Objava

Collapse
No announcement yet.

Nauka-novosti

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nauka-novosti

    Internet - gimnastika uma

    Američki naučnici tvrde da korišćnje Interneta i traganje po njemu može poboljšati moždane funkcije, posebno kod starijih ljudi.

    Ekipa neurologa s Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornija ustanovila je da traganje po Internetu stimuliše delove mozga koji kontrolišu procese donošenja odluka i složenog razmišljanja.
    Oni su, kako prenosi Bi-Bi-Si, otkrili da je ovaj efekat posebno vidljiv kod iskusnih korisnika Interneta, dok je stimulacija mozga kod ljudi koji tek uče da koriste Internet mnogo manja.
    Takođe, očekuju da bi korišćenje Interneta moglo da pomogne u borbi protiv fizioloških promena mozga kod starijih osoba, a zbog kojih mozak funkcioniše sporije.
    Utvrdili su da tokom upotrebe Interneta čovek koristi drugačije mentalne procese od onih koji su mu potrebni za čitanje.

    Već je poznato da ukrštene reči i igre poput sudokua pomažu starijim osobama da misle brže i jasnije.


    Trajekt na solarni pogon

    Na jezeru Serpentajn, u srcu Londona, isprobana je nova brodska tehnologija: putnički trajekt "Solar šatl"
    Posle deset godina, ovaj solarni brod izborio se za sopstvenu klasu. Njegovih 27 panela solarnih ćelija proizvodi struju koja pokreće elektromotore.
    Vožnja i po totalnom mraku Proba je izvršena u londonskom Hajd parku jer njegovi tihi i čisti motori ne zagađuju jezero dok po njemu prevozi turiste. Osetljive solarne ćelije proizvode struju čak i po oblačnom vremenu a akumulatori mu omogućavaju da i po totalnom mraku pređe više od trideset kilometara.

    Višak energije - čista zarada U isto vreme, čak i kada je privezan za dok, priključivanjem na električnu mrežu može da višak energije prodaje britanskoj elektrodistribuciji! Iako je izgradnja bila skupa - oko 450.000 dolara - njegov vlasnik tvrdi da je to dobra investicija.
    Brod jeftin - kapetan... "Za 20 do 35 odsto je skuplji od običnog dizel pogona ali ne zagađuje okolinu. Skupa je bila izrada akumulatora i čeličnog trupa broda. Što se tiče troškova, najskuplji sam ja kao kapetan, odnosno posada. Ali van toga, veoma je ekonomičan za eksploataciju" - tvrdi vlasnik i kapetan Vilijam Skot.
    Skot ima velike planove za svoj brod i priprema tematske ture za turiste, pa čak i neke večernje šetnje brodom.
    Beskrajne mogućnosti Proizvođači sada grade jedan veći solarni trajekt za plovidbu po Temzi, kao i solarnu lokomotivu. Mnogi veruju da su mogućnosti beskrajne a da je korist globalna.
    Uživanje u vožnji Neki od putnika bili su impresionirani: "Mislim da je brod sjajan jer ne zagađuje prirodu i treba ih graditi što više"... "Ovo je fantastično, vožnja je gotovo nečujna, sam brod je vrlo lak a dizajn je izuzetno privlačan" - samo su neki od utisaka putnika.

    Sunčev pogon u kišnoj Britaniji Ima neke ironije u činjenici da bi London, poznat po čestim kišama, mogao da predvodi u korišćenju solarne energije. Konstruktori ovog broda nadaju se da "Solar šatl" označava početak transporta na "sunčev pogon" u Britaniji.

    (FoNet)

  • #2
    Put ka vremeplovu

    Fizičari na univerzitetu Harvard uspeli su da zrak svetla "zaustave" a zatim ga "otkoče" kako bi nastavio da se kreće istom brzinom
    Ovaj poduhvat još je neobičniji kada se podsetimo da se svetlost kreće brzinom od oko 300 hiljada kilometara u sekundi. Otkriće je značajno za kompjutere budućnosti za koje mnogi predviđaju da se više neće oslanjati na promene električnog stanja već na kvantna stanja atoma.

    Tim naučnika koji je predvodila fizičarka Lene Vestergard Hau, uspeo je još 1999. godine da uspori svetlost na brzinu od svega 60 kilometara na sat, propuštajući ga kroz oblak atoma natrijuma ohladjenog do gotovo apsolutne nule. Sada su, prenosi njene reči Glas Amerike, naučnici uspeli da svetlosni zrak potpuno zaustave a zatim ga ponovo ubrzaju do normalne brzine.

    Pomenuti natrijumski oblak lebdeo je u specijalnoj komori, u snažnom magnetnom polju. U komori je vladao vakuum sto triliona puta niži od normalnog atmosferskog pritiska.
    Laser za trenutak upravljen pod pravim uglom na svetlosni snop zaustavio je tu svetlost unutar natrijumskog oblaka.
    Ponovno paljenje lasera oslobodilo je svetlost koja je nastavila svojim putem i iz komore izašla normalnom brzinom i jačinom.
    Takozvani kvantni kompjuteri, s kojima se danas eksperimentiše, mogli bi da koriste ovaj fenomen za mnogo bržu obradu informacija od današnjih.


    Kako protiv asteroida?

