Objava

Collapse
No announcement yet.

Sosovi,marinati,nadevi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sosovi,marinati,nadevi

    Sos kari
    2dcl majonez-sosa - 2 kašike kečapa - 2 kašičice aleve paprike - 1/2 kašičice karija u prahu
    Umutite majonez sa kečapom, alevom paprikom i karijem.
    Služite hladno uz meso, ribu, krokete.[COLOR="Silver"]
    Sos Bernes
    2dcl majonez sosa - 2 veze peršuna - 2 veze mirođije - 200g kisele pavlake
    Umutite majonez sa kiselom pavlakom, dodajte seckani peršun i mirođiju. Sve dobro izmešajte.
    Služite hladno.

    Sos Andaluz
    2 dcl majoneza - 3 glavice crnog luka - 2 kašike kapra - sok od 1 limuna
    Sitno iseckajte luk, i kapar. Izmešajte sa majonezom, dodajte limunov sok.
    Služite hladno.


    Sos od hrena
    300g kisele pavlake - 2 korena hrena - sok od 1 1/2 limuna - so po ukusu
    Istružite hren. Izmešajte ga sa kiselom pavlakom. Dodajte sok od limuna i so. Sve dobro izmešajte.
    Služite hladno.

    Sos od senfa
    200g senfa - 200g kisele pavlake - 1 dcl ulja - 2 korena hrena - 2 jajeta - sok od 1 limuna - so po ukusu - biber po ukusu
    Umutite senf sa uljem dodavajući kap po kap. Dodajte kiselu pavlaku, strugan hren, izgnječena tvrdo kuvana jaja, limunov sok, so i biber.
    Sve dobro umutite.
    Služite hladno.

  • #2
    Sos od limuna
    125g maslaca - 1 veza peršuna - 1 kašika svežeg bosiljka - kora od limuna - sok od 2 limuna - so po ukusu - biber po ukusu
    Dobro umutite maslac da bude buav. Dodajte seckan peršun i bosiljak, zatim ribanu koru od limuna, sok od limuna, so i biber. Sve dobro izmešajte. Služite hladno.

    Sos od limuna za špagete
    2 limuna - 1 kašika šećera - 0,5 dcl belog vina - 2 dcl pileše bistre supe - 200g kisele pavlake - 1 kašika maslaca - so - biber
    Limun operite i oljuštite. Nikako belu kožu. Limunovu koru isecite na tanke štapiće, blanširajte, prohladite i osušite. Oljuštene limune ocedite. Šećer u manjoj šerpici karamelizirajte, dodajte limunov sok, vino i limunovu koru. Skuvajte kao sirup. Dodajte supu i skuvajte na polovinu, zatim dodajte pavlaku i kratko prokuvajte. Začinite i dodajte Grand Marine da dobije aromu. Procedite kroz sito i dobro izmešajte sa hladnim maslacem.
    Služite toplo uz špagete.

    barjaktarev preliv za salatu
    1,5 dcl ulja - 1 mala tuba majoneza (85 g) - sok od 1 limuna - so po ukusu
    Dobro umutite ulje, sok od limuna, majonez i so.
    Preliv izmešajte sa zelenom salatom.

    Sos od tunjevine
    1 kutija sardele u ulju - 1 kutija tunjevine u ulju - 1 veza peršuna - 3 paradajza - so po ukusu - biber po ukusu
    Propržite sardele na njihovom ulju. Dodajte oljušten paradajz i kuvajte 10 minuta. Isecite i izgnječite tunjevinu, stavite u dinstan paradajz, dodajte so, biber, seckan peršun i umućenu pavlaku sa pireom od paraza. Sve dobro izmešajte. Služite hladno.

    Comment


    • #3
      Vreme je pravoslavnog posta pa evo jedam soos posni od belog vina

      Sos od belog vina

      3 kašike margarina
      3 kašike brašna
      1 čaša belog vina
      ruzmarin
      beli biber, so

      Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu.
      Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

      Comment


      • #4
        Morace nesto od ovoga da se isproba..
        Evo da i ja malo doprinesem, posto se u ovaj sos kunem, em sto bude brzo em je jako ukusno.
        Potrebni sastojci su:1-2 crna luka, neko suvomesnato(salama, virsle, slanina, sunka, kobasice- sta ko voli, a moze i da se iskombinuje), kecap, tomatelo ili domaci kecap ( po potrebi), ljuta paprika( ili vise njih), beli luk po potrebi, zacini( zacin c,biber, crvena tucana).
        Izdinsta se crni luk, doda se salama seckana u super secku( sitno), to se malo przi. Zatim doda se kecap, malo se kuva dok se sastojci ne sjedine. Na kraju se dodaju paprika, beli luk i zacini. Ukoliko je sos redak dodati malo brasna uz brzo mesanje ali s'tim da se u ovom slucaju sos duze kuva.Bon Appetit
        Necu da sam samo zalivski kamencic

        Comment


        • #5
          Re: Sosovi,marinati,nadevi

          SOS OD BELOG LUKA

          Potrebno je:
          1-2 kašike brašna,
          nekoliko češnjeva belog luka,
          kokošija supa,
          sirće ili sok od limuna.
          Na ulju prpržiti brašno da porumeni pa skinuti sa vatre. Dodati sitno seckan beli luk
          i kokošiju supu. Sos kuvati na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Kad je gotov posoliti i
          po ukusu dodati sirće ili sok od limuna.

          Comment

          Working...
          X