Objava

Collapse
No announcement yet.

Bukowski Charles

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bukowski Charles





    Biografija

    Čarls Bukovski se rodio kao Hajnrih Karl (Henri Čarls) Bukovski Mlađi u Andernahu, u Nemačkoj.Njegov otac Henri Bukovski bio je američki vojnik, a majka Katarina Fet Nemica. 1922 godine porodica Bukovski se seli u Ameriku u Los Anđeles, grad u kome će Bukovski provesti najveći deo svog života.

    Bukovski je odrastao u vreme ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva svetska rata. Njegov strog i dominantan otac često je ostajao bez posla, a svoje nezadovoljstvo i frustraciju najčešće je iskaljivao na dečaku redovno ga maltretirajući, o čemu će Bukovski pisati u svom romanu "Ham on Ray". Adolescetske akne koje su ostavile ožiljke na njegovom licu samo su doprinele da se još više oseća kao gubitnik i osobenjak. Pokušavajući da se zaštiti od traumatične stvarnosti, Bukovski se rano okreće alkoholu, ali i knjigama. Kao srednjoškolac mnogo čita, a posebno voli dela Ernesta Hemingveja, Sinklera Luisa, Karsona MekKulersa i D.H. Lorensa. Po završetku srednje škole upisuje gradski koledž u Los Anđelesu i pohađa kurseve novinarstva i književnosti, želeći da postane pisac.

    Napušta koledž i odlazi od kuće 1941. godine posle jedne od svađa sa ocem koji mu je, pročitavši neke od njegovih priča, izbacio sve stvari iz kuće. Ne želeći da se priključi američkoj vojsci, Bukovski u ratnim godinama živi gotovo kao beskućnik i skitnica putujući Amerikom i povremeno odrađujići sitne poslove kako bi zaradio nešto novca. 1944. godine časopis „Stori“ objavljuje njegovu priču "Aftermach of a Lenghty Rejection Slip". Bukovski odlazi u Njujork u nameri da se izdržava isključivo od pisanja ali prolazi potpuno nezapaženo. Razočaran, uskoro se vraća u Los Anđeles.

    1947. godine upoznaje Dženet Koneli Bejker, ženu deset godina stariju od njega, takođe alkoholičarku, koja ubrzo postaje njegova ljubavnica i sa kojom će uz manje prekide provesti gotovo čitavu deceniju. U tom periodu Bukovski gotovo sasvim odustaje od pisanja, preživljava radeći slabo plaćene uslužne poslove i sve više tone u alkoholizam. 1952. godine privremeno se zapošljava u pošti gde će provesti naredne tri godine. 1955. godine biva hospitalizovan zbog ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja u želucu izazvanog neprekidnim opijanjem. Prekida svoju vezu sa Dženet koja će nekoliko godina kasnije umreti od prevelike doze alkohola i daje otkaz u pošti. Počinje ponovo da piše poeziju. Ženi se Barbarom Frej, bogatom vlasnicom literarnog časopisa "Arlekin". U naredne dve godine, koliko je potrajao ovaj brak, Bukovski radi kao novinar u "Arlekinu" i objavljuje nekoliko svojih pesama u ovom časopisu. Posle razvoda 1958. godine ponovo se zapošljava kao poštanski službenik, a dvanaest godina provedenih na ovom poslu opisaće u svom prvom romanu "Post Office".

