Hleb sa kvascem ili hleb bez kvasca?[/B]
Mnogi ce reci da je kvasac zdrav, jer sadrzi vitamin B i jos neke korisne sastojke, ali retko ko ce vam reci da kvasac nije zdrav. Nasi preci su pravili hleb bez kvasca, zasto ne bi i mi jeli takav hleb, hleb bez kvasca, bez kojekakvih aditiva, jednostavno da to bude ono sto i treba da bude a to je hleb.
Mi spadamo u nacije koje jedu dosta hleba/peciva, sve te testenine pa i hleb se prave od ko zna kakvih zitarica koje je prepuno pesticida, herbicida, da ne pricamo o genetski modifikovanim…sve te zitarice se ko zna kako skladiste, prskaju ovim ili onim, one se posle melju a na kraju se u procesu pripremanja ubacuje kvasac koji omogucava cak i najlosijem testu da naraste u bude onako lepo na oko…taj kvasac se lepi po crevima, stvara u nama odlicno okruzenje za gljivice kao sto je to recimo kandida, kvasac je uzrocnik mnogih hronicnih bolesti koje posle na zalost predju u neke mnogo ozbiljnije bolesti.
Nije ovo slucaj samo kod nas, svuda u svetu je slicno, ali u mnogim zapadnim zemljama se ozbiljno prilazi ovom problem i sve je vise zdravog hleba koji se pravi od organskih zitarica…ovakav hleb je naravno veoma skup ali imajte u vidu da nasem organizmu ne treba mnogo hleba, dovoljno nam je svega par stotina grama dnevno, pa cak i jedan dan bez hleba nije nista strasno.
Stavite prst na chelo, razmislite sta ste jeli proteklih nedelju dana, zapisite na papir, iznenadicete se da je bar 30% hrane koje ste uneli testo, tj kojekakve testenine ili hleb. Veci deo ako ne sve od tih tstenina je od belog brasna, skroo sve sto ste jeli je puno kvasca…a da ne spominjemo sad druge namirnice koje su takodje prepune aditiva [recimo svo meso koje kupite u mesari je puno aditiva i tu nema izuzetaka, lazemo sebe ako mislimo da nije tako]
Da li znate da neki dodaci ne moraju biti deklarisani kad je rec o hlebu i pecivu, ti enzimi se mesaju u brasno i niko ne zna kakve sve posledice imaju po nas organizam. Industrijski kvasac, istrazivanja su pokazala u proteklim decenijama da je kvasac uzrocnik mnogih probavnih problema, alergija, netolerancija na gluten, bolovi u zglobovima…Jos 1960-tih se poceo proizvoditi hleb u koji su ubacivane neke hemikalije, tri puta vise kvasca nego sto je to bilo uobicajeno i dobijen je hleb lep na oko 40% meksi od bilo kog drugog do tada, produzena mu je svezina…jos tih dalekih 60-tih godina britanci gde se ovo dogodilo su osnovali pokret “pravi hleb” kako ne bi dozvolili kojekakvim proizvodjacima da ih truju cime oni zele i nude im lepo spremljeni otrov u obliku hleba
Dakle da li hleb moze biti zdrav, ukusan, i bez kvasca…naravno da moze. Tradicionalni hleb kakav su pravile nase bake se pravio od kiselog testa, umesto kvasca koristila se fermentisana baza od hleba koji se mesio prethodno…tj komadic od testa hleba koji se mesio se sacuva i on se ubaci prilikom spremanja novog i tako u krug…fermentacija putem ovog prirodnog nacina bi trajala oko 24h a ne ovo sto imamo danas a to je industrijski kvasac koji zavrsava sve za nekih 90min
Sporija fermentacija dopusta da se normalno dodaju B vitamini, da se razgradi tesko probavljiv gluten, sprecava se razvoj stetnih mikroorganizama, a preko svega dobija se mnogo bolji ukus u odnosu na hleb koji danas jedemo.
Trebate imati na umu da je u pekarama [nekim] mozda moguce naci hleb bez kvasca ali kako se taj hleb i od cega pravi to je i dalje diskutabilno…ako imate uslova pravite hleb sami, ali opet gde naci provereno zdravo brasno…
Da li hleb treba gledati ili jesti, mislite o tome, uradimo nesto po pitanju ove namirnice... zasto cutati i gledati kako nas truju dok mi jos i placamo za tako nesto a neki se bogate dok im drzava uz nasu saglasnost sve to dopusta.
Dokle vise ovako, a nije u pitanju samo hleb?