    Oni su tamo, u kosmosu, spremni da se obruše na Zemlju i unište civilizaciju, ali astronomi tvrde da su dobrano odmakli u traganju za svakim asteroidom koji bi predstavljao opasnost za našu planetu
    Sledeći zadatak biće otkrivanje manjih asteroida koji bi, na primer, mogli da razore jedan grad - saopštili su eksperti Potkomitetu američkog senata za nauku, tehnologiju i svemir.

    U Programu za posmatranje nebeskih objekata koji se približavaju Zemlji stručnjaci su istakli da su u stanju da otkriju u kosmosu sve što je veće od 1.000 metara u prečniku a što bi moglo da se približi našoj planeti.
    Još pre tri godine prošle godine naučnici su "naleteli" na asteroid kome su dali oznaku "2003 QQ47" i prva merenja su pokazala da bi on mogao da udari u Zemlju 21. marta 2014.
    godine uz eksploziju snage 20 miliona atomskih bombi bačenih na Hirošimu. Predviđanje je ubrzo revidirano i zaključeno je da asteroid uopšte neće udariti u našu planetu.
    Ipak, "nebeski predmeti" su sasvim je izvesno udarali našu planetu. Asteroid ili nekoliko asteroida, veruje se, izazvali su ogromu vulkansku aktivnost i podigli ubistvenu prašinu pre 65 miliona godina što je izazvalo dramatičnu promenu klime koja je izazvala nestanak dinosaurusa i ostalih džinovskih reptila.

    Jedan manji asteroid, takođe se pretpostavlja, pao je u Sibiru 1908. godine, sravnio i uništio vegetaciju i faunu na prostoru od 1.000 kvadratnih kilometara. Naučnici, međutim, veruju da se katastrofe ovakvih razmera događaju u proseku svakih 700.000 godina.
    "Iako je verovatnoća da će Zemlju u ovom veku pogoditi veliki vasionski 'predmet' zanemarljivo mala, posledice takvog sudara bile bi katastrofalne zbog čega je neophodno da se pripremimo za odbranu od takvog događaja" - smatra Majkl Grifin, šef Odeljenja za kosmos Laboratorije za primenjenu fiziku Univerziteta "Džon Hopkins".

    Ali kada?

    "Prema sadašnjem stepenu saznanja, sudar bi mogao da se dogodi danas, iduće sedmice ili bilo kog dana u narednih hiljadu godina" - zagonetno izjavljuju astronomi.

    Ako se ustanovi da se neki asteroid približava Zemlji i da je sposoban da izazove katastrofalni udar, naučnici tvrde da će na raspolaganju biti 30 godina da bi se nešto preduzelo u cilju zaštite.
    "Glavni motori spejs šatla i gorivo koje se nalazi u velikom spoljnom rezervoaru mogli bi uspešno da skrenu s putanje asteroid prečnika 1.000 metara - ako bi se to primenilo najmanje 20 godina pre očekivanog sudara" - kaže Grifin.

    Korišćenje nuklearne bombe moglo bi situaciju da pogorša zato što bi delići razorenog asteroida ostali u istoj orbiti i zatim se, kasnije, zajedno ponovo obrušili.
    Sledeći zadatak biće otkrivanje manjih nebeskih "predmeta" koji, možda, ne bi uništili Zemlju ako udare ali bi izazvali velikem štete - kažu stručnjaci.

    Jedan jedini satelit koji bi se kretao oko Sunca unutar orbite naše planete mogao bi da otkrije 90 odsto objekata 100 ili više metara u prečniku koji se približavaju Zemlji u periodu od 10 godina. To rešenje bi koštalo oko 300 miliona dolara a satelit bi bio sprema za akciju u roku od pet godina" - izjavio je Grifin.
    (FoNet)

    Comment


    • #3
      Svemirski turizam do 2012. godine

      Ruski kosmički brod namenjen svemirskom turizmu počeće s letovima do 2012. godine, saopšteno je na Moskovskom tehničkom univerzitetu, čiji profesori i studenti rade na projektu.
      Maketa specijalizovanog kosmičkog broda "Oduvančik" (maslačak) koji će voziti turiste u orbitu, već je napravljena, izjavio je rektor univerziteta. Letelica se razlikuje od sličnih iste namene po tome što je mnogo jeftinija i efikasnija.

      Ruskim aparatom upravljaće jedan pilot i imaće mesta za četiti putnika. Letelica će osim suborbitalnog leta, do 110 kilometara visine, moći da izvodi i orbitalne letove. Uzletaće sa mobilne platforme koja može da se postavi bilo gde, a sletaće pomoću padobrana ili samostalno.
      Nekoliko svemirskih turista do sada je letelo ruskim brodovima s posadom Međunarodne kosmičke stanice. Karta za svemir koštala je 20 miliona dolara, a suborbitalni letovi biće znatno jeftiniji, do 200.000 dolara.
      MOSKVA, 26. jun 2008. (FoNet)


      Tajna tamne materije

      VAŠINGTON, 14. avgust 2008. (FoNet) - Kad je reč o galaksijama, Andromeda IX je moćna "mračna kugla".
      U suštini, to je najnejasnija i najzamagljenija galaksija koja je do sada otkrivena, što znači da bi mogla biti ključ za otkrivanje misterije takozvane kosmičke tamne materije.
      Koliko se do sada zna, ona potiskuje "običnu, poznatu materiju" u raznim pravcima. A to saznanje vraća se u naše "kosmičko dvorište", tvrde astrofizičari, a prenosi časopis "Sajens".

