Objava

Collapse
No announcement yet.

Linux suse enterprise

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Linux suse enterprise

    Prva ozbiljna alternativa tandemu Windows/Office

    Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11


    U eri nešto masovnije softverske legalizacije firmi (odnosno, realno, pojačane kontrole inspekcijskih službi), odlučili smo da vam predstavimo operativni sistem koji bi mogao da bude interesantna, ali i znatno, znatno povoljnija alternativa kancelarijskom rešenju zasnovanom na operativnom sistemu Microsoft Windows. Kada kažemo „kancelarijsko rešenje” podrazumevamo upotrebu računara za uobičajene poslovne potrebe, dakle: Office paket, rad na Internetu i elektronska pošta, instant poruke, te nešto multimedija, osnovne obrade fotografija i slično.

    Instalacija
    U potpuno automatizovanom procesu instalacije korisnik ima samo da odgovori na nekoliko pitanja. Pored unošenja korisničkog imena i lozinke potrebno je podesiti vremensku zonu, a moguće je izabrati i jezik korisničkog interfejsa i osnovnog rasporeda tastature. Zbog onih koji su navikli da operativni sistem i programe koriste na srpskom jeziku, izabrali smo domaće zvanično pismo i jezik.

    Nakon instalacije odmah smo uočili da, iako su svi glavni elementi SLED-a prevedeni, pojedini programi ili samo neki ispisi u njima ostaju na engleskom. Treba naglasiti to da je postupak prevođenja obično vezan za zajednicu okupljenu oko pojedinačnog projekta, pa tako nema veze sa Novellom. Takođe, prevođenje programa je konstantan proces, pa je moguće da je za neke pojedinačne programe moguće naći (kompletniji) prevod koji nije u SLED paketu i naknadno ga dodati. Isto tako, ako je program potpuno nov, moguće je da još nema prevoda za najnoviju verziju, ali bi on mogao da bude na raspolaganju nešto kasnije.

    Što se tiče podrške za hardver, SLED uspešno pronalazi i instalira drajvere i za one uređaji koji su nekada za Linux bili krajnja egzotika. Dakle, podrazumeva se i podrška za USB i Bluetooth uređaje, web kamere, skenere i drugo.


    Nakon podizanja operativnog sistema SLED pojavljuje se grafički korisnički interfejs pod imenom GNOME (moguće je preći i na KDE). Izgled radne površine sasvim je prijemčiv onima naviknutim na Windows. U startu su tu samo ikone Lična fascikla (My Documents) i kanta za otpatke. Donja statusna linija (Taskbar) sadrži dugme Computer (Start meni), ikonicu programa za pisanje poruka (sticky notes), a u desnom delu su ikonice za podešavanje rezolucije ekrana, parametre mreže, promenu jačine zvuka i izbor jedne od četiri radne površine. Pored ispisanog datuma i vremena, na kraju je dugme za brzi prikaz radne površine minimizovanjem svih otvorenih prozora.

    Dugme Computer omogućava pristup svim opcijama operativnog sistema i programima, pretraživanje datoteka, gašenje računara i slično. Moguće je izabrati omiljene aplikacije koje će se tu pojavljivati, a one prethodno korišćene pojavljuju se automatski. Naravno, ikonu bilo kog programa moguće je poslati i na desktop. Kao što je uobičajeno, izgled i ponašanje svih elemenata sistema moguće je podešavati preko Control Centra.

    Internet i e-mail


    SLED dolazi sa internet browserom Mozilla Firefox, uz podršku za Javu, flash i sve druge savremene web tehnologije. Inače, Adobe Flash Player postoji i kao zaseban program. Za sajtove koji koriste Microsoftov Silverlight a ne Flash, Novell je napravio svoj plug-in pod nazivom Moonlight. Za četovanje tu je Pidžin (Pidgin), koji je univerzalan za MSN/Live Messenger, Google Talk, ICQ, Yahoo Messenger i mnoge druge instant messaging protokole.

    Za elektronsku poštu zadužen je Novellov program Evolution koji je mnogo više od pukog programa za slanje i primanje mejlova. Pored Pošte, u njemu su i Kontakti, Kalendar, Zaduženja i Beleške, tako da je program zapravo lični organizator sa brojnim mogućnostima koje veoma podsećaju na Microsoftov Outlook. Kad smo već kod organizovanja, tu je i program Planner koji omogućava detaljno organizovanje i većih, timskih projekata.

