Oko 500-600gr tikvica
Oko 300gr krompira
Malo crnog luka, recimo ne vise od 100 grama
Dva chena belog luka
100ml pavlake
1-1.5 litara vode, sve u zavisnosti koliko gustu supu zelite
1 supena kasika balsamiko sirceta ili soka od limuna
1 supenu kasiku margarina
1 supena kasika vegete, tj po zelji
Priprema:
Zagrejete ovecu serpu ili dublji tiganj i u njega bacite margarin, potom u njemu uprzite prethodno sitno iseckani crni luk
Kada se luk proprzi, tj promeni boju u zuckastu dodajte iseckane tikvice i krompir pa sve zajedno jso malo proprzite
Dodajte vodu i vegetu i kuvajte 20-30min na umerenoj vatri
Izvadite tikvice i krompir, sitno ih iseckajte ili izgnjecite viljuskom u nekom sudu i vratite nazad u istu tecnost gde su se vec kuvale...dodajte sitno iseckani beli luk, pavlaku i balsamiko sirce ili ako nemate moze i limunov sok
Sve ovo neka prokrcka jos nekih 5-6min a onda odlozite sa strane da se malo ohladi
Servirajte sa kocikicama bajatog hleba, moze i sa nekim sirom koji imate, ne treba preterivati
• Tri manje tikvice
• Neutralna pavlaka 200ml
• Veća glavica crnog luka
Začin:
• Vegeta
• Mirođija
• Bosiljak
Pržiti luk na tihoj vatri. Kada omekne, ubaciti očišćene, na kolutiće seckane tikvice i propržiti. Ubaciti neutralnu pavlaku i umutiti do željene gustine mikserom (deo za majonez). Naliti vodu i kuvati dok ne provri. Začiniti po ukusu.
Potrebno:
1 jaje
150-200gr brasna
2-3dl mleka (jedna casa)
1kg ociscenih tikvica
2dl pavlake (jedna casa)
so ili vegeta
Priprema:
Ocistiti tikvice i izrendati ih sitno, posoliti po zelji (vegeta ili so)
Umutiti jedno jaje, dodati mleko, mutiti i lagano dodavati brasno dok se ne dobije smesa slicna onoj za palacinke, sve to potom sipati u pleh.
Na ovo testo sipati ravnomerno tikvice i pustiti ih da se slegnu, mozete nesto testa ostaviti sa strane pa preliti preko tikvica ali i ne mora...
Sve ovo peci oko 30-tak min na 200-220 stepeni
Kada je peceno izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 2-3min onda sipati pavlaku i ravnomerno razvuci po povrsini tikvica....
Moze se jesti kao hladno ili toplo, glavno jelo ili predjlo...
Laka corba sa tikvicama
Iseckati crni luk, sargarepu i tikvice na kockice. Prodinstati luk i sargarepu na malo ulja, dodati tikvice i dinstati jos neki minut. Dodati vodu i kuvati na srednjoj vatri. Kad je povrce kuvano, zaciniti vegetom ili solju i dodati izmuceno jaje sa pavlakom ili jogurtom. Pre dodavanja jajeta skloniti sa vatre da se ne bi napravile grudvice. Corba je laka za pripremu, osvezavajuca i veoma ukusna.
Bon Appétit
kroketi; ociscene tikvice narendati i posoliti.Ostaviti da puste vodu zatim dodati malo origana i vegete i susama.U drugu posudu napraviti smesu od jaja i brasna malo guscu nego za palacinke pa sjediniti sa tikvicama.Vaditi supenom kasikom smesu i stavljati na zagrejano ulje i prziti dok ne porumene,prijatno.
Treba vam:
6-8 manjih tikvica
400gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
50gr pirinca
1 jaje
Kasicica soka od paradaza, najbolje pire od paradajza
Persun
Djumbir u prahu, moze i svez da se nasecka
Ulje
So ili zacin C
Biber
Kiselo mleko
Nacin pripreme:
Tikvice oljustiti i izdubiti
Seckani luk proprziti na ulju i u njega dodati mleveno meso paradajz i persun
Kada se meso malo proprzi, kada omeksa dodati pirinac i umesati, skinuti sa vatre
Kada se pirinac sa mesom malo ohladi dodati jaje i djumbir, ovom smesom napuniti tikvice, poredjati tikvice u sud i preliti vodom
Kuvati oko 25minuta
Tikvice izvaditi i posluziti sa kiselim mlekom
[MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?