      Andromeda IX je, zapravo, mali setelit galaksije Andromeda, najbližeg kosmičkog suseda Mlečnog puta, udaljene oko dva miliona svetlosnih godina od Zemlje. Svetlosna godina je razdaljina od oko 10 triliona kilometara, što je daljina koju svetlost pređe za godinu dana.
      Astronomi koji su radili na mapi jedne četvrtine neba pronašli su je koncentrišući se na razbacanu hrpu zvezda koja je, ispostavilo se, zapravo bila majušna galaksija. O tom otkriću odmah su obavestili Američko astronomsko društvo sa sedištem u Denveru.
      Koliko je, zapravo, Andromeda IX nejasna, obavijena maglom?
      Naučnici tvrde da je dva puta nejasnija od bilo koje do sada otkrivene astronomske pojave i toliko razbacana da se čini da je 100 puta mračnija od noćnog neba. Astronomi su je otkrili pomoću instrumenata za izradu nebeskih mapa. Nemački astronom Danijel Cuker iz Instituta za astronomiju Univerziteta "Maks Plank" u Hajdelbergu tvrdi da Andromeda IX pripada malim, nejasnim galaksijama koje teoretičari kosmosa smatraju ostacima posle formiranja velikih galaksija.
      U traganju za odgovorom nam pitanje koliko zapravo mala može biti jedna galaksija, naučnici ističu da postojanje ovako malih galaksija do sada nije bilo moguće i da je Andromeda IX prva.
      Ona bi mogla pomoći da se dobije više podataka o tome kako se ponaša još uvek misteriozna "tamna materija", jer ovako male galaksije imaju premalo ,zvezda zbog čega ih je teško otkriti.

      - Andromedu IX našli smo zahvaljujući nekima od najsvetlijih zvezda u galaksiji, što odmah postavlja pitanje - koliko mala, zapravo, može biti galaksija? - zapitao se Cuker.
      Teoretičari misle da se "tamna materija" zgušnjava brže nego "obična", koja formira zvezde, ali i planete, ljudska bića i sve što postoji na Zemlji, a sve posle teoretskog "velikog praska" pre oko 13 milijardi godina.
      Ovo grupisanje, zgušnjavanje tamne materije predstavljalo je preduslov, neku vrstu "klica" za stvaranje galaksija, ali najnovije teorije ukazuju da bi moralo postojati mnogo takvih "klica", između 50 i nekoliko stotina, koje "plivaju" kroz naše kosmičko susedstvo a da ih ipak ne apsorbuju veće galaksije.
      Andromeda IX mogla bi biti prva od tih mini galaksija povezanih sa "slobodnoplivajućom" tamnom materijom, ali tako nešto nije potvrđeno.

      Astronomi bi više mogli saznati kad bi svoje instrumente u narednih nekoliko meseci usmerili prema nekoliko drugih skupina "zanemoćalih" zvezda, u delu neba gde su otkrili i ovu mini galaksiju.

      Comment


      • #4
        Trenutno odleđivanje vetrobrana

        Robert Petrenko, profesor inženjeringa na koledžu Dartmut u američkoj državi Nju Hempšir, otkrio je metod za trenutno uklanjanje leda pomoću kratkog električnog impulsa.
        Tri različite sile utiču na prianjanje leda uz glatke površine: međusobna privlačnost atoma vodonika, elektrostatička sila i relativno slaba, takozvana Van der Valsova sila.
        Metod profesora Petrenka raskida prve dve veze tako što električni impuls od svega nekoliko milisekundi zagreva sloj od nekoliko mikrona na površini gde se nahvatao led, prenosi Glas Amerike.
        Zahvaljujući tome, po celoj površini stvara se tanak sloj vode, koja deluje kao "podmazivač" između leda i čvrste površine i led jednostavno spada. Isti metod može se iskoristiti obratno - za čvršće prianjanje leda uz površinu, što može da bude veoma korisno, recimo, na smučkama i sankama. Ako je impuls struje dovoljno kratak, sloj leda se otapa i odmah ponovo učvršćuje, što dovodi do još jačeg vezivanja za površinu.
        Naravno, za zagrevanje je potrebno da površina bude presvučena specijalnim filmom, koji se pod uticajem struje zagreva.

        Ovaj metod već je patentiran i uskoro se očekuje proizvodnja prvog avionskog vetrobrana s trenutnim odmrzavanjem, kao i prvih skija s elektronskom kontrolom klizajuće površine.
        (FoNet)
        DARTMUT, 2. septembar 2008.

        Subvencije za automobile na zemni gas

        Bečki vozači veoma su zainteresovani za subvencije predviđene za automobile na zemni gas. Akcija subvencija povećana je na 1.000 evra po automobilu, a u poslednja dva meseca grad Beč je, zajedno sa Bečkom energijom, subvencionisao dodatnih 25 automobila na zemni gas.

        Prema rečima članice Ggradske vlade zadužene za životnu sredinu Uli Zime vozila s pogonom na zemni gas ne proizvode sitnu prašinu, stvaraju manje ugljen-dioksida od vozila na benzin ili dizel i doprinose zaštiti klime. Za razliku od benzinskih motora, automobili na zemni gas proizvode do 30 odsto manje ugljen-dioksida, 85 odsto manje azotnih oksida, a emisija gasova koji oštećuju ozon smanjena je za 90 odsto. I u poređenju s vozilima na dizel ispuštanje izduvnih gasova je znatno manje – 80 odsto manje azotnih oksida i mogućnosti uništavanja ozona.
        Ovom novom akcijom subvencionisane su i prepravke koje podrazumevaju da vozilo odgovara najmanje normi EURO 3. Po osobi ili po firmi dotira se maksimalno 10 automobila. Prelazak na zemni gas posebno se preporučuje taksi udruženjima i auto-školama. Inače, prve godine je subvencionisano skoro 100 vozila na gas.

