim listom)
    *300 gr rendanog dimljenog kacjavalja
    * 1 jaje
    Priprema:
    Krompire oljustiti, seci pi duzini na polovine, iste malo izdubiti
    Sjediniti mleveno meso,kiselu pavlaku, " vishak" od izdubljenog krompira, 50 gr kckavalja i jaje i puniti polutke krompira.
    U podmazan pleh redjati punjeni krompir i prekriti ga obilno preostalim kackavaljem i zapeci u zagrejanoj rerni 15tak minuta na 250 °( da porumeni)

    Servirati na listovima zelene salate...iz licni izbor rujnog vina.
    Prijatno!

    Comment


    • #3
      sa belim vinom
      shardone ili slankamenka

      Comment


      • #4
        Piletina na seljacki nacin

        10 pilećih bataka, bez kosti, 2 kašike brašna, 2 kašike ulja,1 isjeckana glavica luka, narezani celer,225 g oguljenih i narezanih krompira,350 g narezanog paradajza,2 kašičice isjeckanog svježeg peršuna,2 kašičice isjeckane svježe majčine dušice,3 dl pileće supe, so i papar,2 kašičice kukuruznog brašna Pileće batake uvaljajte u brašno. Na zagrijanom ulju popržite 2-3 minute luk i prebacite ga u vatrostalnu posudu. Zatim popržite piletinu sa svih strana dok ne dobije smeđu boju. Zatim meso stavite u vatrostalnu posudu na luk. Prekrijte meso narezanim celerom, krompirima i paradajzom. Pospite sjeckanim peršunom i majčinom dušicom. Ulijte pileću supu, posolite i popaprite. Poklopite i pecite 45 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C. Izvadite posudu iz rerne, rastopite kukuruzno brašno u vodi i prelijte preko mesa. Vratite posudu u rernu i pecite još 10-15 minuta.

        Comment


        • #5
          Lovacki paprikas

          Potrebno je:

          - 500 gr juneceg mesa
          - 250 gr svinjskog mesa
          - 200 gr suve slanine
          - 1/2 kg crnog luka
          - 1/2 litre belog vina
          - 4 paprike babure
          - 1 zelena ljuta papricica
          - aleva paprika
          - mleveni biber
          - so


          Junece meso od plecke i svinjskog vrata iseci na krupnije komade,
          a slaninu na sitnije kocke.
          Crni luk, babure i ljutu papricicu iseci na kolutove.
          Na dno serpe staviti red isecene slanine,
          preko nje red izmesanog juneceg i svinjskog mesa.
          Posoliti, staviti red isecenog crnog luka, posuti alevom paprikom
          i mlevenim biberom, pa redjati isecene babure i ljutu papricicu.
          Nakon toga slaganje ponoviti istim redom: slaninu, meso, so, luk, alevu papriku,
          biber, isecene paprike i ljutu papricicu dok se sve ne utrosi.
          Odozgo poredjati crni luk.
          Sve zaliti belim vinom, poklopiti i ostaviti da polako vri
          na tihoj vatri oko 2 sata.

          Comment


          • #6
            Medaljoni od sampinjona

            Potrebno je :

            - 500 gr sampinjona
            - 2 glavice crnog luka
            - 2 kriske hleba
            - 1 dcl ulja
            - 1 jaje
            - 1 solja mleka
            - 1 krompir
            - persunov list
            - mleveni biber
            - so


            Pecurke ocistiti, oprati i iseci na tanke listice.
            Dve kriske bajatog hleba potopiti u mleko.
            Na zagrejanom ulju proprziti sitno iseckani crni luk,
            dodati iseckane pecurke i pirjaniti.
            Potom dodati hleb ocedjen od mleka i jedan
            oljusten krompir isecen na komade.
            Sve samleti na masini za meso.
            U ohladjenu masu dodati jaje, persunov list,
            soli i bibera po ukusu.
            Dobro izmesati i praviti male medaljone.
            Prziti ih na vrelom ulju da porumene sa obe strane.

            Comment


            • #7
              Piroske sa sunkom

              Potrebno je:

              - 300 gr brasna
              - 1 kasicica soli
              - 120 gr putera
              - 1 kasika ulja
              - 1 jaje
              - 300 gr sunke
              - 1 glavica crnog luka
              - biber

              Pripremite brasno, puter iseckajte na komadice,
              pomesajte, dodajte ulje, so, jaje.
              Testo dobro izraditi rukom, dodati malo vode, prekriti platnenom
              salvetom i ostaviti da odstoji bar jedan sat.
              Razviti ga oklagijom, seci komade testa u obliku pravougaonika
              duzine 8 cm, u sredinu stavite nadev, preklopite testo,
              pa krajeve dobro utisnuti. Svaku pirosku premazati zumancetom,
              redjati u pleh i peci oko 20 minuta.
              Nadev: iseckati sitno sunku. dodati iseckani luk,
              pobiberiti i sve izmesati.

