Objava

Collapse
No announcement yet.

Parni Valjak

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Parni Valjak

    Parni valjak je jedna od najpopularnijih zagrebačkih rock-pop grupa. Osnovana je 1975. godine, a prestala je postojati 2005.godine, na 30.godišnjicu. Na scenu sa novim pesmama se opet vraća 2009.godine. Ova grupa je jedna od “pokretača” čitavog niza rock i pop-rock grupa na ovim prostorima, čiji se hitovi i dan danas slušaju, kao što su: "Stranica dnevnika", "Lutka za bal", "Neda", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Uhvati ritam", "Moje dnevne paranoje" i drugih uz koje su odrastale starije generacije, a uz njih zaplešu i današnji mladi.
    Prvu postavu grupe činili su: Aki Rahimovski - vokal, klavijature, Husein Hasanefendić - Hus - solo gitara, akustične gitare i vokal, Srećko Antonioli - bubnjevi, udaraljke i vokal, Zlatko Miksić - Fuma - bas gitara, Jurica Pađen - solo gitara, akustične gitare i vocal.

    Grupu osnivaju Husein Hasanefendic - Hus i Jurica Padjen zajedno sa Vladimirom Mihaljekom - Mihom, koji je donedavno bio menadžer Bijelog dugmeta, pa je grupa zamišljena kao zagrebačka verzija te tada popularne grupe. Sastavu se pridružuju Zlatko Miksic - Fuma (bass gitara), Aki Rahimovski (vokal) i bubnjar Srećko Antonioli. Band je uskoro počeo izdavati singlove, no zbog loših tekstova i navodnih krađa melodija bivaju napadani od strane kritičara. 1976. godine izdaju svoj prvi studijski album “Dođite na show! “ gde konačno pokazuju "nekakav" kvalitet, ali to nije dovoljno. Sa tog albuma se izdvajaju pesme "Dođite na show!" i "Prevela me mala žednog preko vode".
    Drugi album objavljuju pod nazivom “Glavom kroz zid” 1977. godine, no i dalje se ne ističu previše, a sa ovog albuma se ističu pesme "Lutka za bal" i "Kravata oko vrata (buntovnik bez razloga)". 1978. godine Aki i Hus odlaze u vojsku, tako da grupa prestaje sa radom, a tokom te pauze napušta ih Jurica Padjen te osniva grupu Aerodrom. Po povratku iz vojske grupa nastavlja sa radom i to sa Branimirom Johnnyjem Shtulicem, no, sa njim se rastaju već nakon dve nedelje. No Johnnyjev dolazak u grupi utiče na Husu, tako da sledeci albumi imaju drugačiji ukus. Valjak i Shtulić ostaju u dobrim odnosima, naime, Hus Azri producira prvi singl sa pesmama "Balkan" i "A šta da radim". Treću plocu pod nazivom “Gradske price” objavljuju 1979. godine, a grupi se priključuju Ivan Piko Stancić (bubnjevi) i gitarista Zoran Cvetković - Zok. Tu se ističu njihov prvi pravi hit "Stranica dnevnika" i pesma "Ulične tuče".
    Krajem 1980. godine objavljuju album Vruće igre koji ih napokon baca u prvi plan. Napokon postaju popularni hitovima "Neda", "Javi se", "Ona je tako prokleto mlada", a Hus se odužuje Štuliću obradom pesme "Kad Miki kaže da se boji". Ovim albumom su predstavili i nove članove - gitarista i saksofonista Rastko Milošev, basista Srećko Kukurić i bubnjar Paolo Sfeci. Uspeh prethodnog albuma Aki i Hus koriste i počinju s "rafalnim" objavljivanjem ploča. Najprije 1981. izdaju album Vrijeme je na našoj strani na kojem se nalaze hitovi "Kao ti", "Staška", "Moje dnevne paranoje" te "Djevojčice ne...", a uz Husa na ploči se kao autor potpisuje i Srećko Kukurić pjesmom "Ako želim". 1982. godine dolazi na red prvi live album Koncert, a već slijedeće godine novi studijski album Glavnom ulicom u kojem se autorski iskazuju Rastko Milošev i Srećko Kukurić, a ploča se od prethodnih iskazuje uvođenjem puhačkih instrumenata.
