Objava

Collapse
No announcement yet.

SRBI - narod najveći i najstariji

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • SRBI - narod najveći i najstariji

    Šta mislite o tome?
    Pre nego što neko pokuša da se naruga navodeći da su Srbi postali pre ameba, neka se dobro naoruža informacijama!
    Za najavu teme dajem podatak da Herodot, 'otac istorije', sve Tračane, Skite, Vende, Tribale i Ilire- naziva Srbima, i to ih pominje kao 'najveći narod na svetu posle Hindusa'!
    Ima dokaza o postojanju Srba na teritoriji Kine i Indije, par hiljada godina pre Hrista, kao i da su oduvek nastanjivali Podunavlje, odnosno Panonsku niziju...
    Ima li istorije Srba i pre 'seobe Slovena', za koju neki smatraju da se nikada i nije dogodila!?

  • #2
    SRBI - narod najveći i najstariji

    Vidis u startu si pogresio citajuci knjige Jovana Deretica, ( ne mislim na knj. kriticara ), koji po struci je inzinjer masinstva ,....., naime ne postoji dovoljan broj dokaza o tome da smo najstariji, vec postoje teorije, ali ni jedna od njih nije dokazana - cak i teorija koja kaze da je prapostojbina Slovena izmedju Baltickog mora , reke Dnjepra i Kavkaza,....., koja se predaje u skolama - ta teorija je nama nametnuta od strane Austrofilske istoriografske skole i tacna je koliko i sve druge ,....,

    Drugo, najpre procitaj Herodota - pa onda kazi kako ih naziva, a ne ponavljaj ono sto su ti rekli , bar ne iznosi to ovako dok se ne uveris da je tacno, .... radio mileva nije pouzdan istorijski izvor.


    O cemu se radi : postoji nekoliko teorija :
    1.da smo dosli iz nase prapostojbine
    2.da smo dosli sa prostora Azije
    3.da zapravo nigde nismo ni otisli
    4.da su sve nacije na svetu SRBI - ovo je i vise nego SF

    negde sam naleteo i na podatak o svemirskom pecatu Srba kod pomenutog idijota J.Deretica,......,

    za ni jednu od pomenutih teorija ne postoji ni 1 materijalni dokaz, vec samo leksikoloska povezanost nekih sadasnjih korena reci sa recimo nazivima nekih mesta u svetu, ili o5 tumacenje nekih neidentifikovanih pisama - pod parolom ako niko ne moze da to desifruje - ja o tome mogu da kazem sta mislim - u pravu sam koliko i svi drugi - pritom zaboravljajuci da se prevod i desifrovanje radi na potpuno drugaciji nacin, ne zasniva se istorija samo na leksikografiji - ona je samo pomocna istorijska nauka, naglasavam , pomocna .

    Valja procitati prvih 100tinjak strana Mavra Orbina, i Srbi narod najstariji od Olge Lukovic - Pjanovic, onda vizantijske izvore za ove prostore, i jos puno toga.....pa onda i posle svega toga o5 se vracas na pocetak jer nemas nista opipljivo o tome otkud Srbi ovde , samo indicije i spekulacije, ali to moze biti ideja vodilja koja da bi bila valjana mora biti potkrepljena materijalnim istorijskim izvorima ....

    Mislim da delom odgovor na tvoje pitanje moze dati istrazivanje na polju genetike odnosno starosti i migracije nekih gena , na zalost nasa zemlja to pitanje smatra sporednim za razliku od Hrvata koji su se ukljucili u taj program, sto pre se nasa zemlja ukljuci zancemo za nekih 20g, dok se sve zavrsi.

    Comment


    • #3
      SRBI - narod najveći i najstariji

      Prof dr Relja Novakovic je vasa adresa
      U literaturi koja se bavi poreklom Srba i srpskog nacionalnog imena, terminom Stari Srbi se obično označava narod pod imenom Srbi, koji je živeo u Sarmatiji.

      Stari Srbi se prvi put pominju u prvom veku posle Hrista (69. godine) u knjizi Plinija Cecilija Sekundusa "Poznavanje prirode" i to u latinizovanom obliku – Serbi (Serbi).

      Stari Srbi su tu zabeleženi kao narod koji živi u Azijskoj Sarmatiji, severno od Kavkaza, pa se iz toga može pretpostaviti da su Stari Srbi bili sarmatsko (iransko) pleme.

      Posle Plinija, Stare Srbe pominju i Tacit, Ptolomej, Prokopije, Jordanes, Vibijus, Ajnhard..

