Objava

Collapse
No announcement yet.

Jela od tikvica

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Jela od tikvica

    Podelite sa nama vase recepte, kako i sta spremate od tikvica

    Hvala



  • #2
    Krem supa od tikvica

    Potrebno:

    Oko 500-600gr tikvica
    Oko 300gr krompira
    Malo crnog luka, recimo ne vise od 100 grama
    Dva chena belog luka
    100ml pavlake
    1-1.5 litara vode, sve u zavisnosti koliko gustu supu zelite
    1 supena kasika balsamiko sirceta ili soka od limuna
    1 supenu kasiku margarina
    1 supena kasika vegete, tj po zelji

    Priprema:

    Zagrejete ovecu serpu ili dublji tiganj i u njega bacite margarin, potom u njemu uprzite prethodno sitno iseckani crni luk
    Kada se luk proprzi, tj promeni boju u zuckastu dodajte iseckane tikvice i krompir pa sve zajedno jso malo proprzite
    Dodajte vodu i vegetu i kuvajte 20-30min na umerenoj vatri

    Izvadite tikvice i krompir, sitno ih iseckajte ili izgnjecite viljuskom u nekom sudu i vratite nazad u istu tecnost gde su se vec kuvale...dodajte sitno iseckani beli luk, pavlaku i balsamiko sirce ili ako nemate moze i limunov sok

    Sve ovo neka prokrcka jos nekih 5-6min a onda odlozite sa strane da se malo ohladi

    Servirajte sa kocikicama bajatog hleba, moze i sa nekim sirom koji imate, ne treba preterivati
    Last edited by goxy30; 04-05-12, 18:13.

    Comment


    • #3
      Jela od tikvica

      evo još jednog recepta za čorbu od tikvica...



      Sastojci:

      • Tri manje tikvice
      • Neutralna pavlaka 200ml
      • Veća glavica crnog luka

      Začin:

      • Vegeta
      • Mirođija
      • Bosiljak


      Pržiti luk na tihoj vatri. Kada omekne, ubaciti očišćene, na kolutiće seckane tikvice i propržiti. Ubaciti neutralnu pavlaku i umutiti do željene gustine mikserom (deo za majonez). Naliti vodu i kuvati dok ne provri. Začiniti po ukusu.

      Prijatno!
      Last edited by goxy30; 22-01-14, 11:25.
      ... Samokontrola...jedini način da preživite u svetu punom idiota ...
      sigpic

      Comment


      • #4
        Zapecene tikvice, jednostavno i ukusno

        Potrebno:
        1 jaje
        150-200gr brasna
        2-3dl mleka (jedna casa)
        1kg ociscenih tikvica
        2dl pavlake (jedna casa)
        so ili vegeta

        Priprema:

        Ocistiti tikvice i izrendati ih sitno, posoliti po zelji (vegeta ili so)
        Umutiti jedno jaje, dodati mleko, mutiti i lagano dodavati brasno dok se ne dobije smesa slicna onoj za palacinke, sve to potom sipati u pleh.
        Na ovo testo sipati ravnomerno tikvice i pustiti ih da se slegnu, mozete nesto testa ostaviti sa strane pa preliti preko tikvica ali i ne mora...

        Sve ovo peci oko 30-tak min na 200-220 stepeni

        Kada je peceno izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi 2-3min onda sipati pavlaku i ravnomerno razvuci po povrsini tikvica....

        Moze se jesti kao hladno ili toplo, glavno jelo ili predjlo...

        Comment


        • #5
          Jela od tikvica

          Laka corba sa tikvicama
          Iseckati crni luk, sargarepu i tikvice na kockice. Prodinstati luk i sargarepu na malo ulja, dodati tikvice i dinstati jos neki minut. Dodati vodu i kuvati na srednjoj vatri. Kad je povrce kuvano, zaciniti vegetom ili solju i dodati izmuceno jaje sa pavlakom ili jogurtom. Pre dodavanja jajeta skloniti sa vatre da se ne bi napravile grudvice. Corba je laka za pripremu, osvezavajuca i veoma ukusna.
          Bon Appétit
          Last edited by goxy30; 16-04-13, 14:34.
          Necu da sam samo zalivski kamencic

          Comment


          • #6
            Jela od tikvica

            kroketi; ociscene tikvice narendati i posoliti.Ostaviti da puste vodu zatim dodati malo origana i vegete i susama.U drugu posudu napraviti smesu od jaja i brasna malo guscu nego za palacinke pa sjediniti sa tikvicama.Vaditi supenom kasikom smesu i stavljati na zagrejano ulje i prziti dok ne porumene,prijatno.
            Last edited by goxy30; 16-04-13, 14:34.