    Kancelarijski paket


    LibreOffice je kancelarijski paket čiji se razvoj sada odvija nezavisno od paketa OpenOffice od kojeg je nastao. Naime, kada je Oracle otkupio Sun Microsystems (čiji je OpenOffice), napravljena je nezavisna organizacija The Document Foundation, koja se bavi daljim razvojem paketa pod nazivom LibreOffice. Novell podržava ovaj drugi projekat koji već prednjači po nekim mogućnostima. Da podsetimo, paket se sastoji od programa Pisac (Writer), Račun (Calc), Prezentacija (Impress), Baza (Base), Crtanje (Draw) i Matematika (Math). Jasno vam je: radi se o uređivaču teksta, tabelarnom kalkulatoru, programu za izradu prezentacija, radu sa bazama podataka, vektorsko crtanje i izradu matematičkih formula. Mogućnosti programa su jednake svim osnovnim mogućnostima paketa Microsoft Office na Windowsu, a najvažnije je to da LibreOffice može da otvara dokumente nastale na Windows platformi, pa i one sa dodatkom slova „x” (docx, xlsx...), kako ih snima MS Office u svojim novijim verzijama.


    Multimediji

    Za obradu slika u SLED-u dolazi moćni GIMP, a za vektorsko crtanje čuveni Inkscape. Oba programa imaju snažnu podršku open source zajednice i u novim verzijama mogu biti samo još bolji. Za organizaciju fotografija, sortiranje po vremenu fotografisanja, brzo reimenovanje, sortiranje i sitnije manipulacije zadužen je program F-Spot. Pod Linuxom, isto kao pod Windowsom, za istu namenu postoji više programa, pa i u SLED-u ima više takvih slučajeva. Ipak, od svih poznatih audio/plejera za Linux platformu, Novell u SLED-u forsira svoje rešenje – Banshee. I to s razlogom: Banshee je mnogo više od programa za puštanje muzike i video snimaka, on je i organizator vaše kompletne multimedijalne kolekcije sličan, na primer, Appleovom programu iTunes.

    Za video snimke na raspolaganju je i Totem plejer, a posebno za Windows Media tipove fajlova tu je, takođe Novellov, Moonshine. Za snimanje na optičke medije na raspolaganju je prilično moćni Brasero ili Gnome CD/DVD Creator, ako vam se on više dopada.

    Ostalo

    Prosečnom korisniku kad-tad će zatrebati i da pogleda neki dokument primljen u obliku PDF fajla, pa je tu i Adobe Acrobat Reader. U dokolici možete zaigrati i neku od jednostavnih igara. A za one malo iskusnije, tu je čitav niz programa i alata: fejl menadžeri, terminali, FTP klijenti, System Monitor itd.

    Linux je sam po sebi veoma stabilan operativni sistem, otporan na viruse, upade preko internet veze i druge pošasti. Za svaki slučaj, u SLED-u je i AppArmor, još jedan Novellov začin celoj stvari, koji predstavlja softverski vatreni „zid” (firewall) i može da se podesi za svaku aplikaciju posebno. Osvežavanje sistema (update) i dodavanje novih programa veoma su jednostavni. Sem toga, Novell redovno izbacuje servisne pakete i, naravno, nove verzije čitavog sistema.

    Iznenađeni smo time koliko je SLED kompletan i upotrebljiv sistem. Čini nam se da nema mnogo primena računara zbog kojih bi neko rekao „... i zato moram da koristim baš Windows”. Naravno, u profesijama koje zahtevaju visokobudžetske aplikacije, kao što su Adobe Creative Studio ili AutoCAD, koje ne postoje u verzijama za Linux, alternative nema. U nekom drugom poslu, možda vredi potražiti Linuks verziju aplikacije koju koristite. Ako alternanative nema, potrebna vam je neka specifična i manje zahtevna Windows aplikacija ili možda imate neki domaći program za knjigovodstvo ili magacinsko poslovanje, sve to može na Linuksu da radi pod emulatorom (Wine, na primer).