    Čarls Bukovski sa piscima Meri En Svisler i Metom GlesonomŠezdesetih godina njegova karijera pisca napokon kreće uzlaznm tokom. Počinje redovno da objavljuje svoje pesme u malim "andergraund" časopisima. Svoju prvu zbirku pesama "Flower, Fist and Bastial Wail" Bukovski objavljuje 1959. godine. Knjiga je imala tridesetak strana i štampana je u samo dvesta primeraka. 1960. godine upoznaje vlasnika nezavisne izdavačke kuće "Outsider" Džona Veba. 1963. godine dobija nagradu "Outsider of the Year", a pojavljuje se i njegov prvi intervju u književnom časopisu "Chicago Literary Times". Upoznaje Frensis Smit sa kojom će prvesti par godina i dobiti ćerku Marinu. Njegova prva zbirka priča " All Assholes in the World and Mine" objavljena je 1966. godine. Uskoro objavljuje zbirke pesama "At Terror Street and the Agony Way" (1968) i "The Days Run a Way Like wild Horses ower the Hill" (1969). Piše svoje kolumne pod nazivom "The Notes of the Dirty Old Man" u časopisima "Open City" i " Los Angeles Free Press" koje će kasnije biti objavljene u knjizi istog naziva. Postaje sve poznatiji u neformalnim književnim krugovima a beleži i svoja prva javna čitanja poezije.

    1970 godine Čarls Bukovski definitivno daje otkaz u pošti kada mu vlasnik izdavačke kuće "Black Sparrow Press" Džon Martin nudi mesečnu stipendiju od sto dolara kako bi se u potpunosti posvetio pisanju. Iste godine upoznaje Lindu King, pesnikinju i vajarku, sa kojom će provesti nekoliko vrlo burnih godina i piše svoj prvi roman "Post Office". Tokom sedamdesetih godina piše neka od svojih najpoznatijih dela i stiče zavidnu popularnost ali i dalje važi za "andergraund" pisca čija dela objaljuju mali , nezavisni izdavači uglavnom na zapadnoj obali. Verovatno zbog svog sirovog, ponekad čak vulgarnog književnog izraza i buntovničkog stava prema establišmentu uglavnom biva ignorisan od strane zvaničnih književnih i akademskih krugova. Široj javnosti postaje poznat 1973 godine posle prikazivanja dokumentarnog filma "Bukovski" reditelja Tejlora Hačforda. U narednim godinama dosta putuje i pojavljuje se na mnogim književnim večerima i festivalima širom Amerike i Evrope. Stiče zavidnu popularnost među čitalačkom publikom naročito u evropskim zemljama.

    1976 godine upoznaje Lindu Li Bejli ,vlasnicu restorana zdrave hrane 25 godina mlađu od njega, kojom će se oženiti 1985 godine i njegov život poprima mirniji tok. Ostatak života Bukovski će provesti u predgrađu San Pedro u lepo uređenoj kući sa bazenom. Vozi crni BMW, otkriva sve prednosti računara, uživa slušajući klasičnu muziku u društvu svojih mačaka i naravno i dalje piše. Druži se sa glumcem Šonom Penom, a grupa "U2" mu posvećuje pesmu na svom koncertu u Los Anđelesu. 1983 godine snimljen je italijanski film "Priče o običnom ludilu" sa Benom Gazaraom i Ornelom Muti u glavnim ulogama po istoimenoj zbirci priča Čarlsa Bukovskog. Bukovski piše i scenario za film "Barfly" koji je snimljen 1987 godine sa Mikijem Rurkom I Fej Danavej u glavnim ulogama. 1992 godine izlazi iz štampe zbirka pesama " The Last Night of the Earth Poems", poslednja knjiga objavljena za života ovog pisca.

    Čarls Bukovski je umro 9 marta 1994 godine od leukemije. Sahranjen je u "Grean Hills" memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.
    Last edited by unthinkable; 19-11-08, 16:17.
    Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

  • #2
    Književni stil


    Iako nikada nije zaista bio povezan sa Henrijem Milerom, Alanom Ginsbergom i ostalim tipičnim predstavnicima "bitničke " generacije pisaca,zbog svog neformalnog književnog izraza i buntovnog stava prema tadašnjem establišmentu, Čarls Bukovski se danas smatra jednim od najoriginalnijih i najuticajnijih pisaca tog perioda. Sam Bukovski svoje književne uzore pronalazio je u Hemingveju, Dostojevskom, Robinsonu Džefersu, Džonu Fanteu, Luisu Ferdinandu Selinu...

