Objava

Collapse
No announcement yet.

Hrana i vino:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #76
    Krompir punjen raguom od pečuraka

    Za 4 osobe potreno je:
    60gr pečuraka
    8 krompira
    1 glavica crnog luka
    1 crvena paprika
    3 kašike ulja
    soja sos
    1 jaje
    so i biber

    Postupak:
    Pečurke dobro operite i sitno iseckajte a krompir operite i kuvajte u ljusci. Znaćete da je krompir kuvan ako čačkalica u njega lako prodire cjelom dužinom.Luk ogulite i isjecite što sitnije, a onda ga dinstajte u tavi na dobro zagrijanom ulju, dok ne dobije stakljasto žutu boju.
    Papriku isjeci na kockice i zajedno s pečurkama dodati luku. Pržiti tri minute pa u masu sipati soja sos, so i biber, i ostaviti jos koji sekund na isključenom sporetu da se objedini aroma.
    Krompir oljuštite i presecite na polovine,a zatim izdubite kašičicom, vodeći računa da se ne raspadne. Neka ivica "zdelice" od krompira bude 1cm.
    Krompir masu koju ste dobili dubljenjem ispasirajte viljuškom i pomješajte sa dinstanim povrćem i jajetom. Ovom masom puniti "zdjelice" i redjati u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Zaliti sa dvije kašike ulja i peći na 200 °C 15 minuta.

    Služite uz (pečeno meso moze a ne mora) i šarenu salatu i obavezno caša "Medvedje krvi" .
    Prijatno !!!

    Comment


    • #77
      Salata od cvekle sa piletinom i narom

      [Italijanska kuhinja


      Ova jesenja salata može biti glavno jelo,
      divna je i kao prilog, a deca je veoma vole jer je blagog ukusa,
      a hranjiva. Može se koristiti i bilo
      koje kuvano meso iz supe, mada je najlepša
      sa pilećim belim mesom.


      Sastojci za 4 porcije:

      500 g cvekle
      300 g pilećeg belog mesa
      100 g kukuruza iz konzerve
      1 manji zreo avokado
      1 do 2 veća nara
      So
      2 supene kašike maslinovog ulja
      Sok od jednog limuna

      Priprema
      Cveklu skuvati, prohlađenu izrendati na krupno
      (u pretis loncu 20 min. ili u običnom loncu 40 min).
      Pileće belo meso obariti (može se koristiti i meso iz supe)
      i takođe prohlađeno iseckati na male kockice.

      Dok čekate da se se piletina i cvekla ohlade, očistite
      avokado i iseckajte ga na tanje listiće. Očistite nar u
      jednu posudu i pipremite kukuruz iz konzerve
      (ocediti i isprati pod mlazom hladne vode).
      U veću činiju sjedinite sve sastojke, dodajte malo soli,
      sok od limuna i maslinovo ulje.

      Uživajte u poeziji ukusa!

      Comment


      • #78
        Pizza rolat

        Bash se jednostavno i brzo sprema

        U većem dubokom sudu umutimo 2 cela jaja, dodamo pavlaku i mutimo dok ne dobijemo jednolicnu smešu. Kačkavalj krupno izrendamo.
        Potom 3 kore redjamo jednu na drugu. Gornju koru premažemo kečapom. Preko toga stavimo jednu koru. Dalje redjamo parčad tost sira i preko tost sira rendani kačkavalj. Na rendani kačkavalj stavimo još jednu koru. Na ovu koru redjamo šunku. Na red dolazi još jedna kora. Nju filujemo sečenim šampinjonima pa stavimo novi red kora. Premažemo pavlakom pomešanom sa jajima. Zatim stavimo još jednu koru koju premažemo kečapom. Na kečap sipamo preostali rendani kačkavalj, šunku i šampinjone, pospemo origanom pa od svih filovanih kora uvijemo rolat.
        U nauljenu tepsiju stavimo rolat, premažemo pavlakom sa izmućenim jajima i pospemo origanom. Stavimo u rernu zagrejanu na 200 i pečemo 30 minuta.
        Kada rolat dobije zlatnorumenu boju vadimo tepsiju iz rerne i sečemo

        i naravno-zvati na probu

        Comment


        • #79
          Joooj ala ovo deluje MLJAC!!!!!!

          A mogu ti reci da si me zboonila! Joooj looda sam 100%..umesto pavlaka svuda citam PLAVKA...:haah:

          Eeeej...a da li ide ulje ovde?????? U fil ili na kore?..Mozda i ne?...