        Bečka energija zalaže se za zemni gas kao energent koji ne šteti životnoj sredini i podržava izgradnju pumpi za ovo gorivo. Od početka 2007. godine broj ovih pumpi u Austriji je utrostručen - sa 36 na 109. Do 2010. biće najmanje 200 javnih pumpi za zemni gas, a u Beču ih trenutno ima 15, izjavio je direktor Bečke energije Robert Grinajs.
        Compress
        Beč, septembar 2008.

        Comment


        • #5
          Fotografije planeta izvan Solarnog sistema

          Naučnici sa Univerziteta u Torontu uspeli su da naprave prve fotografije planeta izvan Solarnog sistema, koje se okreću oko zvezde nalik Suncu.

          Do sada je otkriveno oko 300 takozvanih ekstrasolarnih planeta korišćenjem posrednih metoda, poput opaženih promena na zvezdi, kada se planeta nalazi direktno ispred nje gledano iz perspektive Zemlje.
          Naučnici iz Toronta su objavili da su koristili teleskop Džemini Nord, koji se nalazi na Mauna Ki na Havajima, za direktno fotografisanje planete veličine slične Jupiteru, ali osam puta veće mase.
          Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ta planeta, znatno toplija od Jupitera, i zvezda oko koje se okreće, nalaze se u našoj galaksiji Mlečni put, udaljenoj od Zemlje oko 500 svetlosnih godina, navode naučnici.

          TORONTO, 16. septembar 2008. (FoNet)


          Otkriven blizanac našeg Sunca
          Astronomi su nedavno u beskraju svemira pronašli dugo izgubljenog blizanca našeg Sunca!
          Na sreću, međutim, njihov "blizak susret" nije moguć u skoroj budućnosti, jer su jedan od drugog udaljeni 200 svetlosnih godina.

          Astronomi već decenijama nagađaju da "negde u kosmosu" Sunce ima nekad davno izgubljenog, izuzetno bliskog rođaka, koji besciljno luta kroz Mlečni put. Sada su ga konačno pronašli.
          Iako je mogućnost njihovog "zagrljaja" samo teorijska, jer je zvezda koja nosi šifriranu oznaku HIP 56948 udaljena od od našeg sunčevog sistema 200 svetlosnih godina, otkriće se smatra izuzetno značajnim, jer je reč o prvom do sada otkrivenom "blizancu" Sunca, iako za istu "rodbinsku vezu" postoje još tri kandidata.
          Ogromna udaljenost "blizanca", ističu astronomi, omogućiće da se bolje shvate osobine i mehanika zvezde iz našeg dvorišta.
          Ova, kako su naučnici ocenili", "tvrdoglava i mušičava zvezda", predstavlja izazov za potvrđivanje teorije da je ona jedinstvenog sastava, jer poseduje malu količinu litijuma - specifičnog lakog uzgrednog produkta fuzije koja zvezdama obezbeđuje energiju.
          Astronomi Horhe Melendez s Nacionalnog univerziteta Australije i Ivan Ramirez s Teksaškog univerziteta u Ostinu otkrili su novu zvezdu teleskopom koji se nalazi u Opservatoriji "Mekdonald" u Teksasu. Zvezda srednje veličine jedna je od mnogih u sazvežđu Zmaja i moguće je da je milijardu godina starija od Sunca, koje je "sredovečna zvezda", stara samo 4,6 milijardi godina.

          Za tri preostala kandidata za "solarne blizance" smatrane su zvezde s oznakama 18 Scorpius, HD 98618 i HIP 100963. Iako su na mnogo načina vrlo slične Suncu, spektrografske analize otkrile su da, za razliku od HIP 56948, one poseduju daleko veću koncentraciju litijuma.

          Zbog ovakvih otkrića, astronomi se pitaju da li je mala koncentracija litijuma na Suncu izuzetak. Novootkriveni blizanac sada dokazuje da nije.
          Traganje za "zvezdanim blizancima" je izuzetno važno, tvrde astronomi, zato što se Sunce uzima kao polazište za mnoga dalja istraživanja kosmosa. Ali energetska snaga našeg Sunca je suviše velika, preblizu je naše planete, pa su za istraživanje pogodnije udaljenije zvezde.
          Solarni "blizanci" otkriveni u Opservatoriji "MekDonald", kaže se u analizi otkrića objavljenoj u časopisu "Nju sajentist", trebalo bi da pomognu astronomima da istraže hemijski sastav zvezda i tako dobiju potvrdu teoretskih modela stelarnog sastava našeg Sunca i evolucije zvezda.
          (FoNet)
          SIDNEJ, oktobar 2008.