    Dela Čarlsa Bukovskog su u osnovi autobiografska. Teme su šarolike i raznovrsne a u centru interesovanja ovog pisca su uvek patnje i problemi običnog čoveka. Njegovi junaci su očajni, nesrećni ljudi, gubitnici i osobenjaci sa margina društva ogrezli u poroke, često na ivici ludila, emocionalnog sloma i materijalne bede. Svakako najpoznatiji junak je Henri Kinaski, alter-ego Čarlsa Bukovskog koji se pojavljuje u mnogim njegovim pričama i romanima. On je simpatični gubitnik, pijanac, kockar i ženskaroš koji živi na ivici bede, druži se sa propalicama i prevarantima, a žene povremeno koristi kako bi se dokopao visokog društva. Baš kao i Bukovski, Henri Kinaski preferira da bude sam, pije, piše i sluša klasičnu muziku. Prvi put se pojavljuje u priči "Confessions of a Man Insane Enough to Live With Beats", a njegovu dalju sudbinu pratimo kroz romane "Post Office", "Faktotum", "Žene","Bludni sin".

    Književni izraz Čarlsa Bukovskog je jednostavan, oslobođen metafora, razumljiv svima, ali i izuzetno duhovit i ciničan u isto vreme. Jezik je sirov ,ulični ponekad vulgaran i brutalan. Verovatno zbog toga je Bukovski svoja dela objavljivao pretežno kod malih i nezavisnih izdavača. Važio je za "andergraund" pisca i za života je stekao mnogo manje slave i uspeha kod književnih kritičara i čitalaca nego što je ima danas.
    Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

    Comment


    • #3
      Izbor iz bibliografije


      Poezija


      "2 by Bukowski" (1967)
      "A Love Poem" (1979)
      "Africa, Paris, Greece" (1975)
      "All the Assholes in the World and Mine" (1966)
      "Another Academy" (1970)
      "At Terror Street and Agony Way" (1968)
      "Burning in the Wather, Drowning in the Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)
      "Cold Dogs in the Courtyard" (1965)
      "Confessiones of the Man Insane Enough to Live with Beasts" (1965)
      "Crucifix in Deathhand:New Poems, 1963-1965 (1965)
      "Dangling in the Tournefortia" (1981)
      "Fire Station" (1970)
      "Flower, fist and the Bestial Wail" (1959)
      "Grip the Walls" (1964)
      "If We Take..." (1969)
      "It Catches My Heart in His Hands: New and Selected Poems, 1955-1963 (1963)
      "Legs, Hips and Bahind" (1978)
      "Longshot Poems for Broke Players" (1962)
      "Love is Dog from the Hell: Poems 1974-1977 (1977)
      "Love Poems for Marina (1973)
      "Maybe Tomorrow" (1977)
      "Me and Your Sometimes Love Poems" (1972)
      "Mockingbird, Wish Me Luck" (1972)
      "Night‘s Work" (1966)
      "On Going Out to Get the Mail" (1966)
      "Play the Piano Drunk Like Percussion Instrument Until the fingers Begin to Bleed a Bit" (1979)
      "Poems Written before Jumping out of an 8-story Window (1968)
      "poems and Drawings (1962)
      "Run with the Hunted" (1962)
      "Scarlet" (1976)
      "Sparks" (1983)
      "The curtains are Waving" (1967)
      "The Days Run Away like Wild Horses over the Hills" (1969)
      "The Flower Lover" (1966)
      "The Genius of the Crowd" (1966)
      "The Girls" (1966)
      "The Last Generation" (1982)
      "The Last Nights of the Earth Poems (1992)
      "The Roominghouse Madrigals:Earli Selected Poems, 1944-1966 (1988)
      "To Kiss Worms Goodnight" (1966)
      "True Srory" (1966)
      "War All the Time:Poems, 1981-1984 (1984)
      "Weather Report" (1975)
      "While the Music Played" (1973)
      "Winter" (1975)
      "Sifting trough the Madness for the Word, the Line, the Way" (2003)