Treba vam:
Dve kasicice maslinovog ulja
Jedna manja glavica crnog luka, iseckati
500gr tikvica, oljustene , iseckane na kockice
Dva-tri cena belog luka, isckati
Malo persuna, dve tri kasicice seckanog
Pola case pirinca, casa od 200ml, najbolje okrugo zrno, oprati ga dobro u dve vode
300ml vode
Jedna kasicica zacina C, i mleveni biber, po ukusu
Nacin pripreme:
Na laganoj vatri proprzite na maslinovom ulju iseckani crni luk
Kada se luk proprzi dodajte malo vode, 50ml
Nastavite na laganoj vatri i ubacite iseckane tikvice u luk, dodajte beli luk, persun, i pirinac
Kad pocne da se krcka dodajte vegetu, biber, i ostatak vode
Lagano mesajte i posle nekih 25min skinite sa vatre
Mozete jesti kao glavno jelo sa kozjim sirem, ili koristiti kao prilog za druga jela
[MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?
Treba vam:
Jedna veca ili dve manje tikvice
2 jaja
3-4 kasike (supene) prezli
Malo brasna
2 kasike (supene) izrendanog kackavalja
1 kasika (kafena) origana
1 kasika (kafena) soli
Pleh i papir za pecenje
Nacin pripreme:
Tikvice isecite na stapice, po zelji, nesto kao krompir , posolite i izmesajte u tanjiru, bas kao i obican pomfrit od krompira
Umutite jaja u jedan sud gde cete posle umociti tikvice
Mrvice izmesane sa brasnom i origanom (mozete i druge zacine) spremite u drugi sud
Spremite pleh sa papirom za pecenje
Umocite tikvice prvo u jaja a onda uvaljajte u prezle koje ste vec spremili
Tikvice polozite na papir
Pleh sa tikvicama u pecnicu na nekih 230 stepeni
Posle 15min okrenite tikvice
Ukupno vreme pecenja nekih 30min, dok sve lepo ne porumeni
Pomfrit od tikvice sluzite kao i obican pomfrit, mozete kao jelo za sebe sa nekim jacim sirom ili kao prilog drugim jelima
Pomfrit od tikvica mozete spremati kao i klasican, u ulju
[MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?
Treba vam [za dve osobe]:
250gr makarona
1 oveca tikvica
malo ulja
malo origana
malo soli
pavlaka [jedna casa ili recimo pola case, po zelji]
praziluk ili obican luk
kada voda prokljuca ubacite makarone i prokuvate ih, ne previse, onako da mogu da se jedu ali da ne budu previse skuvane...
zagrejete ulje, proprizite iseckani luk, posle 1min dodate tikvice koje ste iseckali na komadice [ne treba da budu mnogo mali komadici]...dodate malo soli i origana, na kraju pavlaku i skinete...
posto ste zavrsili sa tikvicama, u njih sipate procedjene makarone i uprzite zajedno jos min
Potrebni sastojci : 1 tikvica
2 sveze paprike
1 sveza sangarepa
5-6 cesnjeva belog luka
soli po ukusu i malo Bag zacina
2-3 snicle ili bilo koji komad mesa
2-3 sveza paradaiza
2 sake testenine (otp.200gr.)
Priprema : U tiganj usuti malo ulja (nebitno kojeg) i komadic margarina ne veci od kocke za supu
tikvicu oljustiti i na iseci na listove kao za chips ,dve paprike oprati i isekcati na malo vece rezance
sangarepu oprati i oljustiti i iseci na listove sto tanje ,beli luk ocistiti i iseci na sitno, meso ocistiti od zilica i iseci na male kockice sve to sjediniti u tiganju i dinstati na laganijoj vatri oko 30tak minuta . Na posledku kad je povrce vec omeksalo oljustiti paradaiz i iseckati ga u tiganj ,ostaviti jos 10tak minuta da se sve dobro ukrcka . U posebnoj serpi obariti dve sake testenine (najbolje dugi rezanci kao za paprikas )kad testenina bude skuvana isprati je i sjediniti sa povrcem .
Ovo je kod mene veoma cesto jelo koje svi moji obozavaju i koje je izvrsno za ovo letnje vreme .
Sastojci:
300 g pirinča
300 g tikvica
glavica luka
1 l bistre supe od povrća
veza peršuna
mlevena slatka paprika
ulje, so, biber
Priprema:
Na ugrejanom ulju propržite sitno isečen luk da bude staklast, dodajte mlevenu papriku po ukusu, oljuštene i na kockice isečene tikvice, malo propržite pa nalijte se 1/2 l vode, dodajte so i dinstajte 5 minuta, ubacite očišćen i opran pirinač i 1/2 l bistre supe.
Lagano promešajte, smanjite temperaturu na minimum i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije tečnost. Kuvano jelo pobiberite po ukusu i pospite svežim i sitno seckanim peršunom.
Comment