Objava

Collapse
No announcement yet.

Minijaturne Životinje...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Minijaturne Životinje...

    PATULJASTI MARMOSET

    ... ovo je najmanji pripadnik porodice majmuna. Kada poraste, njegova „visina“ iznosi svega 14-16 centimetara. Težina ženke iznosi otprilike 120, a mužijaka 140 grama. Nastanjen je u prašumama Brazila, Kolumbije, Perua i Ekvadora. Zbog svog neobičnog izgleda dobio je isto toliko neobične nadimke, a neki od njih su „mali lav“ i „džepni majmun“.


  • #2
    Re: Minijaturne Životinje...

    PUSTINJSKA LISICA(FENEK)
    Ova neverovatna minijaturna lisica stanovnik je pustinjskih
    predela, teška je oko 1,4kg i duga oko 30cm, ako se ne računaju njene neverovato dugačke uši, od oko 15 cm, koje joj pomažu da se rashladi na pustinjskim vrućinama. Danju se krije u jazbinama, a noću kreće upotragu za insektima i voćem. Neki stanovnici pustinja je love zbog krzna, dok je drugi zbog njene izuzetne ljupkosti hvataju živu i prodaju kao ljubimca. Živi u vrelim pustinjama Arabije i afričkoj Savani.

    Comment


    • #3
      Re: Minijaturne Životinje...

      PIGMEJSKI ZEC

      Pigmejski zec je najmanja vrsta zeca u Severnoj Americi i može da stane u ljudsku šaku. Odrasle jedinke su teške oko pola kilograma i dugačke od 23.5 cm do 29.5 cm.
      U divljini su potpuno izumrli sredinom 2004. godine i od tada se vodi bitka za njihov opstanak. 2003. godine postaju kritično ugroženi u Vašingtonu. Brojni pokušaji naučnika 2007. godine da puštanjem jedinki u divljinu, povećaju njihovu brojnost na prirodnom staništu, bio je neuspešan zbog napada grabljivaca (lasica, crvena lisica, velika sova).Od tada se ovi minijaturni zečevi, gaje po mnogim zoo - vtrovima širom sveta.Unutar ograđenog prostora oni uče da brzo pronađu hranu, da pobegnu od grabljivaca i da nađu odgovarajuće mesto za svoje leglo. Kada porastu i dovoljno ojačaju, postepeno se uvode u manji prostor iz kojeg će tunelima izaći u divljinu. Oko 100 jedinki je već uspešno pušteno u divljinu! Životni vek malih pigmejskih zečeva je od 3 do 5 godina, a najveći uticaj na njega ima predatorstvo. Godišnja smrtnost može da bude i do 88%, a 50 % ubijenih zečeva je oko 5 nedelja starosti..Pored grabljivaca, na brojnost pigmejskih zečeva utiče i gubitak i fragmentacija staništa, kao i požari u nekim oblastima.

      Comment

      Working...
      X