          Comment


          • #80
            Ej hani ne treba ulje,tj ja ne volim kad je masno mnogo..Dovoljno se natopi od pavlake tako da nema potrebe!
            Pazi da ne pomeshash plavku sa jajima mesto pavlaku

            Comment


            • #81
              Francuski rolat

              - 500 gr mlevenog juneceg mesa
              - 2 kasike prezli
              - zacini, so
              - 1 jaje
              - kajgana od 4 jajeta+2 kasike mleka
              -150 gr seckane sunke
              - 2 kasike pavlake


              Od mesa, prezli, zacina i jajeta napraviti osnovu za rolat.
              Preko staviti kajganu umucenu s mlekom
              i przenu samo sa jedne strane,pa preko staviti sunku
              i preko dve kasike pavlake.
              Uviti rolat, lepo formirati veknu i peci
              u plehu pokriveno folijom 15 minuta a onda otkriti
              i pustiti da na 220 stepeni porumeni

              prijatno!

              Comment


              • #82
                Leskovachka muckalica

                Kod nas juznjaka ne moze se bez muckalice nemo se lazemo
                Mada ovo bi se pre moglo nazvati plavkinom muckalicom jer sam ja to izmenila i tata kaze da sam nadmashila mamu
                Dakle vako:
                Svinjsko meso isecka se na sitne kockice kao za raznjice..Vamo se proprzi nekoliko glavica crnog luka i jedna belog dok luk ne postane providno zut tachnije skoro dok se ne otopi .Dva paradajza i par paprika,shargarepa- sitno iseckanih ali prethodno potpechenih..vegeta,biber,origano(slobodno shto vishe zachina)
                i par manjih krompira sitno iseckanih..Sve to lepo proprziti pa tek posle nekih pola sata dodati vodu i meso i dinstati(dok ti se guzica ne oznoji )
                Staviti pavlaku i u rernu peci 20ak minuta.....
                i eto muckalice
                uh al mi se prijede

                Comment


                • #83
                  Jaooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!
                  UBICU SEEEEEE! Majke mi!!!!!haha:

                  Sjajan recept...gooza mi je mokra(dal zbog muckalice ili mufatora...ccc, barabe bwe!!!)
                  O5 citam - pred kraj dodaj PLAvKU i u rernu!! Leleee... bash sam of skroz-na skroz!!!
                  Last edited by Hannah; 14-02-09, 18:45.

                  Comment


                  • #84
                    Mani plavku pazi da ti ne zagori muckalica

                    Comment


                    • #85
                      Eh Plavka.... lepo si me setila Leskovca i "Zdravlja" ..Kako sam uzivala u specijalitetima podneblja...Punjen pileci batak...punjena pljeskavica.... mmmmm pa duvan cvarci i "sprzenina"..leleee..a tek vina i ona lepota od "Sajma rostilja"..u neko letnje vreme...Dobar neko narod a i..prijatelja posvud..

                      <<<<<<<<u to ime-evo priloga:

                      Specijaliteti


                      Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Putopisci još u 18. veku pominju izvanredne gurmanluke – ćevapčiće u Leskovcu. Najbolje ih je spremao majstor Dimitrije Mita Gligorijević, deda kralja leskovačkog roštilja Miodraga Gligorijevića Bureta. Majstorije Dragija Bureta izazivale su divljenje i poštovanje širom sveta.


                      Na međunarodnim kulinarskim izložbama u Minhenu, Franfurtu, Beču, Strezi, na svetskim izložbama u Briselu i Montrealu posetioci su čekali na red da probaju Buretove Specijalitete. Novine su pisale o «velikom šampionu iz Jugoslavije»

                      Neka gurmanima preporuka bude da za aperitiv popiju jednu domaću rakiju: komovicu da zaleči dušu, viljamovku, da duša zamiriše, kajsiovaču, da duši blagne. Da se rakije ne bi uvaltila za svest, preporučujemo propeć, banicu koju od zaborava čuvaju neprevaziđene leskovačke domaćice. Njihovo delo je i neki od ajvara, možda ljutenicu, papriku u ulju, začinjenu, a da rezni.
                      Da zove na piće, a da brani opijanje.


                      Tu valja poručiti obrok: pet koji skaču po tanjiru kad su gotovi. (da ne bi skakali, mogu se "integrisati" u pljeskavicu). Dok se pljeskavica smanjuje, valja naručiti parče bele i parče dimljene vešalice – prosto da se uporede. Tada je vreme za vino. Naručite neko hisarsko, vlasotinačko, pustorečko... A ako vam negde nađu kominjak, ne tražite bolje. S tim vinom se najbolje pokropti obrok. Uz vino poručite džigericu u skrami. (Za one koji izvoljevaju, postoje punjene pljeskavice, pa gurmanske vešalice pa...)

