Objava

Collapse
No announcement yet.

Only Fools and Horses - Mucke (1981)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Only Fools and Horses - Mucke (1981)

    Мућке (енгл. Only Fools and Horses) су британска комична ТВ серија коју је написао и креирао Џон Саливан и која је емитована на Би-Би-Си-ју. Од 1981. до 1991. снимљено је седам сезона а повремени божићни специјали су емитовани до 2003.

    Наслов серије је заснован на старој енглеској пословици: „Само будале и коњи раде“ (енгл. Only fools and horses work for a living) којом се алудира на стална настојања главних ликова у серији да избегавају посао и плаћање пореза. Насловну песму написао је и отпевао Џон Саливан. У првој сезони коришћена је друга песма, али је она замењена да би се помогло гледаоцима да схвате наслов серије.

    У анкети Би-Би-Сија из 2004. Мућке су проглашене за најбољу ситуациону комедију (ситком) свих времена.

    tema serije

    Дерек „Дел бој“ Тротер (Дејвид Џејсон) и његов млађи брат Родни (Николас Линдхерст) деле стан са времешним Деком (Ленард Пирс) у згради „Нелсон Мандела“ у лондонском предграђу Пекам (иако се та зграда заправо налази у Актону, у западном Лондону). Дел бој има своју „фирму“ под називом „Тротерови независни трговци“. Он је заправо обични препродавац, увек у потрази за лаком зарадом, без постављања сувишних питања.

    На почетку прве сезоне, Родни се придружује Делу у послу. Њихова мајка је умрла када је Родни био мали, а отац је нестао пре много година. Већи део Роднијевог живота Дел је фигурирао као његов други отац.

    Дел ће ући у било какав посао само да би дошао до новца. Његов узречица је: „Следеће године у ово доба бићемо милионери“. Ипак, већина његових планова је рискантна и противзаконита. Њихов стан је често пун робе коју не може да прода, од актен-ташни, у којима је закључама шифра за откључавање, до крема за сунчање усред зиме.

    У друштву браће Тротер су трговац половних аутомобила и новопечени богаташ Бојси (Џон Чалис) и његова жена Марлин (Су Холдернес), не превише бистар чистач улице Тригер (Роџер Лојд-Пак), који Роднија увек ословљава се Дејв, возач камиона Дензил (Пол Барбер), конобар у локалном пабу „Рагина глава“ Мајк (Кенет Макдоналд) и Роднијев друг Мики Пирс (Патрик Мари), чији је идол Дел.

    Главна тема серије је веза између браће. Током година публика се упознаје са њиховим успонима и падовима, љубавима и неспоразумима: дека умире, а њима се придружује стриц Алберт (Бастер Мерифилд); Дел и Родни налазе љубави својих живота; Дел и Ракел (Теса Пик-Џоунс) добијају дете, Демијана (тај лик је глумило чак шест глумаца); Родни и његова жена Касандра (Гвинет Стронг) се разводе и поново се враћају једно другом; ујка Алберт умире; Касандра губи бебу али на крају и она и Родни добијају дете. Тротери постају богати, али опет све изгубе.

    У последњем божићном специјалу откривено је да је прави Роднијев отац Фреди Робдал или Фреди Жабац, човек који је имао везу са Деловом мајком. Ово је наговештено у једној епизоди неколико година раније, када је Родни чуо о високом човеку који је био уметник (сличне особине као и сам Родни) и који је имао сина са женом из зграде и који је из неког непознатог разлога оставио Делу и Роднију све што је имао. Родни је одмах почео да сумња да је тај човек његов биолошки отац, али није ништа рекао Делу. На крају епизоде, када су Родни и ујка Алберт сами, Родни пита: „Да ли ја личим на њега?“, а Алберт каже „мало“. То је коначно потврђено у последњем божићном специјалу када Родни пронађе фотографију Фредија Робдала. Њих двојица много личе и од тог тренутка гледаоци знају ко је Роднијев биолошки отац. Испоставило се да је Дел знао за то од почетка, иако ни Дел ни Родни нису знали да онај други зна и заклели су се да неће рећи један другоме страхујући да би повредили један другог.


    О серији

    Популарност Мућки није била велика у почетку, али је Би-Би-Си истрајао и гледаност је непрекидно расла, а неке епизоде, као што је „A Touch of Glass“, садрже данас већ класичне сцене.

    У четвртој сезони 1985. Дека умире. Ова епизода написана је на брзину након смрти глумца Ленарда Пирса. У њој је приказана Декина сахрану, нешто што се обично не виђа у ситкомима. На брзину је представљен нови лик, Делов и Роднијев ујка Алберт.

    Релиант Регал - троточкаш Тротерових. Овај аутомобил је достигао култни статус у Британији.

    Иако је серија емитована од 1981. до 2003, снимљено је, заправо, само седам сезона. Последња сезона из 1991. завршава се рођењем Деловог и Ракелиног сина Демијана. Десет специјалних епизода приказано је између 1991. и 2003. за време божићних празника. У три специјала, приказана за Божић 1996, остварила се жеља Дела и Роднија и њихових породица да постану милионери; та епизода још увек држи рекорд као најгледанија епизода ситкома на британској телевизији са 24,3 милиона гледалаца.

    Било је планирано да се божићном трилогијом из 1996. серија и заврши, али ипак су приказане још три епизоде за Божиће 2001, 2002 и 2003. Глумац Бастер Мерифилд умро је 1999. па је тако морао „умрети“ и ујка Алберт. Кенет Макдоналд, који је глумио Мајка, власника „Рагине главе“, преминуо је 2001, па је Саливан сместио његов лик у затвор због преваре. Тротери су изгубили своје милионе због пада акција на берзи, али су Родни и Касандра коначно добили бебу. Ове три епизоде нису биле успешне као претходне и зато се не очекују нове. „Спиноф“ серија „The Green Green Grass“ фокусира se на ликове Бојсија и Марлин и на њихове планове да се одселе из Пекама на село, a почела је да се снима у јуну 2005. Саливан је изјавио да пише и други спиноф, „Once Upon A Time In Peckham“, који ће пратити младог Дела и Роднија током шездесетих.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

  • #2



    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

    Comment


    • #3

      Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

      Comment

      Working...
      X