            Comment


            • #7
              Zaliv: Jela od tikvica

              Punjene Tikvice

              Treba vam:
              6-8 manjih tikvica
              400gr mlevenog mesa
              1 glavica crnog luka
              50gr pirinca
              1 jaje
              Kasicica soka od paradaza, najbolje pire od paradajza
              Persun
              Djumbir u prahu, moze i svez da se nasecka
              Ulje
              So ili zacin C
              Biber
              Kiselo mleko

              Nacin pripreme:
              Tikvice oljustiti i izdubiti
              Seckani luk proprziti na ulju i u njega dodati mleveno meso paradajz i persun
              Kada se meso malo proprzi, kada omeksa dodati pirinac i umesati, skinuti sa vatre
              Kada se pirinac sa mesom malo ohladi dodati jaje i djumbir, ovom smesom napuniti tikvice, poredjati tikvice u sud i preliti vodom
              Kuvati oko 25minuta
              Tikvice izvaditi i posluziti sa kiselim mlekom

              Last edited by COCO; 14-03-13, 08:21.
              [MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
              Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?

              Comment


              • #8
                Re: Jela od tikvica

                Tikvice sa pirincem

                Treba vam:
                Dve kasicice maslinovog ulja
                Jedna manja glavica crnog luka, iseckati
                500gr tikvica, oljustene , iseckane na kockice
                Dva-tri cena belog luka, isckati
                Malo persuna, dve tri kasicice seckanog
                Pola case pirinca, casa od 200ml, najbolje okrugo zrno, oprati ga dobro u dve vode
                300ml vode
                Jedna kasicica zacina C, i mleveni biber, po ukusu

                Nacin pripreme:
                Na laganoj vatri proprzite na maslinovom ulju iseckani crni luk
                Kada se luk proprzi dodajte malo vode, 50ml
                Nastavite na laganoj vatri i ubacite iseckane tikvice u luk, dodajte beli luk, persun, i pirinac
                Kad pocne da se krcka dodajte vegetu, biber, i ostatak vode
                Lagano mesajte i posle nekih 25min skinite sa vatre

                Mozete jesti kao glavno jelo sa kozjim sirem, ili koristiti kao prilog za druga jela
                [MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
                Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?

                Comment


                • #9
                  Re: Jela od tikvica

                  hvala COCO, meni je ispalo extra, jbte razbih se od jela tako prosto a tako ukusno

                  inace ja sam malo izmenio, dodao sam malo aleve paprike, karija, i jedan paradajz...bez belog luka i bez bibera ispalo bas EXTRA

                  ne mogu da disem hahah

                  hvala jos jednom

                  Comment


                  • #10
                    Re: Jela od tikvica

                    Pomfrit od tikvica

                    Treba vam:
                    Jedna veca ili dve manje tikvice
                    2 jaja
                    3-4 kasike (supene) prezli
                    Malo brasna
                    2 kasike (supene) izrendanog kackavalja
                    1 kasika (kafena) origana
                    1 kasika (kafena) soli
                    Pleh i papir za pecenje

                    Nacin pripreme:
                    Tikvice isecite na stapice, po zelji, nesto kao krompir , posolite i izmesajte u tanjiru, bas kao i obican pomfrit od krompira
                    Umutite jaja u jedan sud gde cete posle umociti tikvice
                    Mrvice izmesane sa brasnom i origanom (mozete i druge zacine) spremite u drugi sud
                    Spremite pleh sa papirom za pecenje
                    Umocite tikvice prvo u jaja a onda uvaljajte u prezle koje ste vec spremili
                    Tikvice polozite na papir
                    Pleh sa tikvicama u pecnicu na nekih 230 stepeni
                    Posle 15min okrenite tikvice
                    Ukupno vreme pecenja nekih 30min, dok sve lepo ne porumeni