                      Mislim da bi utisak bio nepotpun bez najmanje jedne žice ražnjića. Kad ih raznižete i rasporedite po tanjiru, čekajte uštipke. Ako vam je ovaj vozić nedovoljan, produžite kompoziciju sa vagonom po svom izboru. Za dezert preporučujemo rečelj, slatkiš od slatkog vina, groždja, bundeve (pečenke) i drugog voća. Ako vam se sve ovo čini obilnim, naručite leskovačku mućkalicu i rešite se muka. Ili se zadovoljite pljeskavicom od pet u lepinji sa gruvanom paprikom i najlepšim mirisom na svetu.
                      Last edited by Hannah; 14-02-09, 18:59.

                      Comment


                      • #86
                        Roštilj meso


                        Juneći paflak se očisti od kostiju i sitno se iseče i posoli. Takvo meso treba da odstoji 30 do 60 minuta. Ako je meso posno, obavezno dodati bubrežni loj. Odstojalo meso se samelje na mašini za mlevenje nese, čuvenoj osmici. Samleveno meso se stavi u širu posudu i ostavi u hladnjak da odleži 24 časa. Nakon toga se meso melje još jednom na sitnu šajbnu br.3. Ovako samleveno meso se dobro umesi. Dok se mesi, dodaje se «ono», ili se uradi još «ono» što pravi majstori znaju i probranima otkrivaju. Tako se dobija smesa za ćevape, pljeskavice, uštipke...


                        Ćevapčići

                        Pre spremanja ćevapa, roštilj mese se još jednom premesi. Ćevapi se prave pomoću specijalnog levka kojim se oblikuju. Standardni ćevap je dugačak 5, a širok 2 cm.

                        Roštilj se peče na dobro očišćenom roštilju («Skari») na ćumuru od bukovog ili hrastovog drveta, na temperturi od 180 do 200 C. Prilikom pečenja ćevape treba okretati. Pečeni su kad dobiju svetlo-braon boju, kada je "elastičan" tako da « odskače» po skari. Ispečeni ćevap ispušta masan sok svetle boje.

                        Pljeskavica

                        Priprema se od roštilj mesa. Od određena količina mesa se napravi loptica koja se obikuje od sredine prema obodu. Po želji se u pljeskvicu može dodati seckani luk, gruvana (tucana) ljuta suva paprika ili sveša zelena ljuta papričica. U pljeskavicu se mogu dodati i drugi dodaci poput slanine, kačkavalja, šunke, pečuraka..., ali to je već stvar ukusa i majstorstva majstora roštilja.

                        Uštipak


                        Za uštipak se koristi 70% roštilj meso. Tome se doda kačkavalj, mesnata dimljena slanina ili komadići suvog vrata. U smesu se dodaje i beli luk. Smesa se ujednači i iz smese se «uštipani» komadi «bacaju» na skaru. Peku se na jakoj vatri uz često okretanje.

                        Leskovačka mućkalica

                        Za jednu porciju potrebno je 160 gr svinjskog mesa, 80 gr crnog luka, 30 gr paprike, 20 gr paradajza, so, biber, aleva paprika i peršun.

                        Crni luk se prži dok ne dobije kristalnan izgled. Tada se dodaje očišćena, na roštilju ispečena paprika. Posudu pomeriti na kraj skare gde je slabija vatra. Dodati paradajz iseckan na kockice i alevu papriku. Meso se iseče u filea i zapeče na roštilju, a potom se seče na komadiće i izmeša sa pripremljenim povrćem.

                        U Leskovac su nekad bila čuvena đuveč drustva. Ugledni trgovci, zanatlije, industrijalci i domaćini nalazili su se na fruštuk u neku od kafana. U početku je svak za sebe naručuvao»jedenje», ali su vremenom «vatali red» i svak je, trudeći se da nadmaši prethodnog, dodavao nešto novo.

                        Neki dovitljivi kafedžija se dosetio da od roštilja ostalog od prethodnih jutara "smućka", uprži sa paprikom i lukom i napravi mandžu «prsti da poližeš». Tako je, kažu, nastala leskovačka mućkalica .


                        E, pa?

                        Prijatno!

                        Last edited by Hannah; 14-02-09, 19:00.