      Proza


      "Notes of a Dirty Old Man (1969)
      "Post Office" (1971)
      "Madness" (1972)
      "South of no North:Stories of the Buried Life (1973)
      "Factorum" (1975)
      "Women" (1978)
      "Ham on Ray" (1982)
      "Horsemeat" (1982)
      "Bring Me You Love" (1983)
      "Hot Water Music" (1983)
      "Barfly" (1984)
      "There‘s No Business (1984)
      "Hollywood" (1989)
      "Pulp" (1994)
      Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

      Comment


      • #4
        SMRT PUŠI MOJE CIGARE

        Znaš: Ponovo sam ovde
        I pijan
        I slušam Čajkovskog na radiju.
        Isuse , čuo sam ga pre 47 godina
        Kada sam bio izgladneli pisac
        I sada evo ga
        Ponovo
        Sada kada sam stekao delimičnu slavu
        Kao pisac
        I smrt šeta ovom sobom
        Gore-dole
        Pušeči moje cigare
        Cirkajući moje vino
        Dok Čajk uporno odrađuje
        Svoju Pathetique,
        Kakav je to samo put bio
        I sva sreća koja me je zadesila bila je
        Samo zato što sam kockice bacio
        Kako treba:
        Ginuo sam za svoju umetnost,
        Ginuo sam da se dokopam
        5 prokletih minuta, 5 sati
        5 dana -
        Sve što sam želeo bilo je da izbacim
        Reč iz sebe
        Slava, novac nisu bili važni:
        Ja sam želeo da izbacim tu reč iz sebe
        A oni su me želeli za štanc-presom,
        Fabričkom trakom
        Želeli su da budem magacioner u
        Robnoj kući.
        Pa, kaže smrt, prolazeći sobom,
        Svejedno ću te ščepati
        Ma šta bio:
        Pisac, taksista, svodnik, kasapin,
        Padobranac, ščepaću te.
        Važi srce, kažem joj.
        I sada pijemo zajedno
        Dok jedan po ponoći polako prelazi u dva
        Po ponoći i
        Samo ona zna pravi trenutak
        Ali sam je ipak zajebao:
        Izvukao sam svojih
        5 prokletih minuta
        i još mnogo
        preko toga.
        Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

        Comment


        • #5
          ZA STAROG DRUGA


          Bio je samo
          macor
          zrikav,
          prljavo-bele boje
          i bledo plavih ociju.

          Necu da vas zamaram pricom o
          njemu
          tek da kažem
          da je imao mnogo malera
          i bio dobar stari
          druškan
          i umro je
          kao što ljudi umiru
          kao što slonovi umiru
          kao što pacovi umiru
          kao što cvetovi umiru
          kao što voda isparava i
          vetar
          prestaje da duva.

          Pluca su mu otkazala
          prošlog ponedeljka.
          Sad je pod ružama u
          bašti
          i cuo sam
          pocasni marš
          kako svira za njega
          u meni
          što znam da
          ne mnogi
          ali neki od vas
          možda
          žele da
          znaju.
          To je
          sve.
          Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

          Comment


          • #6
            OTKUD JA U IMENIKU?

            Muškarci zovu i pitaju me.
            zar ste vi stvarno Čarls Bukovski,
            pisac?

            ponekad sam pisac, kažem,
            najčešće ništa ne radim.

            čujte, pitaju, sviđa mi se to
            što pišete - imate li nešto protiv
            da dođem sa destak piva?

            možete ih doneti, kažem,
            pod uslovom da vi ne ulazite...

            kada me pozovu žene, ja kažem:
            o, da - pišem, ja sam pisac,
            osim što baš sada ne pišem.

            glupo se osećam što vas zovem,
            kažu, i bila sam iznenađena
            kad sam vas pronašla u imeniku.

            ima razloga za to, kažem,
            nego, što ne svratite
            na pivo?

            neće vam smetati?

            i one stižu
            zgodne žene
            uzornog uma, tela i oka.

