Objava

Collapse
No announcement yet.

Prezivljavanje u prirodi saveti

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Prezivljavanje u prirodi saveti

  Naucite kako da prezivite u prirodi, podelite sa nama vasa iskustva i procitajte ono sto mozda niste znali.
  Nikad se ne zna kada vam ovako nesto moze zatrebati, nije na odmet znati neke stvari, a preko svega moze i da bude zanimljivo ako nista vise.
  Mislim da bi svi trebali probati nesto od ovih stvari, od spremanja hrane u prirodi samo uz pomoc sibice i noza do izgradnje improvizovanih kucica u kojima bi mogli preziveti i slicno.

  Jedna od osnovnih stvari u prirodi je kako obezbediti skloniste, vodu, a onda hranu.
  Nasi preci su pravili improvizovana sklonista na ovim prostorima tako nesto danas zovemo "kosara", i dan danas slicna sklonista se grade kao skloniste za ovce ili koze
  Sa malo maste, znanja i dosta volje svasta se moze napraviti sa rukama  tema ce biti doradjivana
  Last edited by goxy30; 29-06-15, 15:16.

 • #2
  Re: Prezivljavanje u prirodi saveti

  Ishrana u prirodi, biljke:

  Mozete jesti sve biljke koje jedu druge zivotinje. Biljke jakog mirisa i biljke iz kojih izbija "mlecna" tecnost nisu za jelo (osim kopriva i maslacka), ako gricnete biljku i ukoliko vam se skupljaju usta to nije za jelo.
  Znajte da postoji mnogo jestivih i otrovnih biljaka koje su izgledom veoma slicne!

  Neke od najpoznatijih jestivih biljki koje rastu u prirodi, na nasem podruciju:
  Kopriva, zelje, stavalj (slican zelju), maslacak, sremus(sumski vuk), kiseljak (kiselo zelje).

  Stavalj je slican zelju, list mu je uzi i duzi od zelja ili kiseljaka, izgleda kao "mrsavo" zelje i ima oblik poput ostrice....mozete videti na prikacenoj slicici)

  Kiseljak je mnogim ljudima isto sto i zelje, kiseljak se cak i zove kiselo zelje jer za razliku od zelja ima kiselkast ukus, laici ga mogu razlikovati po tome sto mu je list okruglastog oblika a vrh je zatupljen (kod zelja je ostar vrh) takodje kiseljak ima vidnu stabljiku na cijem vrhu se nalaze karakteristicne metlice koje posle nekog vremena postanu braon boje, ove metlice su zapravo seme koje samo otpada.... kiseljak ima svetliji list od zelja i ima smedje.narandzaste pegice, kiseljak moze da izraste visoko u visinu (2-3m) za razliku od zelja pogledajte sliku ispod

  Zelje ima tamniji list, ostriji list od kiseljaka, nema crvenilo po listovima nit braon pege, ne raste visoko

  Postoje i druge biljke sa koji se uglavnom jedu plodovi, orah, zir, lesnik, kesten, sipurak, divlje jagode, borovnice, kupine, divlje tresnje, divlje jabuke i kruske...
  Prikačeni fajlovi