                        Comment


                        • #87
                          evo par fantastičnih jela koje redovno pravim

                          Dinstana teletina sa šampinjonima

                          Sastojci

                          * 600 grama teletine od buta
                          * 300 grama šampinjona isečenih na listiće
                          * 1 glavica sitno seckanog crnog luka
                          * 50 grama putera
                          * 1/2 čaše belog vina
                          * 1 čaša slatke pavlake
                          * biozačin i biber po ukusu
                          * 2 kašike oštrog brašna
                          * 1 kašika ulja

                          Način pripreme

                          U sud staviti kašiku ulja i puter da se rastopi. Teletinu iseći na kocke i utrljati biozačin i biber. Propržiti meso na rastopljenoj masnoći, dodati luk i šampinjone. Nastaviti sa dinstanjem još dvadesetak minuta.

                          Kada meso omekša, dodati vino, brašno razmućeno u malo vode i slatku pavlaku. Poslužiti uz baren krompir ili testeninu.

                          *******************

                          TABASKO SOS

                          U staklenoj flaši sipati vinsko sirće.Unutra dodati začine koje imamo u bašti
                          Dve tri grančice nane ,vrh od grane ruzmarina ,grančicu majčine dušice,1 zelenu
                          slatku papričicu ,1žutu slatku papričicu i 1 kašičicu soli.Flašu zatvoriti lepo
                          i staviti je na suncu da stoji 40 dana. Posle toga procediti je i ponovo sipati
                          u dekorativnu flašu ,koja stoji za služenje. Traje dok ne potrošimo ceo tabasko sos.
                          Ako želimo pikantno, onda stavimo1 ljutu papričicu i nekoliko zrna bibera.

                          *********************

                          BUREK

                          500gr kora za pitu.
                          2 dl vode.
                          1 dl ulja.
                          1 kašičica soli.
                          200gr sira.
                          Vodu, ulje i so skuvati.
                          Namazati okrugli pleh i staviti tri kore tako da pokriju dno ali da im krajevi vire iz pleha.
                          2-3 kašike skuvanog softa poprskati po korama i izmrviti sir. Zatim staviti drugu koru i opet preliti softom i sirom. Redjati do poslednje kore. Zatim krajeve one tri kore saviti na unutra tako da se oblikuje krug. Preliti ostatkom softa. Peći 30 minuta. Kada je burek pečen preokrenite ga u plehu, ostavite par minuta da odstoji i secite na trouglove.
                          Napravi se za 10 minuta i za manje od 1h uživate u pravom bureku. Naravno, možete koristiti i meso ili pečurke, po ukusu

                          ************************

                          Sečuan govedina

                          Sastojci

                          * 500 grama govedine (ramstek)
                          * 2 supene kašike gustina
                          * 2 supene kašike ulja
                          * so
                          * 4 manje glavice sitno seckanog luka
                          * 2 kašičice sitno iseckanog celera
                          * 2 šargarepe
                          * 3 supene kašike soja sosa
                          * 1 kašičica čilija
                          * 2 supene kašike belog vina

                          Način pripreme

                          Meso iseći na štapiće, posoliti i uvaljati u gustin. Zagrejati ulje u tiganju, dodati sitno seckan luk i pržiti 1 minut, zatim dodati meso i pržiti sve zajedno 4 minuta. Stalno okretati meso da bi porumenelo sa svih strana. Dodati celer, šargarepu i pržiti još 2 minuta, pa dodati soja sos, čili, belo vino, pustiti da provri i kuvati još samo 1 minut. Toplo jelo izručiti na tanjir.

                          Comment


                          • #88
                            Eh, Jagodice, devojcice OSVEZILA SI NAM DAN!!!BWOOOOO!

                            Devojke....blago vashim mushkim slatkishima.....uzivace u sjajnim zalogajima oralno(sem naravno VAMA-koje ste neverovatne!!!)(nikako ne izostavljam ni nase sjajne decke:Boya I Delka...mmm zaista su lutrija!!!..)

                            Comment


                            • #89
                              Re: Hrana i vino:

                              KROFNE
                              Sastojci:
                              750 g brašna
                              1 dl ulja
                              4 kašike šećera
                              jaje
                              žumance
                              1/2 l mleka
                              svež kvasac, 40 g
                              malo soli
                              prah šećer
                              kesica vanilin šećera
                              ulje za prženje
                              Priprema:
                              1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.
                              2. Dok raste umutite jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom.
                              3. Ostavite testo na toplom da dvostruko naraste pa premesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.
                              4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.
                              5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.
                              6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer.

                              Comment

                              Working...
                              X