            često ne bude seksa
            ali navikao sam na to
            jer dobro je
            jako je dobro samo ih gledati -
            a ponekad me čak
            posluži i neočekivana
            sreća.

            za čoveka od 55 koji nije spavao sa ženom
            do svoje 23
            i ne baš često do svojih 50
            mislim da bi trebalo da ostanem
            u telefonskom imeniku
            sve dok ne dobijem onoliko
            koliko i svaki prosečan muškarac.

            naravno, moram da i dalje
            pišem besmrtne pesme
            ali inspiracija je tu.
            Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

            Comment


            • #7
              POVEST JEDNE ŽILAVE MRCINE


              Došao je na vrata jedne noci
              mokar prašnjav izubijan i
              isprepadan
              beli zrikavi macor
              pustio sam ga unutra i nahranio ga i ostao je
              stekao poverenje u mene a onda je
              jedan prijatelj naišao kolima i
              pregazio ga.
              Poneo sam ono što je ostalo kod veterinara
              koji je rekao: "Nema šanse... dajte mu ove
              tablete... kicma mu je slomljena, ali
              i ranije mu je lomljena pa je srasla, ako
              preživi nikada nece hodati, gledajte
              ovaj snimak, pucano je u njega, gledajte, sacma
              je još tu... nekada je imao i rep, neko mu ga
              odsekao..."

              Vratio sam macora kuci, bilo je vrelo leto,
              jedno od najtoplijih u stolecu, stavio sam ga
              na pod u kupatilu, davao mu vodu i tablete.
              Nije hteo da jede, nije hteo da pije, umakao sam
              prst u vodu i vlažio mu njušku i pricao mu, nikud
              nisam išao. Provodio sam dosta vremena u
              kupatilu i pricao mu i pažljivo ga dodirivao a on
              gledao u mene tim bledoplavim zrikavim ocima i
              kako su dani prolazili nacino je prvi pokret
              dovukao se prednjim nogama
              ( stražnje nisu radile )
              do kutije za nuždu,
              bilo je to kao truba moguce pobede
              iz tog kupatila ka citavom gradu,
              vezan sam bio za tog macora - teško mi je bilo,
              ne kao njemu, ali dovoljno teško...

              Jednog se jutra digao, stao na sve cetiri,
              zatim pao i samo me gledao.
              "Možeš ti to", rekao sam mu.
              Pokušavao je dalje, dizao se i padao, na kraju
              hodao je dva-tri koraka, kao pijan
              stražnje ga noge nisu slušale i ponovo je pao,
              odmarao, zatim se digao...

              Ostalo vec znate: sad je bolje nego ikad, zrikav,
              gotovo bezub, ali gipkost se vratila, i taj ga
              pogled u ocima nikada nije napustio.
              Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

              Comment


              • #8
                ZAGONETKA


                Moj komsija je dobar tip, ali me totalno
                zbunjuje:
                ustaje veoma rano, odlazi na posao;
                njegova žena radi, imaju dvoje slatke dece;
                predveče on stiže kući, ponekad vidim
                decu, na trenutak i
                ženu;
                do 9 uveče sva svetla u njihovoj kući
                pogašena su;
                i njegovi se dani ponavljaju tako;
                izgleda mi kao dovoljno inteligentan čovek
                od preko 30 godina;
                jedino objašnjenje za njegovu
                šemu je da sigurno
                uživa u svom
                poslu
                veruje u
                Boga,
                seks,
                porodicu.

                Ne znam zašto
                ali tamo kod njih
                večno očekujem iznenadni
                lom prozora
                očekujem krike i psovke
                da vidim svetlo u 3 ujutro
                da vidim
                flaše u letu
                ali već 5 godina
                njegova je šema ostala
                ista.
                zato se
                umesto njega
                ja brinem za one druge stvari
                koje ne verujem
                da ih njegova žena
                obožava:
                "Henk, već sam
                bezbroj puta mogla da zovem policiju,
                ali nisam."