    Naravno da svako može da izabere neku distribuciju Linuxa (Ubuntu, Mandriva, Fedora, Slackware itd, itd.), i da na to pridoda sve potrebne programe. Ali šta ako to treba da uradite na više računara? SLED je jednostavno rešenje „sve u jednom”, uz neophodne začine iz Novellove kuhinje. Još jednom naglašavamo na Novell nudi i tehničku podršku (ne besplatno, naravno), što je svakako razlog više da SLED shvatimo kao ozbiljan sistem. Stvari dodatno idu u prilog Novella kada u priču uključimo i varijantu sa serverom i više računara pod SLED-om.
    Last edited by vuja; 21-07-12, 18:25.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

  • #2
    peti dan kako windows nisam podigao,niti cu kako stoje stvari,e ovo je preporuka od mene,ko ima hrabrosti da proba opensuse ,nece se zajebati nikako,sve radi savrseno,50000000000 puta brze od windowsa,a nema virusa
    malo je nezgodno dok se covek snadje u interfejsu,ali posle,laganica jbg

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

    Comment


    • #3
      Imaš pravo vojo
      ja već dugo koristim ubuntu, još od verzije 8.04 i već sam zaboravio kao izgleda win...
      SVE sta napišem smatrajte Salom

      Comment


      • #4
        openSUSE 12.1

        post-install uputstvo

        Uvod

        Svrha ovog uputstva su osnovna podesavanja openSUSE 12.1 nakon instalacije. (Ja koristim 32bit izdanje sa KDE desktop okruzenjem, ali uputstvo je primenjljivo i na 64bit izdanja.) Obzirom da ovo uputstvo nije u slikama, od korisnika se podrazumeva da na osnovu tekstualnih smernica odradi podesavanja u grafickom okruzenju (bilo GNOME, KDE, Xfce, LXDE) i da zna da unosi komande u konzoli (terminalu).

        1. Update

        Nakon instalacije openSUSE 12.1 (preporuka je da instalacija bude sa DVD izdanja) potrebno je odraditi update sistema. Preporuka je da se update odradi iz konzole pomocu zypper-a jer 99% update nece raditi preko Apper-a. Pre update-a je potrebno iskljuciti CD repozitorijum. Otvorite YaST → Software Repositories i tu cete naci repozitorijum ciji URL pocinje sa cd:///? koji je potrebno disable-ovati i zatim sacuvati promene. Otvoriti konzolu i ukucati:

        Kod:
        su
        zypper ref
        zypper dup
        Prilikom update-a doci ce do instalacije flashplayer-a i nekih Adobe fontova te ce vas pitati da li se slazete sa njihovom EULA, te je potrebno iste prihvatiti. Nakon update-a potrebno je restartovati racunar.

        2. Driveri

        U zavisnosti od graficke karte koju imate, potrebno je instalirati odgovarajuce drivere.

        Intel
        Vlasnici intel-ovih grafickih kartica ovaj korak mogu preskociti jer su njihovi driveri sastavni deo kernela.

        nVidia
        Nesto vise posla imaju korisnici nVidia grafickih kartica. Potrebno je dodati nVidia repozitorijum

        Kod:
        su
        zypper ar -f ftp://download.nvidia.com/opensuse/12.1/ nvidia
        zypper ref
        proveriti koju model graficke karte imate

        Kod:
        lspci | grep VGA
        a zatim instalirati drivere

        GeForce 6xxx i novije:

        Kod:
        zypper install x11-video-nvidiaG02
        GeForce FX 5xxx:

        Kod:
        zypper install x11-video-nvidiaG01
        GeForce 4xx/4xxx ili starije:

        Kod:
        zypper install x11-video-nvidia
        Nakon zavrsene instalacije, restartovati racunar.

        Za hardversku akceleraciju potrebno je i instalirati sledeci paket

        Kod:
        zypper in vdpau-video

        AMD/ATi
        Vlasnici AMD/ATi grafickih kartica (Radeon HD 2000 serija i novije) imaju najvise posla oko instalacije.
        Vlasnici starijih grafickih kartica (karte starije od HD 2000 serije) su “osudjeni” na opensource drivere jer je AMD obustavio podrsku za te starije kartice. Te starije kartice su podrzane opensource driverima koji su iz izdanja u izdanje sve bolji i bolji.
        Pre same instalacije potrebno je odraditi sledeci korak, inace ce instalacija drivera biti neuspesna. Restartovati racunar i u GRUB-u na boot liniji dodati sledece

        Kod:
        radeon.modeset=0 blacklist=radeon 3
        Nakon toga ce se sistem podignuti ali bez grafickog okruzenja, dakle samo konzola. Ulogovati se kao root i ukucati sledece:

