Objava

Collapse
No announcement yet.

Pravoslavni post.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Pravoslavni post.

    Da li postite?Sta za vas pretstavlja post?

    Pravoslavlje ima visednevne :

    -veliki post ili strasna sedmica
    -Petrovski post
    -Velikogospojinski post
    -Bozicni post

    jednodnevni:

    -svake srede i petka,osim trapavih semica
    -Krstovdan,uoci Bogojavljenja
    -Usekovanje glave Sv.Jovana Krstitelja
    -Vozdvizenje Csnog Krsta-Krstovdan


    Sa sajta SPC
    "...Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег Који се јавио свету, и да би Му поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.

    Утемељитељем хришћанскога подвига сматра се сам Господ наш Исус Христос, који је уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога укрепио себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост.
    .....Ми не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ је то првенствено одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство у борби против страсти, нарочито против гордости која се сматра кореном сваког даљег зла. Стваран пост је првенствено уздржавање од сваке похоте. Без духовног поста, кажу оци, сам телесни пост Бог не прихвата. Пост има у првом реду духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом. Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој милости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, свети оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања онога што је корисно, и онога што је штетно - тамо где је истина, и тамо где је лаж."
Working...
X