Objava

Collapse
No announcement yet.

Cuda prirode

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cuda prirode

    Svi mi znamo koliko nas neke stvari mogu prijatno (cesto i neprijatno) iznenaditi kad je rec o majci prirodi. Sve se pobediti moze, ali ona NE.

    Recimo:
    Neki ga zovu Qomolangma, Sagarmāthā , Zhumulangma, Chomolangma,... a mi kazemo Everest, tj Mount Everest. Mnogima veoma poznato ime, i prva asocijacija je najvisi vrh na planeti, nalazi se na citavih 8884m iznad nivoa mora. Ovaj vrh je deo lanca Himalajskih planinama, nalazi se blizu granice sa Nepalom a pripada Kini tj provinciji unutar Kine koja se zove kako vec svi i znate Tibet.

    Njegovu visinu je jos davne 1852 prvi izracunao indijski matematicar Radnat Skindar i dosao do visine od 8480m, novijim merenjima 1955 se doslo do visine od 8484 i do danas se smatra pravom visinom.
    Dok su neka nedavna istrazivanja dovela do visine od 8850m.
    Postoje dve penjacke rute, jedna je sa severoistocne strane (Kineske strane) koja je teza, i jugoistocne (Nepal) koja je laksa i uglavnom se tim pravcem osvaja ovaj vrh.

    Ime "Everest" mu nadenulo kraljevsko geografsko drustvo Engleske i to ime je prihvaceno sirom sveta, ime "Chomolangma" koje vec vekovima koriste tibetanci nije u upotrebi sirom sveta verovatno zato sto su u tom periodu Tibet i Nepal bili zatvoreni za strance...
    Prikačeni fajlovi
    Last edited by goxy30; 14-05-10, 15:46.

  • #2
    Najcistija, najneistrazenija mesta, po mnogo cemu okeani i mora su jedino utociste od gluposti covekove...nadajmo se da covek nece u potpunosti zagaditi i unistiti i ovo poslednje "cisto" i u dobroj meri netaknuto mesto prirode, nasa mora i okeane

    dodje ti da pozelis da si neki vanzemaljac i da zivis na dnu mora daleko od svega ovog sto nas okruzuje

    Challenger Deep je najniza/najdublja tacka na planeti, nadlazi se ispod Pacifika na -10,971m ispod nivoa mora

    Last edited by goxy30; 24-08-15, 23:06.

    Comment


    • #3


      Najveća poznata podvodna prirodna rupa ("sink hole"). Ove rupe su obično mnogo stare i imaju sopstveni ekosistem. Nalazi se u centralnoj americi, zovu je "Beliza hole" ili "Great blue hole".
      Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

      Comment


      • #4
        Re: Cuda prirode


        aurora borealis

        Comment


        • #5
          Re: Cuda prirode


          Uluru, Australija, najveci monolit na svetu

          Comment


          • #6
            Re: Cuda prirode


            Jezero površine 53.7 kvadratnih kilometara je dobilo ime po istraživaču Sailasu Abrahamu koji se bavio ovim područjem. Ono što izdvaja ovo jezero u Kanadi od ostalih nije plava boja tipična za glacijalna jezera, već hiljade balončića zamrnutih na površini ovog jezera. Ti mehurići su zapravo od metana, koji proizvode bakterije dok se hrane algama na dnu jezera. Plavo-beli baloni leti napuštaju jezero tako što odlete u atmosferu, ali tokom hladnog perioda pružaju neverovatan ugođaj zimske čarolije..

            Comment


            • #7
              Re: Cuda prirode

              PLAVA STENA-GRENLAND

              Meštanima poznat kao plavi dijamant, ovaj jarko plavi led nastao je talogom čistog snega. Ledeni breg, koji je stvoren snežnim pokrivačem, dobio je upečatljivu plavu nijansu zbog starosti i prelamanja svetlosti.



              - - - - - Dodat post - - - - -

              DOLINA CRVENE ZEMLJE…

              Iako ostavlja bez daha, Dongčuan u Kini ipak nije mesto ucrtano na svakodnevnim turističkim mapama, a čak se veruje da su do nedavno i sami fotografi krili ovu lokaciju kako bi samo oni mogli zabeležiti ovu nestvarnu prirodnu lepotu.Crvena zemlja u ovom području prekriva na stotine hiljada kvadratnih metara, a smatra se jedinstvenom u Kini (druga poznata u svetu je crvena zemlja u Rio de Žaneiru).
              Crvena zemlja je plodna, zbog čega ovde farmeri redovno sade povrće koje u kombinaciji sa podlogom i plavim nebom stvara spektakularne nijanse boja koje već godinama privlače fotografe iz celog sveta.





              - - - - - Dodat post - - - - -

              Comment


              • #8
                Re: Cuda prirode

                EUKALIPTUS BOJE DUGE (Rainbow Eucalyptus)

                Šarena fantazija koju samo priroda može da napravi. Na prvi pogled izgleda kao slikarsko platno i ostavlja bez daha. Kao da je svako stablo posebna apstraktna slika.Neobične boje nastaju kada sa drveta otpane kora, što se dešava jednom godišnje. U zavisnosti od godišnjeg doba, pojavljuju se različite boje. U startu, kada otpadne kora, pojavljuje se svetlo zelena boja. Ona zatim tamni i prelazi u plave, narandžaste, ljubičaste i bordo tonove. Stabla su visoka do 60 metara, a krošnja im počinje tek na 15. metru visine...