  Comment


  • #3
   Re: Prezivljavanje u prirodi saveti

   VODA

   Dehidratacija je jedan od najvecih neprijatelja coveka u divljini.Prvo i osnovno pravilo je da ne treba jesti proteinsku hranu jer izaziva zedj.Treba se bazirati na ugljeno hidratne namirnice,jer one su u stvari pogonsko gorivo.Sledeci problem je nedostatak elektrolita,tj. soli koje vezuju vodu u organizmu,a koje se gube putem znoja.
   Ko je od vas doziveo dehidrataciju,kada ste zedni,pijete veliku kolicinu vode,a osetite da vam voda bucka u stomaku i imate mucninu?
   To je posebno izrazeno ako koristite vodu koja je dobijena destilacijom,jer cvrste materije ne unosite.
   To mozete izbeci tako sto ce te smanjiti bespotrebno kretanje.Pojava znojenja znaci da treba ublaziti nivo aktivnosti.Mnogi su nacini na koji mozemo doci do vode: sneg, led, kisnica, razne bare, potoci, recice i reke. Medjutim sva ta voda je u danasnje vreme zagadjena na razne nacine te bi je ukoliko nemamo drugog izbora trebali prokuvati i na taj nacin dezinfikovati kako bi je mogli koristiti za pice.
   Zagadjena voda moze izazvati trbusni tifus ili dizenteriju. Sto moze biti veoma opasno..
   Treba znati da:
   - se atmosferske vode (kisa, otopljeni sneg…) upijaju u zemljiste i da zbog nepropusnih slojeva (npr.glina), teku u pravcu nagiba tla i negde izbijaju u vidu izvora.Izvori su cesto na padinama, u jarugama, obodima dolina, tamo gde ima drveca i bilja koje trazi vlagu (vrba, trska…)...
   -na podzemne vode nam mogu ukazati sledeci znakovi:vlazna zemlja, tragovi koji pokazuju da su tu kopale zivotinje, ili mesto iznad koga lebde muve. Gde primetimo takve znakove mozemo biti sigurni da je tu nedavno bilo vode, ili je voda blizu povrsine. Voda moze da se nadje i u koritima potoka i reka koje presuse u leto. Vodu cemo pronaci ukoliko kopamo u koritu uz ivicu izbocenih okuka.
   -na planinskom terenu, u uvalama i jarugama okrenutim prema severu i zasticenim od sunca, dugo se moze zadrzati sneg koji mozemo otopiti i dobiti vodu
   -na kraskom terenu vodu treba tražiti u pecinama, vrtacama i sl.

   -na planinskom terenu, u uvalama i jarugama okrenutim prema severu i zasticenim od sunca, dugo se moze zadrzati sneg koji mozemo otopiti i dobiti vodu
   -na kraskom terenu vodu treba tražiti u pecinama, vrtacama i sl.-na planinskom terenu, u uvalama i jarugama okrenutim prema severu i zasticenim od sunca, dugo se moze zadrzati sneg koji mozemo otopiti i dobiti vodu
   -na kraskom terenu vodu treba tražiti u pecinama, vrtacama i sl.

   Sneg i kisnica mogu da posluze kao dobar izvor vode ali treba imati u vidu da se oni zagadjuju kada dodju u dodir sa objektima na zemlji.
   Nikada ne treba piti mutnu i ustajalu vodu, ali to ne znaci da je bistra voda apsolutno nezagadjena. Svaku sumnjivu vodu treba pre konzumiranja kao sto je vec receno, dezinfikovati.Neki od načina dezifinkovanja vode su prokuvavanje, tabletama za dezinfekciju, jodnom tinkturom i hlornim krečom.
   Postupak kada imamo bilo kakvu vodu:
   -Prokuvavanje vode treba da bude tako da voda vri najmanje 10 minuta.
   -Tableta za dezinfekciju se koristi u odnosu 1 tableta na 1 litar vode ako je voda bistra odnosno 2 tablete na litar vode ako je voda zamucena. Voda se promucka, a pola sata posto se tableta potpuno rastvori voda se moze koristiti za pice.
   -Hlorni krec se koristi u odnosu 0,5g na 100 litara vode, pre upotrebe hlorni krec se rastvori zatim sipa u vodu i promesa, pola sata kasnije voda se moze piti (ako se oseca miris hlora voda je dezinfikovana, u suprotnom postupak se ponavlja odnosno dodaje se jos 0,5 g hlornog kreca.
   -Jodnom tinkturom se voda dezinfikuje tako sto se na litar vode stavi 6-7 kapi tikture, promucka, ostavi da stoji pola sata I zatim moze da se koristi za pice.

   Comment

   Working...
   X