Objava

Collapse
No announcement yet.

Koju slavu slavite ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #16
  tamo gde sam udata su srbi i drzimo Sv.SAVA......SAD JOSH NEKI DAN I BICHE NAM SLAVA.....

  A KOD MOJE MAJKE DRZILI SMO SV.STEFAN.....
  Zivot se moze razumeti samo gledajuchi unatrag,ali se moze ziveti gledajuchi samo napred!

  Comment


  • #17
   Svetog Zivka i to po nekoliko puta godisnje

   C'era una volta....

   Comment


   • #18
    valentinovo

    SVE sta napišem smatrajte Salom

    Comment


    • #19
     Citiat člana điđi Pogledaj Post
     valentinovo

     jel to slava ili ...?
     ja slavim sv.nikolu

     Comment


     • #20
      Citiat člana goxy30 Pogledaj Post

      jel to slava ili ...?
      ja slavim sv.nikolu

      za mene je
      sv, nikola je ok. postujem ga jer je zastitnik pomoraca, trgovaca, putnika, ribara, zaručnika… na neki način i moj svetac.

      SVE sta napišem smatrajte Salom

      Comment


      • #21
       lepo
       i ja ga postujem, naravno
       dan pre slave ako se dobro secam postim, al dan kasnije sve nadoknadim i napijem se ko uzicko govedo
       Niki rulez, kad odem bogu pred nogu jedan ebeni dan ja ce probam da se ukrcam na njegovu ladju i budem clan posade...bice to beskonacna pijanka

       zureza bato, i to ona nebeska

       Comment


       • #22
        Djurdjevdan
        Hajducki sastanak 6.5. svake godine, ne pomera se datum

        Comment


        • #23
         Moja je sveti Luka, 31. oktobar. ♥

         Comment


         • #24
          Sveti Nikola 19 decembar          Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.
          Nikolaj se duhovnom životu naučio kod svog strica, Nikolaja episkopa patarskog, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kom se Nikola zamonašio. Po smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on brižljivo skrivao svoja milosrdna dela.
          Potom, sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, koji su tada bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu, obilazio gradove i sela.
          Do dolaska na presto cara Konstantina, za vreme vladavine cara Dioklecijana, sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu, gde je i zatvorenike poučavao veri. Nakon toga vratio se na svoj arhiepiskopski presto. Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta. Na putu obilaska, Nikolaju su se dešavala mnoga čuda. Posle obilaska svih svetih mesta, sveti Nikola unajmi nekog lađara da ga odveze u Likiju, ali lađar je, iako je uzeo novac, hteo da ide na neku drugu stranu. Tada se podigao vrlo jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi napori mornara koji su, po naređenju kapetana, pokušavali da vrate brod, bili su uzaludni. Punim jedrima brod je došao u Likijsko pristanište, gde se sveti Nikola iskrcao.
          Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet. Umro je u Miru, 345. godine, a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine, posmrtni ostaci svetog Nikole preneti su u Bari, koji se nalazi u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, u crkvi svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući svetog Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja.
          Prema predanju se smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je stoga ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju i opremanje.
          Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika. I danas se veruje da sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.
          Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač, kao i Očenaš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

          izvor ravanica.com
          Last edited by goxy30; 23-03-12, 21:47.

          Comment


          • #25
           Re: Koju slavu slavite ?


           Sveta Petka-27.oktobar

           Comment

           Working...
           X