        Kod:
        mkinitrd
        zatim restartovati racunar komandom

        Kod:
        reboot
        Nakon restarta, podici ce se graficko okruzenje. Otvoriti konzolu i dodati AMD/ATi repozitorijum

        Kod:
        zypper ar -f http://geeko.ioda.net/mirror/ati/openSUSE_12.1/ ATI/AMD FGLRX
        zypper ref
        zatim instalirati driver

        za 32bit openSUSE

        Kod:
        zypper in fglrx_xpic_SUSE121
        za 64bit openSUSE

        Kod:
        zypper in fglrx64_xpic_SUSE121
        Nakon zavrsene instalacije drivera potrebno je generisati inicijalni konfiguracioni fajl

        Kod:
        aticonfig –initial
        i proveriti da li je blacklist-ovan radeon driver komandama

        Kod:
        cat /etc/modprobe.d/50-fglrx.conf
        ili

        Kod:
        cat /etc/modprobe.d/fglrx.conf
        pri cemu bi trebalo da se dobije ispis

        Kod:
        blacklist radeon
        Ukoliko nema tog ispisa potrebno je rucno kreirati dati fajl i uneti dati ispis komandom

        Kod:
        nano /etc/modprobe.d/50-fglrx.conf
        i upisati

        Kod:
        blacklist radeon
        promene sacuvati sa Ctrl-X i na kraju restartovati racunar.

        Ukoliko nano nije instaliran, instaliramo ga komandom

        Kod:
        zypper in nano
        Da bi smo ukljucili hardversku akceleraciju potrebno je instalirati

        Kod:
        zypper in xvba-video

        Sistemi sa dve graficke karte
        Ovo se pre svega odnosi na lap-top masine sa dve graficke karte od kojih je jedna Intel, a druga AMD ili nVidia graficka karta. Obzirom da su dual graficke karte relativno nova stvar, tako je i podrska za linux jos uvek u razvoju, te funkcionalnost nije na nivou one u Windows operativnim sistemima. Dole navedena uputsva su nezvanicna, sastavljena na osnovu iskustava korisnika sa openSUSE foruma, te je moguce da nece funkcionisati. Ali u svakom slucaju treba pokusati.
        Intel/nVidia - nVidia Optimus Technology
        Prvo je potrebno dodati nVidia repozitorijum komandom

        Kod:
        zypper ar -f ftp://download.nvidia.com/opensuse/12.1/ nvidia
        zypper ref
        zatim instalirati driver komandom

        Kod:
        zypper in nvidia-computeG02 nvidia-gfxG02-kmp-desktop x11-video-nvidiaG02
        pa restartovati racunar komandom

        Kod:
        reboot
        Sada je potrebno instalirati Bumblebee, prvo dodajemo Bumblebee repozitorijum

        Kod:
        zypper ar http://download.opensuse.org/reposit...-unstable.repo
        zypper ref
        pa instaliramo sledece pakete

        Kod:
        zypper in bumblebee acpi_call-kmp-desktop hdjmod-kmp-desktop
        i restartujemo racunar

        Kod:
        reboot
        U ovom trenutku su ostecene Intel/Mesa driveri i biblioteke, te ih je potrebno popraviti komandom

        Kod:
        zypper in --force Mesa xorg-x11 xorg-x11-driver-video xorg-x11-driver-video-intel-legacy xorg-x11-libX11 xorg-x11-server
        a zatim restartovati racunar

        Kod:
        reboot
        Sada je potrebno dodati svoj korisnicki nalog u bumblebee grupu kako ne bismo morali svaki put kucati root password pri pokretanju komande optirun

        Kod:
        usermod -A bumblebee USERNAME
        U sledecem koraku je potrebno podesiti power management i izabrati default-ni image transport sa nVidia-e na Intel. Standardno je “xv”, ali je pozeljno podesiti na “proxy”. Pokrecemo konifugirasnje komandom

        Kod:
        bumblebee-configuration
        Za svaki slucaj potrebno je podesiti i sledece:
        Prvo, treba da stoji
        Kod:
        DRIVER=nvidia
        u
        Kod:
        /etc/bumblebee/bumblebee.conf
        Ukoliko nije tako podeseno, potrebno je rucno upisati nvidia u sekciju DRIVER u konfiguracionom fajlu komandom

