Objava

Collapse
No announcement yet.

Koju slavu slavite ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Koju slavu slavite ?

    Danas je Sveti Nikola pa cu o njoj zapoceti ovu temu, a vi nastavite sta znate o slavama, koju vi slavu slavite, i sl.



    Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave praznik Svetog Nikole, jednog od prvih i najvatrenijih zagovornika zvanične hrišćanske vere i crkve, kojeg jednako poštuju hrišćani Istoka i Zapada.

    SPC dan smri svetog Nikole obeležava kao dan smrti Čudotvorca Mirlikijskog koji je zaštitnik mnogobrojnih srpskih pravoslavnih porodica.

    Nikoljdan je jedna od najčešćih slava u Srbiji, pa se smatra čak da svi slave svetog Nikolu - polovina kao krsnu slavu, dok druga polovina posećuje domaćine slave.

    Sveti Nikola koji je rođen u gradu Patari u oblasti Mire Likijske u vreme cara Valerijana (190-260) umro je 6. decembra 345. godine, pa tog dana svi hrišćani daju pomen svetitelju.

    Sveti Nikolaj čije je ime u grčkom značenju - pobeditelj naroda (niki - pobeda i laos-narod) smatra se u hrišćanskom svetu pobediteljem zla nad dobrim koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica.
    Sveti Nikola je istorijska ličnost i, prema zapisima, bio je arhiepiskop hrišćanske crkve u oblasti Miri Likijskoj a istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine.

    Na tom prvom saboru na kome su se rešavala pitanja hrisćanske dogme i smbola vere učestvovali su najugledniji predstvanici hrišcanski crkava među kojima i arhiepiskop Nikolaj kao poglavar Likijske mitropolije.

    Na ovom saboru su sveti oci ustanovili Svetu Trojicu kao simbole hrišćanske vere, a svetitelj Nikolaj se proslavio osobitom žustrinom u utvrđivanju pravoslavne dogme.

    U zapisima prvog sabora stoji da se arhiepiskop Nikolaj žestoko sukobio, čak je udario šamar jeretiku Ariji koji je zagovarao potpuno drugačiji pristup verovanju u Tri ličnosti, negirajući božansku prirodu Isusa Hrista.

    Sabor u Nikeji je usvojivši verovanje i učenje o Božanskoj prirodi Hristovoj koji je - postao čovek da bi postao Spasitelj čovečanstva, prognao i anatemisao Ariju i njegove malobrojne sledbenike.

    Ocu Nikolaju oduzet je ariepiskopski omofor zbog nedopustivo drskog ponašanja, ali mu je ubrzo vraćen sa svim dostojanstvima hrišćanske crkve u čijem je službovanju i propovedi proveo ostatak života.

    Hrišćanske crkve slave i prenos moštiju svetog Nikole koje su 22. maja 1096. godine prenesene iz Patare Mirlikijske u Bari, gde i danas počivaju, i smatraju se mestom na kome se sreću i na kome će se pomiriti istočni i zapadni hrišćani i njihove podeljene crkve.

    Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva, pa su najstarije crkve njemu posvetili.

    U manastiru Studenica crkvu Svetog Nikole (13. vek) podigao je Stefan Nemanja a kralj Uroš I Nemanjić i kraljica Jelena Anžujska sagradili su pored svoje zadužbine u manastiru Gradac crkvicu svetog Nikole koja je i danas gotovo netaknuta.

    Među mnogobrojnim svedočanstvima zabeleženo je i da je kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom okitio crkvu Svetog Nikole u Bariju.

    U srpskim manastirima sveti Nikola se slika u odeždi arhiepiskopa a najlepše predstave uključujući i scene sa Rvog vaseljenskog Sabora su u manastiru Dečani (14. vek).

    U manastiri Morača su fresko zapisi iz 13. i 17. veka na kojima su prikazana čuda svetog Nikole koji spasava moreplovce u nevremenu koje ih je zadesilo na putu za svetu zemlju.

    "Molitvama je more krotio", kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, pa otuda i običaj da se uoči svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija sve lađe zaustave i bace sidra.

    U srpskom pravoslavlju slava svetog Nikole pada u vreme Božičnog posta, pa je običaj da se na slavsku trpezu iznose posna jela.
    Last edited by Toxic; 19-12-08, 12:25.
    If you hate me, you’re the looser, not me

  • #2
    Sveti Jovan ... 20og januara... A tebi ostavljam da o tome pises jer istu slavimo

    Comment


    • #3
      Sveti Stefan.....mali Božić,9.januar........


      Čisto da se zna,još kod prababe nam je pop dolazio u kuću na dan slave da lomi kolač i da ga osvešta sa žitom i tako je do današnjeg dana....Na to sam jako ponosna....Sama ta činjenica govori koliko dugo slavimo....

      Comment


      • #4

        Comment


        • #5
          Свети Стефан, 9.јануар.

          Comment


          • #6
            Moja slava je 6Maja Djurdjevdan
            Svima kojima je juce slava bila cestitam od srca i zelim sve najbolje!