Mnogi ce reci da je kvasac zdrav, jer sadrzi vitamin B i jos neke korisne sastojke, ali retko ko ce vam reci da kvasac nije zdrav. Nasi preci su pravili hleb bez kvasca, zasto ne bi i mi jeli takav hleb, hleb bez kvasca, bez kojekakvih aditiva, jednostavno da to bude ono sto i treba da bude a to je hleb.
Mi spadamo u nacije koje jedu dosta hleba/peciva, sve te testenine pa i hleb se prave od ko zna kakvih zitarica koje je prepuno pesticida, herbicida, da ne pricamo o genetski modifikovanim…sve te zitarice se ko zna kako skladiste, prskaju ovim ili onim, one se posle melju a na kraju se u procesu pripremanja ubacuje kvasac koji omogucava cak i najlosijem testu da naraste u bude onako lepo na oko…taj kvasac se lepi po crevima, stvara u nama odlicno okruzenje za gljivice kao sto je to recimo kandida, kvasac je uzrocnik mnogih hronicnih bolesti koje posle na zalost predju u neke mnogo ozbiljnije bolesti.
Nije ovo slucaj samo kod nas, svuda u svetu je slicno, ali u mnogim zapadnim zemljama se ozbiljno prilazi ovom problem i sve je vise zdravog hleba koji se pravi od organskih zitarica…ovakav hleb je naravno veoma skup ali imajte u vidu da nasem organizmu ne treba mnogo hleba, dovoljno nam je svega par stotina grama dnevno, pa cak i jedan dan bez hleba nije nista strasno.
Stavite prst na chelo, razmislite sta ste jeli proteklih nedelju dana, zapisite na papir, iznenadicete se da je bar 30% hrane koje ste uneli testo, tj kojekakve testenine ili hleb. Veci deo ako ne sve od tih tstenina je od belog brasna, skroo sve sto ste jeli je puno kvasca…a da ne spominjemo sad druge namirnice koje su takodje prepune aditiva [recimo svo meso koje kupite u mesari je puno aditiva i tu nema izuzetaka, lazemo sebe ako mislimo da nije tako]
Da li znate da neki dodaci ne moraju biti deklarisani kad je rec o hlebu i pecivu, ti enzimi se mesaju u brasno i niko ne zna kakve sve posledice imaju po nas organizam. Industrijski kvasac, istrazivanja su pokazala u proteklim decenijama da je kvasac uzrocnik mnogih probavnih problema, alergija, netolerancija na gluten, bolovi u zglobovima…Jos 1960-tih se poceo proizvoditi hleb u koji su ubacivane neke hemikalije, tri puta vise kvasca nego sto je to bilo uobicajeno i dobijen je hleb lep na oko 40% meksi od bilo kog drugog do tada, produzena mu je svezina…jos tih dalekih 60-tih godina britanci gde se ovo dogodilo su osnovali pokret “pravi hleb” kako ne bi dozvolili kojekakvim proizvodjacima da ih truju cime oni zele i nude im lepo spremljeni otrov u obliku hleba
Dakle da li hleb moze biti zdrav, ukusan, i bez kvasca…naravno da moze. Tradicionalni hleb kakav su pravile nase bake se pravio od kiselog testa, umesto kvasca koristila se fermentisana baza od hleba koji se mesio prethodno…tj komadic od testa hleba koji se mesio se sacuva i on se ubaci prilikom spremanja novog i tako u krug…fermentacija putem ovog prirodnog nacina bi trajala oko 24h a ne ovo sto imamo danas a to je industrijski kvasac koji zavrsava sve za nekih 90min
Sporija fermentacija dopusta da se normalno dodaju B vitamini, da se razgradi tesko probavljiv gluten, sprecava se razvoj stetnih mikroorganizama, a preko svega dobija se mnogo bolji ukus u odnosu na hleb koji danas jedemo.
Trebate imati na umu da je u pekarama [nekim] mozda moguce naci hleb bez kvasca ali kako se taj hleb i od cega pravi to je i dalje diskutabilno…ako imate uslova pravite hleb sami, ali opet gde naci provereno zdravo brasno…
Da li hleb treba gledati ili jesti, mislite o tome, uradimo nesto po pitanju ove namirnice... zasto cutati i gledati kako nas truju dok mi jos i placamo za tako nesto a neki se bogate dok im drzava uz nasu saglasnost sve to dopusta.
Dokle vise ovako, a nije u pitanju samo hleb?
Comment