          Comment


          • #6
            Skeniranje mozga otkriva laži

            Skeniranje mozga može otkriri da li neko laže ili govori istinu. Američki neurolozi su ustanovili da kad neka osoba laže, takozvana "funkcionalna magnetna rezonanca" (functional magnetic resonance imaging - FMRI) registruje(skenira) značajnu aktivnost u nekoliko delova mozga.
            Profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Pensilvanije Danijel Langleben i njegovi saradnici nadaju se da će FMRI postati važno sredstvo u detektovanju laži u toku istraga krivičnih dela. Do sada široko korišćeno testiranje poligrafom zasnovano je na otkrivanju promena u pulsu, krvnom pritisku, disanju i elektro otporu kože.
            Međutim, ovi faktori razlikuju se od osobe do osobe što otežava precizno utvrđivanje da li neko zaista govori istinu.

            Langleben je, u okviru istraživanja, zamolio 18 osoba da jedan predmet sakriju u džep. Zatim im je pokazana serija fotografija, uključujući i predmeta kojeg su sakrili. Od učesnika ogleda zatraženo je da kad god im je prikazana neka fotografija, negiraju da je reč o skrivenom predmetu.
            Ali kad god im je bila prikazana fotografija skrivenog predmeta a učesnik je lagao, pojačavala se aktivnost u nekim delovima mozga, uključujući i "anterior cinglat" koji se dovodi u vezu sa podstrekom na reagovanje ali i registrovanje greške kao i sa susednim velikim desnim prednjim girusom koji igra ključnu ulogu u koncentrisanju pažnje.
            Članovi naučnog tima zaključili su da postoji "lokalizovana korelacija sa prevarom".

            "Činjenica da odlučivanje na laž i prevaru zahteva posebnu aktivnost brojnih delova mozga može pokazati da laž involvira aktiviranje mehanizma za "zaobilaženje" pravog odgovora - istine. Posebno je interesantno da se ovaj nalaz potvrđuje tradicionalnu definiciju laži još iz vremena svetog Avgustina - 'Laž i obmana su negiranje istine" - ukazuje Langleben.
            Neki raniji pokušaji da se FMRI koristi da se registruju promene u mozgu kad neko laže bili su neuspešni. Langleben smatra da jednostavnost postupka kojeg je u eksperimentu koristio njegov naučni tim može pomoći da se objasni njihov uspeh.
            "Glavna snaga naše studije je prilagođavanje jednostavnog i dobro poznatog testa koji se još od 50-ih godina prošlog veka koristi u policijskim istragama i istraživanjima da bi se otkrila laž pomoću poligrafa i EKG-a" - izjavio je Langleben časopisu Nju sajentist.
            Ipak, potrebno je još mnogo rada pre nego što otkrivanje laži pomoću FMRI počne da se koristi u pravosuđu.
            "Naše istraživanje pokazuje samo prosečnu razliku u aktivnosti mozga između izgovaranja laži i istine u grupi mladih i zdravih engleski govorećih osoba. U nameri da odredi da li FMRI može da se koristi da se otkrije laž kod bilo koje osobe, neophodno je istraživanje mnogo veće grupe osoba različite starosti, porekla, kulture, socijalno-ekonomskog statusa" - upozorio je Lanleben.

            Korišćenje FMRI takođe iziskuje korišćenje velikih, skupih skenera što takav postupak čini manje praktičnim od resta na poligrafu.
            Rezultate svog istraživanja profesor Langleben je izneo u San Dijegu na godišnjem sastanku američkog Društva za
            neurologiju.
            BOSTON, novembar 2008. (FoNet)

            Comment


            • #7
              Kako roditi sina?
              Žene kojima je potrebno dugo vreme da bi zatrudnele uglavnom će na svet doneti muško dete, za razliku od vršnjakinja koje su brzo ostale u drugom stanju - pokazalo je jedno nedavno istraživanje.

              U gruipi od 500 žena, koje su prihvatile da dobrovoljno učestvuju u istraživanju, njih 58 odsto rodiće sina jer im je bilo potrebno duže od godinu dana da ostanu u "blagoslovenom stanju", ali je istraživanje na većoj grupi od 4.800 žena kojima je bilo potrebno mnogo kraće vreme da zatrudne pokazalo da taj procenat pada na 51 odsto.
              Svaka dodatna godina parovima koji pokušavaju da dobiju bebu prirodnimn putem za gotovo 4 odsto povećava izglede da dobiju sina. Povećavaju se i šanse kad se žena otrese neželjenih faktora kao što su pušenje, alkoholizam i neredovnost menstrualnog ciklusa.
              Epidemiolog Luk Smits sa Univerziteta Maastriht u Holandiji, koji je rukovodio istraživanjem, uveren je da rezultati potvrđuju pretpostavku da spermatozoid koji koji "nosi" muški Y hromozom "pliva" brže od spermatozoida sa ženskim X hromozomom zbog čega mnogo lakše može da "putuje" kroz lepljivu sluz grlića materice.

              On je časopisu "Nju sajentist" izjavio da su ranija istraživanja pokazala da žene poseduju različit stepen lepljivosti sluzi grlića materice i da one sa većom lepljivošću teže i sporije zatrudne.
              "Reč je o elegantnom i značajnom istraživanju" - ocenila je Valeri Grant sa Univerziteta Okland na Novom Zelandu koja je istraživala ulogu majke u određivanju brojčanog odnosa polova u ljudskom potomstvu.
              Mnoge životinje sposobne su da utiču na pol svojih potomaka prema kvalitetu parenja i uslovima u okruženju. Evolucioni biolozi veruju da ovo maksimizira broj njihovih preživelih potomaka.