                Ponekad
                dođe mi da ja zovem
                pubove zbog njih
                ali mislim da pubovi
                ne bi razumeli moje
                optužbe.

                Njihova crvena svetla
                pale se i gase
                bela lica u tamnoplavom:

                "gospodine, nema
                zakona
                protiv toga što oni
                čine..."
                Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

                Comment


                • #9
                  PESMA U ČAST DAME I PO

                  Neki od kerova sto spavaju nocas
                  mora da sanjaju o kostima
                  i ja pamtim tvoje kosti
                  u mesu
                  a najbolje
                  u onoj tamnozelenoj haljini
                  i onim blistavim crnim cipelama s
                  visokom stiklom,
                  vecito si psovala kad
                  pijes,
                  kosa ti je opadala a ti
                  htela da eksplodiras od onog
                  sto te mucilo:
                  od trulih uspomena na
                  trulu
                  proslost,i
                  na kraju si
                  pobegla od njih
                  u smrt,
                  ostavivsi me sa
                  trulom
                  sadasnjicom;
                  mrtva si vec
                  28 godina
                  a ipak te bolje
                  pamtim
                  nego ma koju drugu;
                  bila si jedina
                  koja je shvatila
                  uzaludnost
                  naseg
                  zivota;
                  sve druge bile su samo
                  nezadovoljne
                  trivijalnnim sitnicama
                  besmisleno se zdrale
                  zbog
                  besmislica;

                  Dzejn,tebe je
                  ubilo to
                  sto si previse znala.
                  Dizem pice
                  za tvoje kosti
                  o kojima
                  ovaj ker
                  jos uvek
                  Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

                  Comment


                  • #10
                    mnoge velike muskarce sahranila je zena, citat na pocetku romana Zene,

                    Comment


                    • #11
                      NAJTEZI

                      Rodjendan za mene je moj 30-ti.
                      nisam zeleo da iko zna.
                      sedeo sam u istom baru
                      nocu i danju
                      i mislio: koliko cu jos
                      dugo
                      biti u stanju
                      da odrzavam ovaj
                      blef?
                      kad cu odustati i
                      poceti da se ponasam kao svi
                      ostali?
                      narucio sam jos jedno pice i
                      razmisljao o tome
                      a onda mi je stigao
                      odgovor:
                      kad budes mrtav, bejbi, kad
                      budes mrtav kao i
                      ostali.


                      ---------- Post added at 20:00 ---------- Previous post was at 19:58 ----------

                      Prava žena

                      san muškarca
                      je ku*** sa zlatnim zubom
                      i halterima,
                      naparfemisana
                      s lažnim trepavicama
                      maskarom
                      minđušama
                      svetloružičastim gaćicama
                      zadahom na salamu
                      visokim štiklama
                      najlonkama s jedva primefnim
                      felerom pozadi na levoj čarapi,
                      pomalo debela,
                      pomalo pijana,
                      pomalo šašava i pomalo luda
                      koja ne priča masne viceve
                      ima tri mladeža na leđima
                      i pretvara se da uživa u klasičnoj muzici
                      i koja će ostati nedelju dana
                      samo nedelju dana
                      i prati sudove, kuvati, J****i se i fafati
                      i ribati kuhinjski pod
                      i neće pokazivati fotografije svoje dece
                      niti će pričati o svom bivšem ili tekućem mužu
                      niti gde je išla u školu ili gde je rođena
                      ili zašto je poslednji put bila u zatvoru
                      ili u koga je zaljubljena,
                      ostaće samo nedelju dana
                      samo nedelju dana
                      obaviće stvar i otići
                      da se nikad više ne vrati
                      po onu minđušu na komodi.
                      Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

                      Comment


                      • #12
                        "Zene" sam davno procitala, i ...... knjiga ima nesto posebno sto se pamti zauvek
                        =============

                        :lood:

                        Comment

                        Working...
                        X