Objava

Collapse
No announcement yet.

RIBE- recepti

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • RIBE- recepti

    Oslić u umaku
    Sastojci
    1kg oslića
    ulje
    čaša belog vina
    peršun ili celer
    beli luk
    1kg kuvanog krompira

    Postupak
    Na ugrejanom ulju ispržite isečen oslić (secite dok je smrznut), da porumeni sa obe strane. Posolite i izvadite iz ulja. U ulje sipajte čašu vode, čašu belog vina, 1 kašiku Vegete i malo bibera. Dodajte celu vezu peršuna ili celera i dosta belog luka. Ribu ređajte u šerpu s poklopcem i na svaki red stavite peršun i beli luk. Nalijte sosom i ostavite poklopljeno da stoji.
    Služite sa kuvanim krompirom.

    Bakalar na grčki način
    Sastojci
    300ml maslinovog ulja
    2 crna luka
    3 velika zrela paradajza krupno isečena
    3 češnja belog luka
    1 kašičica šećera
    listovi mente, peršun, listovi celera�� 6 očišćenih odrezaka bakalara
    sok jednog limuna
    so i biber
    peršun i menta za ukras
    Priprema
    Zagrejte ulje u velikom loncu. Dodajte luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte paradajz, beli luk, šećer, mentu, peršun, celer i 300ml vode. Začinite solju i biberom i kuvajte oko 25 minuta, dok se količina ne smanji za trećinu. Dodajte ribu i pržite na vatri srednje jačine 10-12 min, da riba bude skoro gotova. Sklonite sa vatre i dodajte limunov sok. Pokrijte i neka odstoji dvadesetak minuta pre serviranja.

    Dimljeni bakalar sa krompirićima i paradajzom
    Sastojci
    500g fileta dimljenog bakalara
    maslinovo ulje
    1 crni luk, sitno iseckan
    2 češnja belog luka, zdrobljena
    500g paradajza
    1 kašika Vorčester sosa
    500g mladih krompirića�� peršun
    so i biber
    Priprema
    Potopite paradajz na 1 minut u ljučalu vodu, zatim ga oljuštite i iseckajte. Propržite crni i beli luk u tiganju, dodajte iseckani paradajz i pržite desetak minuta na vatri srenje jačine. Umešajte Vorčester sos i začinite po ukusu.
    Stavite krompiriće u šerpu i dodajte toliko vode da budu uronjeni do pola. Kuvajte na tihoj vatri oko 25 minuta. Malo ih zgnječite kašikom i kuvajte dok voda ne ispari.
    Podelite ribu na 4 porcije i uvaljajte u malo brašna. Zagrejte par kašika ulja i pržite 10 do 15 minuta.
    Iseckajte peršun i dodajte ga krompirićima.
    Služite sa mladom boranijom. Prijatno!

    Pecena štuka sa divljim pečurkama
    Sastojci
    1,5 kg štuke ili grgeča
    120g maslaca
    120g sitno seckanog crnog luka
    200g divljih pečuraka
    1 kašika aleve paprike
    1,5 kašika brašna
    250ml kiselog mleka
    so i biber
    Priprema
    Zagrejte rernu na 190 stepeni. Očistite ribu, stavite kosti i kožu u šerpu i prelijte hladnom vodom. Kad provri začinite i kuvajte 30 minuta. Filete stavite u podmazan pleh i malo začinite.
    Otopite preostali maslac u tiganju i dodajte crni luk. Blago pržite 3-4 min, dodajte pečurke i pržite još 2-3 minuta. Dodajte alevu papriku.
    Procedite supu i sipajte jednu kutlaču u luk i pecurke. Pomešajte brašno sa kiselim mlekom, umešajte u tiganj i prelijte ribu. Pecite tridesetak minuta, ili dok ne omekša.

  • #2
    Punjene lignje

    1 kg lignji
    1 solja barenog pirinca
    2 glavice crnog luka
    persunov list
    1/2 case ulja
    3 zrela paradajza
    1/3 case crnog vina
    so

    Lignje oprati i ocistiti tako da ostanu samo trup i pipci. Na vrelom ulju proprziti sitno iseckane pipke i luk. Od paradajza napraviti kasu, dodati sitno iseckan persunov list, so, biber, pirinac i malo vode. Kuvati dok tecnost ne ispari i smesom koja se dobije puniti lignje. Redjati u pleh premazan uljem. Peci oko 1 sat na umerenoj vatri.