            Comment


            • #7
              Moja slava i svetac zastitnik je Sv.Petka
              Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano topi i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto.
              Ivo Andrić, srpski književnik

              Comment


              • #8
                Danas pravoslavna crkva u jednom danu proslavlja tri praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, svetog Vasilija Velikog i Novu Godinu.
                Osmog dana po roenju, Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu obrezan, pri tome je dobio ime Isus. To beleži evangelist Luka.

                Arhiepiskop grada Kesarije u Kapadokiji, Vasilije, nazvan Velikim, upokojio se na današnji dan, 379. godine, u 45. godini zemaljskog života. Njegove zasluge za Crkvu su brojne. U svoje vreme niko mu nije bio ravan po mudrosti. Smatra se uiteljem vascele Crkve, ocem istonog monaštva, braniocem vere od jeretika. On je sastavlja teksta liturgije, koja nosi njegovo ime. Sauvana su mu skoro sva dela koja je napisao. Kod Srba se slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Sveti Vasilije Veliki je slava srpskog i istonog monaštva u opšte.

                Danas se obeležava i poetak graanske godine po julijanskom kalendaru, dok crkvena, liturgijska godina poinje prvog dana septembra. Posle liturgije u crkvama se tim povodom služi blagodarenje za proteklu godinu, a ujedno i molitva za nastupajui godišnji krug. Moli se za mir, za stišavanje neprijateljstava, nemira i ratova, za vrstu i nelicemernu ljubav, za sunanu toplotu, plodonosnu rosu, umerene i zdrave vetrove.

                Kod Srba se praznik naziva Malim Božiem i priprema se poseban kola – vasilica.
                U srpskoj kneževini su u 19. veku ovoga dana održavane narodne skupštine,a u Hilandaru je obiaj da biva godišnji sabor staraca.



                Srecna slava.
                If you hate me, you’re the looser, not me

                Comment


                • #9
                  Moja slava je Sveti pravedni Joakim i Ana 22 septembra
                  Свети Јоаким је био потомак цара Давида, а Ана првосвештеника Арона. Ана је била најмлађа Матанова кћи и, када је одрасла, удала се за Јоакима у Назарету. Они су живели побожно и често су одлазили у Јерусалемски храм на молитву.

                  Педесет година живели су у браку. По тадашњем схватању и веровању, они који нису имали децу били су велики грешници, па им је Бог због тога ускратио децу. Тако и други који су имали децу, сматрали су Јоакима и Ану недостојнима. Ипак они нису губили наду и веру у Бога. Даноноћно су се молили да их Бог обрадује и да на њима учини чудо као некада на Авраму и Сари, Захарију и Јелисавети и да им подари једно дете за утеху у старости. После одређеног времена Ана роди кћерку и даде јој име Марија.

                  Бог им је дао кћер која ће касније родити Христа, и на тај начин они ће постати богооци тј. богопрародитељи.



                  Comment


                  • #10
                    Sveti Nikola...trebalo bi posno,ali porodica mog muza je to uvek drzala kao mrsnu slavu...
                    kazu da ako nepostis ,nemoras postaviti posnu trpezu...

                    Comment


                    • #11
                      Sveti prvomuchenik i arhidjakon Stefan
                      Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

                      Comment


                      • #12
                        Elena,to baš i nije normalno.....

                        Citiat člana pili Pogledaj Post
                        Sveti Nikola...trebalo bi posno,ali porodica mog muza je to uvek drzala kao mrsnu slavu...
                        kazu da ako nepostis ,nemoras postaviti posnu trpezu...


                        Ako vam je to neki pop rekao,trebalo bi ga raspopiti,jer je to strašno....

                        Comment


                        • #13


                          Proslavlja se nekoliko puta u godini, ali najviše sveara je ovoga dana 20. januara. Meu linostima jevanelskim koje okružuju Spasitelja, linost Jovana Krstitelja zauzima posebno mesto, kako po svom udesnom dolasku na svet i nainu života, tako i po ulozi u krštavanju ljudi i krštenju Mesije, a i po svom traginom izlasku iz ovoga života. On je bio takve moralne istote da se pre mogao nazvati anelom nego smrtnim ovekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.

                          Jovanova glavna uloga u životu bila je na dan Bogojavljenja, pa je Crkva od davnina, dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu. Za ovaj dan vezuje se i dogaaj sa rukom Preteinom. Jevanelist Luka hteo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije gde je velikog proroka posekao car Irod. Uspeo je samo da prenese jednu ruku u Antiohiju, svoje rodno mesto, gde je uvana do desetog veka, a posle preneta u Carigrad odakle je nestala u vreme Turaka.

                          Pria se da je svake godine na dan svetiteljev, arhijerej iznosio pred narod njegovu ruku. Kada bi se javljala raširena najavljivala je rodnu i obilnu godinu, a kada bi bila zgrena predskazivala je nerodnu i gladnu.
                          If you hate me, you’re the looser, not me

                          Comment


                          • #14
                            Mitrovdan...ali slavim i sve ostale po nekoliko puta

                            Comment


                            • #15
                              Đurđevdan

                              Comment

                              Working...
                              X