                Comment


                • #9
                  Re: Cuda prirode

                  DANAKIL DEPRESIJA-ETIOPIJA

                  Nedaleko od mesta Dallol, koje je najvrelije naseljeno mesto na svetu sa prosečnom godišnjom temperaturom od neverovatnih 340C Celzijusovih. U samoj depresiji temperatura dostiže 500C. Dolina je nastala sleganjem tla do 120 metara ispod nivoa mora. Zemljina kora je tanka tako da puca od lave koja izbija ispod da bi ohladjena lava formirala novu koru. Kroz pukotine u depresiji voda se sliva u lavično grotlo da bi ponovo bila izbačena kao para. Stotine malih zemljotresa godišnje potresaju dolinu.



                  Comment


                  • #10
                    Re: Cuda prirode

                    KANJON COLORADO

                    Broj jedn - Kanjon Kolorado. Po mnogima najlepši prizor na planeti zemlji. Otkrio ga je španski kokvistador Garcia Lopez de Cardenas 1540 god. u vreme osvajanja Meksika. Verovatno je bio zadivljen prizorom i nazvao ga je Colorado (obojeni).

                    Dubok je u proseku 1.800 metara, (najdublji na 2.000 met) i dug 250 kilometara. Dugo je smatran za najdubljim i najdužim kanjon na svetu, sve dok 1998 g. nije otkriven kanjon Bramaputre na Himalajima. Za razliku od mnogih nepristupačnih kanjona, Kolorado je sigurno najposećeniji kanjon u svetu. Ovo je turistička atrakcija i milioni posetilaca godišnje vide kanjon Kolorado.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Cuda prirode

                      AMAZONIJA
                      Amazonija je veliko šumsko prostranstvo na severu Južne Amerike. Ime je dobilo po reci Amazon. Amazonija zauzima oko 5 500 000 km2.Amazoníja je najveća svetska prašuma. Zauzima oko jedne trećine Južne Amerike na delu oko reke Amazon. To je ujedno i područje sa najvećom svetskom bioraznolikošću, sa procenjenom vrednošću od oko 390 milijardi stabala podeljenih u 16.000 biljnih vrsta.Područje prašume proteže se kroz 9 država, najveći dio, oko 60%, je smešteno u Brazilu. Ostale države koje dele ovo šumsko bogatstvo su Kolumbija, Peru, Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.
                      Ekonomski razlozi su doveli do nekontrolisane seče šumskih sortimenata, a što je dalje izazvalo probleme kao što su erozija, poplave i klimatske promene,a ujedno se na taj način uništavaju staništa mnogih biljaka i životinja.U prašumi takođe
                      žive mnoga domorodačka indijanska plemena.

                      Comment


                      • #12
                        Re: Cuda prirode

                        KIZLAR MANASTIR KAPADOKIJA
                        Turska regija Kapadokija je nastala pre tri miliona godina. Danas privlači pažnju svojim čudesnim izgledom, ali i istorijom.Prvi hrišćani su se krili od Rimljana i u pećinama su izgradili svoje crkve, koje su sačuvali i od najezde islama.Ova nadrealna oblast je nastala erupcijom vulkana Ardžijas pre oko tri miliona godina. Taloženjem vulkanskog pepela formirali su se ovi prekrasni, čudesni predeli.U mestu Goreme turisti prvo nailaze na crkve građene između V i XIII veka nove ere. Na samom ulazu nalazi se neverovatna kupasta prirodna tvorevina – manastir Kizlar. Ovaj manastir ima tri sprata. Mogao je da primi 300 monaha.

                        Comment


                        • #13
                          Re: Cuda prirode

                          TERASA PIRINČA-KINA
                          Ovi neobični nivoi ređaju se od reke do planinskog vrha i dele planinu na slojeve vode, koji u proleće blistaju na suncu. Ovi osunčani slojevi pirinča zeleni su na leto, zlatni na jesen i srebrni tokom zime. Posetioci koji stoje na vrhu ovih brda mogu videti kako čitava planina izgleda kao kičma zmaja.

                          Comment


                          • #14
                            Re: Cuda prirode

                            RONDA-ŠPANIJA
                            Rondu su prvi naselili Kelti koji su je u 6. veku pre nove ere zvali Arunda, a nešto kasnije su se fenički doseljenici naselili u blizini i osnovali Acinipo, poznat lokalno kao Ronda la Vieja, Arunda ili Stara Ronda. Trenutni grad je ipak malo moderniji, odnosno, najstarije građevine u njemu su rimskog porekla iz vremena Scipiona Starijeg koji je koristio područje da utvrdi svoje položaje. Ronda se nakon toga opet razvila u grad, a zvaničnu titulu grada je dobila za vreme vladavine Julija Cezara




                            Comment


                            • #15
                              Re: Cuda prirode

                              MRAMORNA KATEDRALA-ČILE

                              Mramorna katedrala u Čileu pravo je čudo prirode i predstavlja jednu od najlepših mreža pećina na svetu. Nalazi se u jezeru General Carrera u Patagoniji.Vode jezera hiljadama godina oblikovale su mramorne stene koje danas izgledaju veličanstveno. Svakoga ko uđe u te pećine očara igra svetlosti, različite nijanse boja, od bele do tamnoplave, zavisno od vremenskih uslova i godišnjih doba.



                              Comment

                              Working...
                              X