      Veza između Starih Srba i današnjih Srba nije naučno dokazana, već predstavlja hipotezu. Pretpostavlja se da su se Stari Srbi iz Azijske Sarmatije preselili u Srednju Evropu (Polablje) u četvrtom veku, zajedno sa Alanima. Istoričari smatraju da su Stari Srbi i Alani bili veoma srodna sarmatska plemena, a potomci Alana su današnji Oseti na Kavkazu (Prema drugom tumačenju i sami Stari Srbi su bili deo Alana).

      Na osnovu ove teorije se pretpostavlja da su se Stari Srbi u Polablju pomešali sa slovenskim plemenima i ostavili im svoje ime. Iz toga proizilazi, a na osnovu već široko prihvaćene rekonstrukcije Seobe Slovena, da se deo ovih Slovena, koji je usvojio ime Srbi, doselio na Balkan u sedmom veku, gde se pomešao sa ranije doseljenim slovenskim plemenima i romanizovanim potomcima balkanskih starosedelaca.

      Drugi deo Srba, koji se nije doselio na Balkan, ostao je da živi u Polablju, a njihovi potomci su današnji Lužički Srbi.



      Poreklo Starih Srba

      Pošto Stare Srbe nalazimo među sarmatskim plemenima na severnom Kavkazu, njihovo poreklo je verovatno povezano sa poreklom Sarmata. Pošto je današnji osetski jezik nastao od nekadašnjeg sarmatskog, poreklo Sarmata (a time i Starih Srba) se može utvrditi na osnovu geografskog rasporeda iranskih jezika.

      Osetski jezik spada u istočnu grupu iranskih jezika, u koju spadaju još neki jezici, kao što su puštunski, jagnobi ili jezici Pamira, koji se govore na području Avganistana, Tadžikistana i Pakistana. To područje je verovatno bilo i prvobitna domovina Sarmata.

      Vizantijski car, Konstantin VII Porfirogenit u svojoj knjizi ("Book Of Ceremonies66") naziva Hrvate i Srbe "Krevatas" i "Sarban". Ovaj podatak da su Srbi nazivani imenom "Sarbani" je bitan zbog toga što u Avganistanu postoji puštunska plemenska grupa sa imenom Sarbani, a to može značiti da su ovi puštunski Sarbani u stvari preci sarmatskih Starih Srba.

      Postoji stara puštunska legenda koja kaže da je otac sa imenom Patan (Puštun) imao četiri sina: Sarbana, Batana, Gurgušta i Karana (ime ovog poslednjeg se možda može dovesti u vezu sa imenom Hrvata). Ova legenda potvrđuje da su sarmatski Stari Srbi i Stari Hrvati mogli biti potomci puštunskih plemena.

      Literatura

      * Relja Novaković, Odakle su Srbi došli na Balkansko Poluostrvo, Beograd, Narodna Knjiga, 1978.
      * Relja Novaković, Gde se nalazila Srbija od VII do XII veka, Beograd, Narodna Knjiga, 1981.
      * Relja Novaković, Još o poreklu Srba, Beograd, 1992.
      * Relja Novaković, Srbi, Beograd, 1993.
      * Relja Novaković, Srbi i njihovi pradavni srodnici, Beograd, 2000.

      Comment


      • #4
        SRBI - narod najveći i najstariji

        Missim...šta reći..
        Tako stari, a ni jednu piramidu nismo napravili, ni jednog filosofa kao Aristotela ne izrodili, ni jednu skulpturu isklesali.. nigde traga ostavili.
        Ebes nasu starost.

        Comment


        • #5
          SRBI - narod najveći i najstariji

          Trebalo bi da najpre ustanovimo šta je imperativ u istoriji.Trebalo bi da bude istina.Gde tražiti istinu?U kojim knjigama?Koje su to knjige koje pišu istinu i gde su pisci tih knjiga pronašli tu istinu?Kako to da ima toliko različitih stavova o poreklu Srba a tu su došli gde jesu kad je već uveliko postojalo pismo.dakle moglo je sve biti zapisano.Gde je naša istorija našeg porekla?Naša istinska istorija?
          U jednoj knjizi vrlo jasno se kaže koji je narod najstariji na svetu.Ne kaže se da su to Srbi.Jedna Knjiga iz mnogo Knjiga.Istina put i život,Knjiga nad knjigama.
          Last edited by malanastija; 12-10-09, 04:00. Razlog: ispravka pravopisa

          Comment

          Working...
          X