        Kod:
        nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf
        naci sekciju DRIVER i upisati nvidia tako da stoji DRIVER=nvidia Sacuvati promene sa Ctrl-X i dalje uraditi sledece

        Kod:
        mkdir -p /usr/lib64/nvidia/xorg/modules/updates/extensions
        mv /usr/X11R6/lib64/libGL* /usr/lib64/nvidia/
        mv /usr/lib64/xorg/modules/updates/extensions/libglx* /usr/lib64/nvidia/xorg/modules/updates/extensions/
        mkdir -p /usr/lib/nvidia
        mv /usr/X11R6/lib/libGL* /usr/lib/nvidia
        Nakon ovoga se prekrstimo, pomolimo bogu i restartujemo racunar

        Proverimo da li sve funkcionise kako treba komandama

        Kod:
        glxinfo | grep OpenGL
        Pri cemu treba da se dobije ispis slican ovome ispod

        Kod:
        OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc
        OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
        OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.11
        i komandom
        Kod:
        optirun glxinfo | grep OpenGL
        pri cemu treba da se dobije ispis slican ovome ispod

        Kod:
        OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
        OpenGL renderer string: GeForce 310M/PCI/SSE2
        OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 290.10
        Intel/AMD
        Za razliku od Intel/nVidia kombinacije ovde je nesto laksi posao. Prvo je potrebno instalirati drivere za AMD prema gorenavedenom uputstvu, a zatim pre koraka generisanja inicijalnog konfiguracionog fajla je potrebno ukljuciti i intel grafiku komandom
        Kod:
        echo ON > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
        a zatim sada generisati inicijalni konfiguracioni fajl komandom

        Kod:
        aticonfig --initial
        i restartovati racunar.

        U Catalyst Control Center-u ce se pojaviti opcija za izbor grafike Intel ili AMD pri svakom izboru potrebno je restartovati racunar kako bi se aktivirala odabrana grafika. Na zalost, “on the fly” promena grafike jos uvek ne funkcionise.

        3. Multimedija - kodeci

        Pre instalacije kodeka potrebno je dodati dva repozitorijuma

        Packman i libdvdcss

        Kod:
        zypper ar -f http://packman.inode.at/suse/openSUSE_12.1/ packman
        zypper ar -f http://opensuse-guide.org/repo/12.1/ libdvdcss
        zypper ref
        KDE korisnici treba da instaliraju sledece (napomena: citav ovaj pasus se unosi odjednom u konzolu, ne red po red kao gore.)

        Kod:
        zypper in libdvdcss2 vlc libxine1-codecs k3b-codecs ffmpeg lame gstreamer-0_10-ffmpeg gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon w32codec-all MPlayer smplayer gstreamer-0_10-plugins-good libxine1 libdvdplay0 libdvdread4 libdvdnav4 xine-ui libmad0 ffmpeg sox libxvidcore4 xvidcore libavcodec52 libavdevice52 libvlccore4 libvlc5 lsb pullin-flash-player flash-player gstreamer-0_10-ffmpeg gstreamer-0_10-fluendo-mp3 gstreamer-0_10-fluendo-mpegdemux gstreamer-0_10-fluendo-mpegmux gstreamer-0_10-plugins-base gstreamer-0_10-plugins-good-extra k3b libquicktime0 gstreamer-0_10-plugins-bad-orig-addon gecko-mediaplayer
        Korisnici GNOME/XFCE/LXDE okruzenja treba da instaliraju

        Kod:
        zypper in libdvdcss2 vlc libxine1-codecs ffmpeg lame gstreamer-0_10-ffmpeg gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon totem-browser-plugin w32codec-all MPlayer smplayer gstreamer-0_10-plugins-good libxine1 libdvdplay0 libdvdread4 libdvdnav4 xine-ui libmad0 ffmpeg sox libxvidcore4 xvidcore libavcodec52 libavdevice52 libvlccore4 libvlc5 totem totem-plugin-upnp totem-plugins nautilus-totem lsb pullin-flash-player flash-player gstreamer-0_10-ffmpeg gstreamer-0_10-fluendo-mp3 gstreamer-0_10-fluendo-mpegdemux gstreamer-0_10-fluendo-mpegmux gstreamer-0_10-plugins-base gstreamer-0_10-plugins-good-extra libquicktime0 gstreamer-0_10-plugins-bad-orig-addon
        Nakon toga potrebno je otici u YaST → Software Management → View → Repositories, zatim odabrati Packman repozitorijum i kliknuti Switch system packages i prihvatiti promene.