              Tako, na primer, jedna teorija pretpostavlja da životinje "nižeg statusa", koje su izložene zapostavljaju okruženja i raznim oskudicama, češće donose na svet žensko potomstvo.
              Razlog za to je što rađanje a kasnije negovanje i podizanje muškog potomka iziskuje više energije.
              S druge strane, donošenje na svet ženskog potomka u vreme stresa moglo bi biti bolje rešenje, čak i kad postoje izgledi da bi poligamni mužjaci biti plodniji i sposobniji od ženki da ostvare potomstvo.
              "Ovo otkriće nije u potpunom skladu sa teorijom. Ali ono, u isto vreme, nije ni u kontradikciji sa teorijom da manje plodne žene nisu i manje zdrave. Mi još uvek nemamo evoluciono objašnjenje za ovo" - izjavio je Smit.
              Ipak, Grantova je pomalo rezervisana prema Smitovom objašnjenju da su napori da se dobije dečak posle dugotrajnih uzaludnih pokušaja oplođivanja obavezni jedino zbog toga što su Y - spermatozoidi sposobniji da se probiju kroz sluz grlića meterice.

              Ona je naklonjenija alternativnom objašnjenju koje je ponudio tim istraživača - da je smanjena sluzavost često rezultat hormonalnih problema koji, za uzvrat, mogu biti uzrok spontanom abortusu. Sopstveno istraživanje Grantove pokazao je da je pol deteta u isključivoj "nadležnosti" majke, a ne oca - s čime se slažu mnogi evolucioni biolozi.
              Podsetila je da je opštepoznata činjenica da je kod muškaraca, od začeća pa nadalje, mnogo veća smrtnost. Zato, da bi se postigla izvesna sigurnost da će u stresnim vremenima na svet doći neophodan broj muških potomaka, majke moraju obezbediti prirodne uslove. "Bilo koji mehanizam koji će majci omogućiti da to postigne svakako će povećati sposobnost da rodi muško dete" - tvrdi Grantova.
              "Novo istraživanje nagoveštava da bi mogle postojati još uvek nepoznate prepreke u bici da se rodi muško, uključujući malo snažniji osećaj materinstva kad treba zatrudneti" - zaključila je Grantova u izjavi za Nju sajentist.

              MASTRIHT, novembar 2008. (FoNet)

              Comment


              • #8
                Telepatija ipak postoji
                Grupa istraživača sa Univerziteta Mančester, u Velikoj Britaniji, pokušava da uz pomoć kompjutera preciznije proveri pretpostavku da telepatija, ipak, nije samo priča, već da zaista postoji. Komunikacija mislima (telepatija), odavno je svrstana u paranormalne pojave. Kao i vidovitost i vančulna percepcija.

                Brojni naučni eksperimenti nisu, međutim, uspeli da dokažu postojanje telepatije, a povremeni pozitivni rezultati nisu mogli da se ponove.

                Iako većina naučnika svrstava telepatiju u pseudonauku ima sasvim ozbiljnih istraživača koji i dalje misle da "tu, možda, nečega ima". Među njima su i naučnici iz Mančestera, prenosi časopis "Nejčer" (Nature).

                Oko stotinu učesnika njihovog eksperimenta biće podeljeno u parove u različitom međusobnom odnosu - prijatelji, kolege sa posla ili članovi iste porodice.
                Po dvoje ljudi biće smešteno u odvojene sobe, na glavama će imati specijalne naočare za trodimenzionalnu video projekciju, a na jednoj ruci elektronsku rukavicu kojom će moći da upravljaju prividnim kretanjem kroz kompjuterski generisani svet.
                Pred očima prve osobe pojavljivaće se razni objekti, kao što su: čaša, telefon, kišobran i neki drugi.

                Zadatak ispitanika je da se koncentrišu na objekat i da pokušaju da tu sliku mislima prenesu drugoj osobi, koja će pred očima imati isti objekat, plus još neke druge, i koja će nastojati da odabere onaj pravi.
                Pored ostalog, naučnici će ispitivati da li bliskost između parova ispitanika utiče na moguću telepatiju.

                Rezultati ovog istraživanja biće objavljeni početkom sledeće godine.
                (FoNet)
                MANČESTER, 15. decembar 2008.

                Comment


                • #9
                  Istraživanje vasione



                  [ 30 06 2008 ]
                  Uzorci tla pokazuju da na Marsu ima uslova za život

                  [ www.bbc.co.uk ] - Autor: Blic online, Tanjug | 29.06.2008 - 16:17

                  Uzorak tla analiziran u automatskoj laboratoriji Feniks pokazuje da postoje uslovi za život na Marsu, saopštili su naučnici američke svemirske agencije NASA.

                  Po svemu sudeći, naučnici su najzad pronašli ono što su očekivali kada su istraživačku sondu Feniks poslali na crvenu planetu, javio je danas „Glas Amerike”. Kada je uzorak tla, prikupljen pre dve nedelje robotizovanom „kašikom,” zagrejan na više od 530 stepeni celzijusa u minijaturnoj laboratoriji Feniksa, oslobođena je vodena para.

                  „Ovo je prva vlažna hemijska analiza uzorka tla sa Marsa i bilo koje druge planete pored zemlje. Zapanjeni smo dobijenim rezultatima. Ovo je kao da smo dobili na lutriji. Ranije smo saopštili da smo pronašli značajan broj hranljivih materija i hemikalija koje su neophodne za život kakav poznajemo. Tokom vremena, došao sam do zaključka da začuđujuća stvar o Marsu nije to što je to vanzemaljski svet, već što je u mnogim aspektima veoma sličan Zemlji”, rekao je istraživač sa Tafts univerziteta i glavni hemičar u projektu Feniks Sem Konaves.