    Comment


    • #3
      Re: RIBE- recepti

      Riblji Paprikas -Corba

      sastojci : 2-3 kg Kvalitetne ribe *saran ,som ,smudj
      1.5 kg crnog luka
      2dl. kuvanog paradaiza
      2 Alevina fanta za riblju corbu
      Bag zacin ,so po ukusu ,lovorov list ,malo bibera

      Priprema : Crni luk ocistiti i samleti sto sitnije (moze i na blenderu ako ga imate ) u kotlic usuti malo ulja tek da pokrije dno pa spustiti samljeven luk, pustiti da se malo proprzi tek koji minut pa naliti svezom vodom ,ubaciti 3,4 lista lovorovog lista i malo bibera ,pustiti da se luk dobro popari oko 20tak minuta ,zatim ubaciti ociscenu i isecenu ribu . U posebnoj posudi izmesati 2dl kuvanog paradaiza sa dve vrecice fanta za riblju corbu ,razbiti sve grudvice i sipati sve u kotlic . Sve pustiti jos da krcka 20tak minuta dok riba ne ispliva na povrsinu ,tad je corba gotova .

      Prijatno
      Net je izvor zabave ,pa hajde da se zabavljamo

      Comment


      • #4
        Re: RIBE- recepti

        PUNJENA PEČENA SKUŠA
        Sastojci:

        - 4 skuše,2 kašikice senfa,3-5 čena belog luka,2 kašike maslinovog ulja,1 limun,kašičica peršuna,malo ruzmarina, začin, so ,biber, 2 dl belog vina.
        Skuše očistiti, oprati pa poredjati u pleh ili veću vatrostalnu činiju.Posoliti ih, pobiberiti, i staviti začin.U činijici umešati senf, peršun, ruzmarin, maslinovo ulje, isitnjen beli luk,začin, biber i sok od 1/2 limuna. Puniti skuše ovom smesom.Možete zatvoriti čačkalicama. Pomešati belo vino i drugu polovinu limuna, pa preliti skuše. Preko staviti foliju.Rernu zagrejati na 200 C. Skuše peći 15-tak minuta, dok ne omeksaju.Skinuti foliju pa peći još 15-20 minuta, dok ne porumene.Povremeno prelitivati sokom u kome se peku.

        Comment


        • #5
          Re: RIBE- recepti

          RIBA U FOLIJI
          POTREBNO JE:

          folija, 200 g spanaća, 1 velika paprika, 4 čena belog luka, 4 filea ribe, so, biber

          PRIPREMA:

          Rernu zagrejati na 250 stepeni. Odvojite četiri lista folije.
          Na polovinu svake stavite 50 g spanaća, četvrtinu paprike, jedan čen belog luka i riblji file. Posolite, pobiberite i dobro zamotajte.
          Pakete staviti u pleh i peći oko 15 minuta (folija treba da se naduje). Pažljivo svaki paketić otvorite da izađe para.

          Comment


          • #6
            Re: RIBE- recepti

            POHOVANI FILETI SOMA

            Sastojci:
            1kg fileta soma
            500gr spanaća ( blitve ili zelja)
            500gr krompira
            prezla
            ulje
            so, biber
            1 limun

            Filete soma usolite i ostavite da odstoje malo. U slučaju da su preveliki i da ne mogu da vam stanu u tiganj (kao što se meni dogodilo) pažljivo ih presecite na pola vodeći računa da ne iskidate meso. Za to vreme obarite 500gr krompira u ljusci, tako imaju lepši ukus, kada se prohlade oljuštite im koru i isecite ih na četvrtine ili na sitnije ako želite. U šerpu sipajte malo ulja pa propržite spanać i krompir. Spanać nije potrebno prethodno bariti on brzo bude gotov. U slučaju da volite manje spanaća možete podesiti recept vašem ukusu, ja volim kada ima više spanaća nego krompira. Posolite i pobiberite po ukusu i prilog je napravljen.
            Filete uvaljajte u prezlu i pržite u dosta ulja ali ne na prejakoj vatri da vam ulje ne gori. Prženje je prosto, kada filet postane zlatne boje okrenite na drugu stranu dok ne postane jednake boje. Stavite na ubrus da se ocedi višak ulja i poslužite!
            Kao ukras na svaki filet stavite po krišku limuna, kiselina ce dati lepu aromu ribi, a ako neko želi na iscedi limun može
            Ovo je vrlo prost, ukusan i zdrav obrok, fileti soma će biti mekani i topiće se u ustima zbog solenja pre prženja i svi koji probaju će se oduševiti ukusom!
            Prijatno

            Comment

            Working...
            X