              Comment


              • #8
                E, vala neka si pokazao -kako se to radi!!!!!!

                Swaka cast Double trouble!:

                Comment


                • #9
                  shnicle od povrca

                  evo jedne brze ali ukusne vecherice iz moje kuhinje

                  400 g mešanog povrća(shargarepa,crni i beli luk..)
                  400 ml jogurta
                  300 g kuvanog krompira,
                  1 sveži krastavac,
                  50 g brašna,
                  50 g prezli,
                  1 jaje,
                  3 kašike ulja,
                  morski oraščić,
                  mirođija,
                  peršun,
                  biber,
                  so.

                  Povrće skuvati u slanoj ključaloj vodi, pa ocediti.
                  Kuvani krompir ispasirati i dodati oceđeno povrće. Pažljivo umešati jaje i brašno.
                  Smesu začiniti po ukusu. Dodavati prezle sve dok ne počne da se odvaja od ruku. Rukama oblikovati šnicle. Uvaljati u prezle, pa pržiti sa obe strane na zagrejanom ulju na laganoj vatri. (Šnicle možete poređati u nauljenu tepsiju i kratko zapeći u pećnici, pa isparskati sa malo ulja i služiti uz gotov tartar sos.).
                  Priprema sosa: U jogurt dodati opran, izrendan krastavac i svežu, iseckanu mirođiju. Malo posoliti.
                  Pržene šnicle složiti na veliki tanjir prekriven zelenom salatom, pa preliti sosom od jogurta

                  uz to naravno moze i pomfrit
                  prijatno!

                  Comment


                  • #10
                    Da se zasladimo...

                    Voćna sladoled torta


                    Sastojci 100 grama putera so 200 grama brašna 6 jaja 900 grama sladoleda od malina 400 ml šlaga 200 grama malina Način pripreme Stavite da se kuva 250 ml vode, puter ili margarin i so, pa kad provri, sklonite sa vatre i uz mešanje sipajte brašno...

                    Comment


                    • #11
                      Malo slano...

                      Salata od makarona, šunke i sira




                      Sastojci 400 grama makarona 100 grama sira 100 grama šunke 4 jaja 10 kiselih krastavčića majonez po ukusu 1 kisela pavlaka pola šolje jogurta Način pripreme Staviti makarone da se kuvaju u slanoj vodi. Tvrdo skuvati jaja. Šunku, sir, krastavac i...

                      Comment


                      • #12
                        Punjena pileća prsa...

                        NIšta.....napune se proprženim pečurkama i c.lukom ..zatvore čačkalicama... i ispeku u belom vinu...

                        I ,naravno, uz to prženi kolutovi limuna

                        Comment


                        • #13
                          E...ali ovaj preliv za špagete...


                          Šunku kratko propržiš...pa , slatka pavlaka(2dl, ali ne odjednom)...Pa, obična pavlaka,1 kašika... beli luk(sitno,najsitnije iseckan,izgnječen, cela glavica..ali, ne odmah sve)...pa za 5 min. opet malo luka i slatke pavlake...i opet za još 5 min, ostatak luka i slatake pavlaka(e, sad je sav luk i pavlaka otišao)
                          Da li treba da kažem...začini po volji...po meni samo so i biber.
                          .. i to je to...
                          KO voli , može dodati umućeno jaje na kraju....
                          Last edited by Delko; 03-11-08, 15:31.

                          Comment


                          • #14
                            Zaboravio sam belo vino...

                            ...ali dobro

                            Comment


                            • #15
                              Uh narode, extra ste...probacu sve..
                              Plavkino bezmesno bih sada preferirala(u tom sam tripu sa klopom trenutno)...ali Delkov preliv i!!!! i njegova prsa ,mmmm..probacemo..
                              Bebe Torta mi izgleda savseno...ali, please nisi do kraja pisala postupak???Nije mi jasno sta sa sladoledom(gotov ili se pravi?)...hajde molim te ponovi recept sa postupkom komplet i filovanjem..CMOK!!

                              Comment

                              Working...
                              X