                  Prve analize, na iznenađenje naučnika, pokazale su da kiselost tla na „crvenoj planeti” nije tako visoka da u njemu ne bi mogao da opstane život. Uzorak tla sa regije nazvane "Zemlja čuda" sličan je zemlji u određenim delovima Antartika, a i pronađene soli ukazuju na prisustvo vode.
                  Po Konavesu, izgleda da tlo Marsa čak sadrži dovoljno minerala za rast biljaka sa zemlje.

                  Comment


                  • #10
                    Istraživanje vasione



                    [ 02 08 2008 ]
                    Dokazi o vodi na Marsu

                    [ www.danas.co.yu ] - Američka NASA saopštila je nakon nedavnog otkrića leda na Crvenoj planeti, da konačno ima dokaze za to. "Voda na Marsu zaista postoji, jer smo je, prvi put u istoriji, detektovali" potvrdio je Vilijam Bojnton sa Univerziteta u Arizoni, šef ekipe zadužene da prouči led koji je u junu na Marsu "opipalo" robotsko vozilo Oportjuniti, sa kosmičkog broda Feniks. Feniks se spustio na Mars 25. maja na sloj peska, prašine i leda ispod njih, koji je fotografisan i prepoznat kao voda, a definitivan dokaz da je to zaista voda, dobijen je kada je robotskom rukom uzet primerak leda, a zatim proučen na instrumentu. Plan je da robotska ruka iskopa još dve rupe. Zadatak budućih misija će biti da konačno potvrde ili opovrgnu da li je život na Marsu bio ili jeste moguć, stav je istraživača te planete. S. D.

                    Jezero na Titanu

                    Američki naučnici objavili su da se na površini Titana, udaljenog Saturnovog meseca, nalazi jezero veličine Ontarija, koje je verovatno ispunjeno ugljenovodonikom, jedinjenjem koje postoje i na Zemlji. To je prvi rezervoar sa tekućinom zabeležen u našem planetarnom sistemu osim na Zemlji. Fotografije je snimila letelica Kasini .Posle Jupiterovog satelita Ganimeda, Titan je drugi najveći mesec u Sunčevom sistemu i veći je od planete Merkura.


                    02 10 2008 ]
                    Sneg na Marsu

                    [ www.bbc.co.uk ] - Nasina sonda Feniks
                    Feniks je na Marsu detektova sneg, glinu i kalcijum karbonat
                    Američka svemirska agencija, NASA, kaže da je njena sonda Feniks otkrila da sneg pada iz oblaka na Marsu.

                    Naučkici kažu da su snežne pahuljice detektovane tri kilometra iznad mesta na kojem je Feniks sleteo na površinu Marsa, nedaleko od severnog pola Crvene planete.

                    Dodaje se da je detektovani sneg ispario u srednjem vazdušnom pojasu.

                    Najnoviji podaci primljeni sa Nasine sonde su otkrili i prisustvo kalcijum karbonata na Marsu, a možda čak i prisustvo gline - a oba ova materijala na Zemlji normlano se formiraju samo u prisustvu tekuće vode.
                    Feniks je već otkrio na Marsu čestice za koje naučnici veruju da su podzemne naslage leda.

                    Glavni cilj misije Feniks je da prouči marsovski Arktik u potrazi za dokazima o prisustvu vode na toj planeti u njenoj istoriji - jer se voda smatra preduslovom za nastanak života.
                    Last edited by Hannah; 13-01-09, 19:52.

                    Comment


                    • #11
                      Istraživanje vasione

                      [ 08 12 2008 ]
                      Pivo iz svemira - na degustaciji

                      [ www.dwelle.de ] - Od ječma uzgojenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici japanska pivara Saporo napravila je pivo ali će ovaj "vanzemaljski napitak" moći da probaju samo retki srećnici koje izvuku na lutriji.

                      Iz svemira, i to samo – od ječma

                      Prvo "svemirsko pivo" je rezultat petomesečne misije tokom koje je ječam bio uzgajan u ruskoj laboratoriji na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Od dobijenog ječma napravljeno je oko 100 litara piva. Ono se neće prodavati "običnim smrtnicima", već će biti odr¾ana lutrija kojom će se odrediti trideset osoba koje će probati ovaj nesvakida¹nji napitak. "Svemirsko pivo" sadr¾i 5,5 odsto alkohola i osim ječma nema nikakvih drugih dodataka. "Nema piva poput ovog, jer smo pri izradi koristili samo ječam, za razliku od uobičajenih vrsta piva za koje se koriste i razni drugi sastojci poput pirinča", ka¾e direktor japanske pivare Junići Ićikau.


                      Na redu je - krompir

                      Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Pils, tamno, gorko, svetlo, lagano.... hoće li, pored svih mogućih vrsta piva, uskoro moći da se naruči i neko iz pivare u Zemljinoj orbiti?