                    Pomfrit od tikvice sluzite kao i obican pomfrit, mozete kao jelo za sebe sa nekim jacim sirom ili kao prilog drugim jelima

                    Pomfrit od tikvica mozete spremati kao i klasican, u ulju
                    Last edited by COCO; 06-06-13, 10:44.
                    [MP3L]http://music.same-melody.com/mp3/BesameMucho/Los Tres Diamantes - Besame Mucho.mp3[/MP3L]
                    Zaista, sex i smeh idu ruku pod ruku, i uvek sam se pitala - i još se pitam - šta je važnije !?

                    Comment


                    • #11
                      Re: Jela od tikvica

                      Pasta/makarone sa tikvicama

                      Prosto i jednostavno, sprema se brzo

                      Treba vam [za dve osobe]:
                      250gr makarona
                      1 oveca tikvica
                      malo ulja
                      malo origana
                      malo soli
                      pavlaka [jedna casa ili recimo pola case, po zelji]
                      praziluk ili obican luk

                      kada voda prokljuca ubacite makarone i prokuvate ih, ne previse, onako da mogu da se jedu ali da ne budu previse skuvane...


                      zagrejete ulje, proprizite iseckani luk, posle 1min dodate tikvice koje ste iseckali na komadice [ne treba da budu mnogo mali komadici]...dodate malo soli i origana, na kraju pavlaku i skinete...

                      posto ste zavrsili sa tikvicama, u njih sipate procedjene makarone i uprzite zajedno jos min

                      vrlo prosto, moj recept

                      ostala mi tikvica i eto reko aj nesto da sprchkam

                      ispalo super

                      Comment


                      • #12
                        Re: Jela od tikvica

                        Brza pasta sa sezonskim povrcem

                        Potrebni sastojci : 1 tikvica
                        2 sveze paprike
                        1 sveza sangarepa
                        5-6 cesnjeva belog luka
                        soli po ukusu i malo Bag zacina
                        2-3 snicle ili bilo koji komad mesa
                        2-3 sveza paradaiza
                        2 sake testenine (otp.200gr.)

                        Priprema : U tiganj usuti malo ulja (nebitno kojeg) i komadic margarina ne veci od kocke za supu
                        tikvicu oljustiti i na iseci na listove kao za chips ,dve paprike oprati i isekcati na malo vece rezance
                        sangarepu oprati i oljustiti i iseci na listove sto tanje ,beli luk ocistiti i iseci na sitno, meso ocistiti od zilica i iseci na male kockice sve to sjediniti u tiganju i dinstati na laganijoj vatri oko 30tak minuta . Na posledku kad je povrce vec omeksalo oljustiti paradaiz i iseckati ga u tiganj ,ostaviti jos 10tak minuta da se sve dobro ukrcka . U posebnoj serpi obariti dve sake testenine (najbolje dugi rezanci kao za paprikas )kad testenina bude skuvana isprati je i sjediniti sa povrcem .

                        Ovo je kod mene veoma cesto jelo koje svi moji obozavaju i koje je izvrsno za ovo letnje vreme .

                        Prijatno ...
                        Net je izvor zabave ,pa hajde da se zabavljamo

                        Comment


                        • #13
                          Re: Jela od tikvica

                          Rižoto sa tikvicama

                          Sastojci:
                          300 g pirinča
                          300 g tikvica
                          glavica luka
                          1 l bistre supe od povrća
                          veza peršuna
                          mlevena slatka paprika
                          ulje, so, biber

                          Priprema:
                          Na ugrejanom ulju propržite sitno isečen luk da bude staklast, dodajte mlevenu papriku po ukusu, oljuštene i na kockice isečene tikvice, malo propržite pa nalijte se 1/2 l vode, dodajte so i dinstajte 5 minuta, ubacite očišćen i opran pirinač i 1/2 l bistre supe.
                          Lagano promešajte, smanjite temperaturu na minimum i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije tečnost. Kuvano jelo pobiberite po ukusu i pospite svežim i sitno seckanim peršunom.

                          Comment

                          Working...
                          X