Objava

Collapse
No announcement yet.

Virsle i ostale preradjevine - u njima ima cak i mesa

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Virsle i ostale preradjevine - u njima ima cak i mesa

    Da li jedete virsle, pastete, riblje stapice ....?
    Da li znate od cega je sve to napravljeno, da li znate da u tim preradjevinama skoro da i nema mesa ili ga ima samo u tragovima?

    Hrskavice, kosti, kozica, iznutrice, vezivno i masno tkivo....od ovoga se prave kojekakve kobasice/virsle, sunkarice, pastete...
    Mesni otpad ne postoji u Srbiji, pa ovo sto bi se inace trebalo baciti se ne baca jer bi kostalo, a sto i da se baci kad niko i ne kontrolise sta se sme jesti a sta ne, moze se cak i zaraditi na prodaji djubreta siromasnom narodu !?

    Vecina ribljih stapica, ne sadrzi vise od 50% ribe, a dobar deo cak i 20%.
    Pileci ili cureci medaljoni nemaju vise od 30% mesa.
    Veci deo svih ovih preradjevina sadrzi aditive, soju, skrob i kojekakve zacine.

    Prozivodjaci se takmice ko ce da izbaci sto jeftiniji artikal, a to rade tako sto nama za sve manje pare nude vece djubre!


    Vecina proizvodjaca cak i uvozi djubre, tj uvozi to mehanicki okostano "meso" tj otpatke, jer tamo odakle se izvozi nema prodju a ovde zbog siromastva to postaje osnovna sirovina.

    U parizerima i virslama se uglavnom nalazi meso kome je prosao rok trajanja, stavlja se meso zivotinja koje su hranjene "GMO" (geneticki modifikovanom) hranom, repovi, njuske, jezici, usi, loj, pljuvacne zlezde, limfni cvorovi, i iznutrice (ovo se uvozi) ..kao i mlevene kosti.
    Ako ste ikad osetili cudan miris u parizeru, poput nekog praha to su te kosti!
    Veliki procenat preradjevina cine voda i aditivi koji od nje stvaraju zelatinastu masu!!!


    Ovo gore pomenuto djubre mesa se sa mesom (cesto kome je isteko rok trajanja) i od toga se prave virsle kobasice i parizeri.

    Uporedite cenu pileceg filea pa uporedite cenu pilecih prsa koje se toboze nalaze u nekoj salami, cena salame je ili ista ili jeftinija sto prosto nemoguce jer treba to da se proizvede, spakuje....

    Kada smo mi bili deca, tj ja kada sam bio klinac to je bilo 80-ih virsle koje smo tada jeli su sadrzale oko 90% mesa (danas ne vise od 30%) ... a mi zelimo u EU.


    Takodje kad je rec o sokovima, cajevima....recimo u caju od jagode uopste nema jagode (procitajte na deklaraciji) samo je aroma jagode ubacena, sokovi nemaju vise od 10% voca...

    Kupujte svezu namirnicu, kupujte meso a ne preradjevine...istina i to meso se prska i maze kojekakvim glupostima kako bi mu se produzio rok trajanja ali je to opet mnogo manje stetno nego da kupite bilo sta od preradjevina...tako i sokice za decu...ili recimo vocni jogur, u vocnom jogurtu od 200ml ubace samo jednu jagodu sve ostalo su vestacke arome...kupite sveze voce pa sami cedite, ne nasedajte na reklame jer sve sto je preradjeno ne moze da sadrzi vise od 20-30 voca ili mesa.

    NE KUPUJTE PRERADJEVINE
    MISLITE O VASEM ZDRAVLJU I ZDRAVLJU VASE PORODICE !!!

    KAZI NE ZA EU
    Prikačeni fajlovi
    Last edited by goxy30; 03-07-15, 23:44.

  • #2
    Re: Virsle i ostale preradjevine - u njima ima cak i mesa

    Pljeskavice:

    Osim soje, u proizvodima od mlevenog mesa može da se nađe i MOM (mašinski otkošćeno meso), treće kategorije, gde se stavljaju šije, trtice i leđa. Po mišljenju onih iskusnih, mesta u Beogradu na kojima se pljeskavice prave od čistog mesa mogu da se nabroje na prste jedne ruke.
    - Soja je mnogo jeftinija od mesa, pa nije retkost da pola pljeskavice zapravo čini ova biljka. Retka su mesta na kojima je meso zaista čisto, pitanje je samo dobrog balansa da se soja ne oseti mnogo. Mada, ima ljudi kojima se taj ukus baš dopada – kaže on.

    Prema njegovim rečima, soja nije jedina stvar koja se dodaje u roštiljsko meso. To potvrđuje i dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije.

    - Pljeskavice često imaju svega 30 ili 40 odsto čistog mesa. Mleveno meso, prema pravilniku, sme da sadrži samo meso prve ili druge kategorije i samo dva odsto soli. Međutim, kada kupite pljeskavicu sa roštilja ona gotovo uvek sadrži soju, loj, vodu, led i druge aditive

    Kako izgleda ćevap prepun soje:
    - mnogo je svetliji
    - mekan je, vazdušast i raspada se
    - ima specifičan ukus na soju
    - meso od kog se pravi izgleda kao testo
    - mnogo niža cena

    Comment

    Working...
    X