        Prilikom instalacije moze se desiti da ce doci do Vendor change za pakete, te je stoga potrebno to odobriti. Samo ce vam se ka'sti.

        Od player-a preporucujem VLC player, SMPlayer.

        Nakon ova 3 koraka (update, driveri, multimedia) dobijate funkcionalan operativni sistem. Sledeci koraci se odnose vise na sminkanje sistema, smernice za instaliranje pojedinih programa, kombinacije repozitorijuma za svakodnevnu upotrebu i sl.

        4. Font smoothing

        Nakon instalacije openSUSE-a ste sigurno primetili uzasan font rendering. OpenSUSE iz, njima znanih razloga, i dalje ne zeli da sredi ovaj “problem” iako su patenti za subpixel hinting (ClearType) odavno istekli. To se lako resava dodatkom sledeceg repozitorijuma

        Kod:
        zypper ar http://repos.opensuse-community.org/.../Subpixel.repo
        zypper ref
        a zatim instalacijom sledecih paketa

        Kod:
        zypper in fontconfig fontconfig-feature-subpixel-hinting freetype2-feature-subpixel-hinting libfreetype6 libpixman-1-0
        Nakon toga, potrebno je podesiti anti-aliasing, otvorite Configure Desktop → Application Appearance → Fonts. Izaberite Use anti-aliasing i kliknite Configure, tu stiklirajte Use sub-pixel rendering i odaberite RGB, a za Hinting style odaberite slight. Sacuvajte promene, ponovo se ulogujte na sistem i to je to.
        Radi boljeg renderinga u Firefox-u, potrebno je uraditi sledece: Otvoriti home direktorijum pa stisnuti levi Alt+. (tacka), naci folder .mozilla/firefox/kobinacija_brojeva_i_slova.default/ U okviru tog foldera (kod mene se taj folder zove 7jz85kpz.default) napraviti fajl user.js a zatim ga otvoriti sa kwrite programom i upisati sledece

        Kod:
        user_pref("font.FreeType2.enable", "true");
        user_pref("font.FreeType2.autohinted", "true");
        user_pref("font.FreeType2.printing", "true");
        user_pref("font.FreeType2.unhinted", "false");
        sacuvati promene, zatvoriti kwrite, dolphin i ponovo pokrenuti Firefox.

        Sto se tice odabira fontova, ja koristim Liberation Sans i Liberation Mono. Neki predlazu Droid familiju fontova, ali to je vec stvar licnog izbora i sta Vasem oku najvise prija. Ukoliko koristite dualboot openSUSE sa nekim od Microsoft operativnih sistema, mozete instalirati MS fontove u openSUSE, pa njih odabrati. MS fontove mozete instalirati na nivou User-a i na nivou root-a. Ja praktikujem instalaciju na nivou root-a. Stisnete Alt+F2 i otvorice Vam se u vrhu monitora prozorcic gde cete upisati komandu

        Kod:
        kdesu systemsettings
        a zatim ce Vam se otvoriti Configure Desktop na nivou root-a, otvorite Font Installer →Add → putanja_do_windows_foldera_sa_fontovima, odaberete sve fontove sa Ctrl-A i kliknete Open. Ukoliko pri instalaciji sistem prijavi da je dati font vec instaliran, samo kliknete na AutoSkip i sacekate da se zavrsi instalacija fontova. Nakon ovoga MS fontove mozete koristiti i kao korisnik i kao root.

        5. Skype

        Pre instalacije skype-a potrebno je instalirati sledece pakete

        za 32bit openSUSE:

        Kod:
        su -c 'zypper install libqt4 libqt4-x11 libqt4-dbus-1 libsigc++2 libpng12-0'
        za 64bit openSUSE:

        Kod:
        su -c 'zypper install xorg-x11-libXv-32bit libqt4-32bit libqt4-x11-32bit libpng12-0-32bit'
        Nakon instalacije otici na http://www.skype.com/download/skype/linux/choose/ odabrati openSUSE 11+ verziju i skinuti skype. Otici u folder Downloads i skype mozete instalirati klikom na paket, a mozete i preko konzole komandom

        Kod:
        su -c 'zypper in skype-<version>.rpm'
        Preporucujem instalaciju iz konzole jer ukoliko ne uspe instalacija imacete uvid u cemu je problem, te ce biti lakse za resiti.

