Objava

Collapse
No announcement yet.

Revizije Nacizma - Rehabilitacija Nacizma

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Revizije Nacizma - Rehabilitacija Nacizma

    Tema namenjena svim primerima pokusaja revizije nacizma, u nasem komsiluku a i u drugim delovima sveta.
    Ako ste nesto procitali negde o tome podelite sa nama ovde.

    Evo ja cu za pocetak podiliti sa vama jedan od ne tako davnih dogadjaja gde su nase drage komsije hrvati pokusali da u Norveskoj na veoma iskrivljen nacin prikazu zlocine koji su se dogodili na prostoru NDH tokom 1940-ih.

    U okviru projekta "Thanking the People of Norway" na Univerzitetu u Oslu je bila zakazana izložba u galeriji "Sverdrup" u periodu 14. februar - 5. april 2013god, a izložba je trebalo da predstavi istoriju jugoslovenskih interniraca u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu u Norveškoj i da se na taj način izrazi zahvalnost norveškom narodu.
    Organizovanje ove izložbe bi bilo za svaku pohvalu, da autorka Gorana Ognjenović nije u svojim prethodnim člancima i konceptu izložbe "drsko negirala činjenicu da je među internircima bilo 89 odsto (po nekim norveškim izvorima čak i 94 odsto) Srba", kaže se u saopštenju.
    U svojim ranijim člancima, Ognjenovićeva je većinu srpskih interniraca okvalifikovala kao nekakve pravoslavne Hrvate i Bosance, ne pominjući ih nijednom rečju u svojoj izložbi.

    "Svako naknadno etnificiranje žrtava apsolutno je neprihvatljivo, naročito ako je bazirano na iskrivljevim činjenicama i sa ciljem dobijanja dnevnopolitičkih poena. U prilog 'ozbiljnosti' projekta ide i činjenica da su na otvaranje izložbe pozvani i najavljeni gosti iz ambasada Republike Hrvatske i BiH, ali ne i Republike Srbije", navedeno je u saopštenju. (zvanicni organi Hrvatske su se odazvali ovome, znaci podrska na zvanicnom nivou za laz)

    Ističe se da je jedan deo izložbe trebalo da bude posvećen sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", gde bi se predstavio zvaničan broj (po hrvatskim vlastima i novoj upravi Memorijalnog centra "Jasenovac") žrtava od 80914, iako svi relevantni izvori ukazuju da je taj broj bio najmanje 6-7 puta veći. (po dokumentima saveznika pa i po nemackim dokumentima)

    Koautorka izložbe Nataša Mataušić je upravo bila na čelu Memorijalnog centra "Jasenovac" kada je ovaj projekat minimalizacije žrtava pokrenut, dodaje se u saopštenju.

    "Takođe, za vreme njenog upravljanja Centrom, iz izložbene postavke su uklonjeni predmeti kojima su žrtve ubijane, veliki broj fotografija i dokaza i umesto njih postavljena nekakva umetnička postavka, sa jednim jedinim ciljem negacije brutalnosti i minimalizacije broja žrtava. Njen deo zadatka u okviru sporne izložbe u Oslu je očigledno bio da se, uz zahvalnost norveškom narodu, 'serviraju' podaci koji minimalizuju razmere zločina u Jasenovcu", navodi se u saopštenju.

    Povodom izložbe je u subotu, 26.januara, formiran akcioni tim u okviru Saveza srpskih udruženja u Norveškoj koji je preduzeo akciju protesta i zaustavljanja revizionističke izložbe.

    Akciju su podržale obe parohije u Norveškoj, a dobijen je i blagoslov Episkopa Britansko-skandinavskog Dositeja.

    U svoje ime su, između ostalih, protestovali naši norveški prijatelji, među kojima valja pomenuti Franka A.Haugena, Knuta F. Torešena, istoričara iz Arendala i eksperta za istoriju Drugog svetskog rata, kao i Kristijana Kaša, bivšeg oficira norveške vojske koji je srpskoj javnosti postao poznat uputivši javno izvinjenje zbog NATO bombardovanja Srbije.

    Posle velikog pritiska koji je usledio od Saveza srpskih udruženja, velikog broja Srba i norveških prijatelja i ambasade Republike Srbije u Oslu, Univerzitet u Oslu je, samo tri dana posle početka akcije, u sredu, 30.januara, otkazao otvaranje sporne izložbe i odložio novu postavku za novembar 2013, kojoj će prethoditi šira stručna debata.
    Imena autorki su takođe izbrisana sa zvanične stranice galerije Sverdrup, kaže se u saopštenju.

    Akcija Saveza srpskih udruženja se nastavlja i njihov osnovni zahtev je, kako navode, trajno uklanjanje Gorane Ognjenović i Nataše Mataušić iz svih daljih projekata vezanih za istoriju naroda na Balkanu, pošto njihov dosadašnji, a sigurno i budući rad, "ide u potpuno suprotnom pravcu od pomirenja naroda na Balkanu".

    Savez sprpskih udruženja u Norveškoj želi da bude aktivni učesnik i partner u organizovanju nove postavke izložbe koja treba da se održi, sa odgovarajućim sadržajem i da se na taj način izrazi najdublja zahvalnost norveškom narodu, navedeno je u saopštenju.
    Last edited by goxy30; 23-09-15, 08:26.
Working...
X