                      "Svemirsko pivo" rezultat je saradnje Ruske akademije nauka, Univerziteta Okajama i pivare Saporo, jedne od najstarijih u Japanu. Ječam iz svemira je samo deo projekta uzgoja nekih namirnica u beste¾inskom prostoru i pod pojačanim uticajem svemirskog zračenja, ¹to se pokazalo kao izuzetno blagotvorno za rast i razvoj pojedinih kultura. Utvrđeno je da već samo slanje semenki u svemir na nekoliko dana dovodi do većih plodova. Uz ječam, na Međunarodnoj svemirskoj stanici su uzgajani i p¹enica, salata i gra¹ak. U budućnosti bi trebalo da se gaji i krompir. "Poku¹aćemo da uzgajamo krompir ali samo kao hranu, ne za proizvodnju votke", na¹alio se ruski astronaut Boris Morukov, koji je proveo 11 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

                      Iako se pivo zbog alkohola i gasova koje sadr¾i nije do sada nalazilo na meniju astronauta, oni se nadaju da će jednog dana ipak moći da u¾ivaju u njemu. Na jelovniku svemirske postave koja se sada "vrti" oko Zemlje su, između ostalog, supa od algi, sku¹a u miso sosu i zeleni čaj. Verovatno da bi kosmonauti zeleni čaj rado, bar ponekad, menjali za pivo. Pivo je jedno od najomiljenijih alkoholnih pića dana¹njice a istovremeno i jedno od prvih alkoholnih pića uop¹te.

                      Najveće pivopije na svetu su Česi sa 157 litara piva po glavi stanovnika godi¹nje, drugi su Nemci sa 112 litara a treći Austrijanci s 109 litara.

                      Comment


                      • #12
                        Istraživanje vasione



                        [ 29 12 2008 ]
                        NASA gleda u neizvesnu budućnost posle uspeha u 2008.

                        [ www.voanews.com ] - U američkoj Agenciji za aeronautiku i svemirska istraživanja – skraćeno NASA – protekla godina biće upamćena po misijama šatla i otkrićima na Marsu i u drugim delovima svemira. Istovremeno, naučnici sa zebnjom gledaju u finansijski nesigurnu budućnost, dok istovremeno planiraju povratak na Mesec.

                        Inženjeri u projektu Konstelejšn grade i testiraju rakete i kapsule koji će biti upotrebljene za nastavak istraživanja svemira po povlačenju šatla iz upotrebe, 2010. Najvažniji plan tiče se povratka na mesec, pre kraja 2020. godine. U međuvremenu, izgradnja Međunarodne svemirske stanice nastavlja se punom parom.

                        U februaru lansirana je prva od četiri ovogidišnje misije šatla ka toj stanici. Popravkama i dograđivanjima, uključujući dve naučne laboratorije, stanica je dobila prostor za dvostruko veću posadu. Postavljanjem još jednog solarnog panela, iduće godine, dogradnja će biti završena.

                        Ove godine, nekoliko svemirskih sondi takođe je privlačilo pažnju. Tri od njih obletele su oko sunca i poslale njegove prve trodimenzionalne slike. Sondaprošla je kroz Saturnove prstenove i okrenula svoje instrumente ka jednom od njegovih meseca, analizirajući ledene gejzere. Sonda Mesindžer dvaput je prošla kraj Merkura, snimajući njegovu površinu. Istovremeno, čak šest sondi ispitivalo je Mars. Najuzbudljiviji momenat bio je sletanje robotske sonde Feniks na tlo crvene planete, u maju, posle desetomesečnog leta.

                        Sonda je zagrebala površinu Marsa i potvrdila prisustvo leda, što znači da je na njemu u prošlosti možda bilo živih bića.

                        Svemirski teleskop Habl nastavio je da šalje snimke dalekih svetova i dve galasije u sudaru. Ova godina biće upamćena i po prvom snimku neke planete van sunčevog sistema.
                        Uprkos kresanjima budžeta, NASA planira jos osam letova šatla, pre nego što ih penzioniše, 2010. Dugoročni plan agencije je da sagradi trajnu bazu na mesecu, koja bi jednoga dana postala odskočna daska za slanje ljudi u posetu Marsu.

                        Comment


                        • #13
                          Ja se pakujem...
                          ...selim se ...
                          ...na Marsa!!!

                          vi'š kako je tamo najsuper!!!
                          ANTHROPOS FAZOON POLITIKON
                          :lood: IZNOGUD

                          Comment


                          • #14

                            Comment


                            • #15
                              Обамин супер телефон

                              'Ajmo nesto najnovijeg datuma:
                              Обамин супер телефон

                              Америчка Агенција за националну безбедност пронашла је решење за Барака Обаму који је у неколико наврата током предизборне кампање говорио како неће моћи да се одрекне комуникације путем „блекберија”, иако је упозораван да за то нема законских ни безбедносних могућности.

                              Амерички председник добија замену у виду „Џенерал дајнамиксовог” телефона – ручног компјутера, који је у оригиналу настао као одговор на потребе тајних агената.


                              Уређај „сектера еџ” је паметни телефон који гарантује сигурну комуникацију у мобилном окружењу. Користи посебне протоколе размене података и тако комуницира са компјутерским мрежама државних установа.

                              У пракси, Барак Обама ће „сектру еџ” као и обичан мобилни телефон моћи да користи за свакодневну комуникацију, при чему ће, у случају потребе, једноставним притиском на посебно дугме моћи да прелази на поверљиву комуникацију. Уређај ради уз помоћ „Мајкрософтове” „виндоуз” платформе и испуњава војне стандарде отпорности на ударце.

                              Цена уређаја који ће заменити „блекбери” америчког председника износи 3,350 долара.

                              Comment

                              Working...
                              X