        Kamera
        Ukoliko imate, kao ja, neku matoru web kameru ista verovatno nece odmah proraditi u skype-u, te je potrebno uraditi sledece:
        instalirati v4l komandom

        Kod:
        zypper in libv4l
        a zatim kreirati skriptu

        Kod:
        nano /etc/profile.d/skype.sh
        gde cete upisati sledece

        Kod:
        export LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so
        Sacuvati promene sa Ctrl-X ponovo se ulogovati na sistem i na skype.

        6. Repozitorijumi

        Nakon zavrsenih gorenavedenih koraka vezanih za instalaciju sistema, update, instalaciju drivera, multimedia kodeka, fontova na sistemu bi trebalo da su aktivni sledeci repozitorijumi:
        Update, OSS, non-OSS, repozitorijum za graficke drivere, Packman, libdvdcss, subpixel
        Vi mozete dodavati i brisati repozitorijume po zelji, ali to ce se pre ili kasnije odraziti na stabilnost sistema i instaliranih paketa (dependency hell). Pored gorenavedenih repozitorijuma mozete jos dodati i sledece repozitorijume bez bojazni da ce se javiti problemi vezani za stabilnost i medjuzavisnosti paketa. Tu kombinaciju repozitorijuma koristim na svom racunaru (openSUSE 12.1 32bit KDE) i za sada nema nikakvih problema.
        Dakle, dodati sledece

        Kod:
        zypper ar http://download.opensuse.org/reposit...ro:Stable.repo
        zyper ar http://download.opensuse.org/reposit...KDE:Extra.repo
        zypper ar http://download.opensuse.org/reposit...datedApps.repo
        zypper ref
        zypper dup
        Sacekati da se odradi update paketa i restartovati racunar.
        Zvanicno openSUSE KDE izdanje je u verziji 4.7.4. Ukoliko zelite, mozete preci na 4.8 granu, ali je prethodno potrebno obrisati sve KDE repozitorijume (ukoliko ste dodavali gore navdene, potrebno ih je obrisati. Najlakse je kroz YaST.) Zatim je potrebno dodati sledece repozitorijume:

        Kod:
        zypper ar http://download.opensuse.org/reposit...elease:48.repo
        zypper ar http://download.opensuse.org/reposit...KDE:Extra.repo
        zypper ref
        zypper dup
        KDE 4.8 grana nije bas detaljno istestirana, te se mogu javiti razliciti sitni problemi vezani za KDE okruzenje. No, ukoliko zelite frisak software, to je cena koju morate platiti.

        To bi otprilike bilo to. Ukoliko ste prvi put na openSUSE-u, preporucujem Vam sledece linkove za upoznavanje sa sistemom

        http://opensuse-guide.org/
        http://www.opensuse.org/en/
        http://opensuse-community.org/

        OpenSUSE repozitorijumi (pazljivo sa njima)
        http://download.opensuse.org/repositories/

        Ovo post-install uputstvo nisam napisao iz glave, jer da jesam, verovatno bih bio na platnom spisku Novell-a, tj. Attachmate-a U pisanju ovog uputstva sam koristio sledece linkove:

        http://en.opensuse.org/SDB:NVIDIA
        http://en.opensuse.org/SDB:ATI_drivers
        http://lizards.opensuse.org/2011/02/...-for-opensuse/
        http://forums.opensuse.org/english/g...us-laptop.html
        http://forums.opensuse.org/forums/en...cs-laptop.html
        http://forums.opensuse.org/english/g...ion-guide.html
        http://opensuse-community.org/SubpixelHinting
        http://susestarter.blogspot.com/
        http://en.opensuse.org/SDB:Skype
        http://blog.walterebert.com/getting-...h-opensuse-111
        http://anl4u.com/blog/install-kde-4-8-in-opensuse/

        Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

        Comment


        • #5
          Zaliv: Linux suse enterprise

          pre nepuna tri sata pusten je u opticaj najnoviji open suse 12.3
          znaci mazga,babaroga od operativnog sistema, dovoljno je reci da za restart racunara treba svega 27 sekundi e pa zamislite kako tek ostalo radi, preporucujem verziju od 32 bita, bolja je za kucnu i profi upotrebu, 64 bitna verzija je pogodna za servere i ogranicena je na mali broj programa koji bez problema rade na njoj

          Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

          Comment

          Working...
          X