    1984. godine izdaju album Uhvati ritam, a gosti na ovom albumu su: Zoran Kraš na klavijaturama te Momčilo Bajagić - Bajaga, Dejan Cukić te Dražen Vrdoljak kao prateći vokali. Nakon objavljivanja kompilacije "Parni valjak", 1985. izlazi još jedan album pod nazivom "Pokreni se!". Na tom albumu su gostovali Margita Stefanović, Drago Mlinarec, Miroslav Sedak Benčić, a Hus je otpjevao glavni vokal u pjesmi "Stojim već satima". 1986. godine izdaju još jedan live album E=mc2, a s njima sviraju Zoran Cvetković - Zok i Toni Ostojić. 1987. godine izlazi album "Anđeli se dosađuju?", u kojem izlazi jedan od najvećih njihovih hitova - "Jesen u meni". 1987. godine Hus objavljuje stanku, a već nakon par meseci grupa se vraća u obnovljenom sastavu - Zorislav Preksavec - Preksi kao basist, bubnjar Dražen Scholz, i snimaju novi album - "Sjaj u očima". Kao udarna pesma na ovom albumu je "Moja je pjesma lagana", a tu se nalazi i obrada Mlinarčeve "Uvijek kad ostanem sam". Nakon objavljivanja ploče Zoran Cvetković - Zok odlazi u London, a njegovo mesto zauzima gitarista Bruno Kovačić, a dolazi i mladi klavijaturista Berislav Blažević - Bero.
    1990. grupa izdaje album "Lovci snova", koji donosi pesme "Godine prolaze", "Suzama se vatre ne gase", "Ima dana" te "Samo san", a potom objavljuju i treći live album pod nazivom "Svih 15 godina - Live...", a 1992. godine u grupu dolazi jedan od najboljih hrvatskih gitarista Marijan Brkić - Brk. Posle poduže pauze objavljuju album "Buđenje" u kojemu se i Brk potpisuje kao autor, a za taj album dobija čak 7 diskografskih nagrada Porin, čime dokazuju kvalitet. 1995. godinu izdaju najprodavaniji hrvatski live album, "Bez struje": "Live in ZeKaeM", kojeg sviraju u Zagrebačkom Kazalištu Mladih. 1997. godine izdaju album Samo snovi teku uzvodno na kojem u pesmi "To ni političan song" kao vokal gostuje Vlado Kreslin.
    Kad se mislilo da je s grupom sve gotovo i da je pred raspadom, Valjak 2000. godine izdaje još jedan studijski album "Zastave" koji je, kao i prethodni sadržavao mnoge hitove poput "Zastave", "Mijenjam se", "Zapjevaj" te "U ljubav vjerujem", a iste godine objavljuju i prvi DVD pod nazivom "25 godina". Sledeće godine na mesto basista dovode Zvonimira Bučevića - Buča, i izdaju još jedan live album "Kao nekada: Live in S.C.", a 2004. godine izdaju, za sada poslednji studijski album - "Pretežno sunčano". 2005. godine izdaju 2 kompilacije sa najvećim hitovima - Koncentrat 1977.-1983., te Koncentrat 1984.-2005., te DVD sa snimkom koncerta iz 1995. u ZKM-u, Bez struje: Live in ZeKaeM. Oproštajni koncert održavaju na Trgu Bana Josipa Jelačića (ovo je, zanimljivo, njihov jedini koncert na tom trgu), na dočeku 2006. godine i nakon 30 godina rada se opraštaju od verne publike.
    Nakon "mirovanja", članovi i dalje ostaju u glazbi i u dobrim odnosima. Međusobno gostuju na koncertima i albumima. Hus postaje predsednik Hrvatske Glazvene Unije, Aki 2007. godine izdaje svoj prvi solo album. Isto čine i Buč te Brk. Bero odlazi da svira u obnovljenom sastavu Majke, a Dražen Scholz najprije ostaje u Akijevom bandu, a potom odlazi u novoformirani sastav D.O.G. Kantina u kojem je i Tina Rupčić, prateći vokal Valjka. Krajem 2009. godine najavljuje se ponovno okupljanje banda, povodom turneje Karlovačko live, a novi članovi su Dado Marinković i bivši basista Zorislav Preksavec - Prexi. Za ovu priliku snimljene su i dvije nove pesme: "Nakon svih godina" i "To sam stvarno ja".
    U svojoj bogatoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 live albuma i 4 kompilacije.

    Zaista, jako popularna grupa s bogatim repertoarom divnih pesama... Da cujemo koje su vase omiljena...
    Evo jedne prelepe pesme, a u skladu s danasnjim danom

  • #2


    Jesen u meni
    Ma sto da zelim sve je tako daleko
    i sad mi zao sve bi opet ponovo
    najljepsu pjesmu tebi bi' pjevao
    hej kamo srece da sam pjevat' mogao

    Ptice u bijegu tisina gradi zidove
    zvoni zbogom rijeci kazne Bozije
    te tvoje usne opojne jos uvijek sanjam
    kako su me ljubile

    Jesen u meni tuguje
    zasto sanjam cemprese
    moje ceste ne vode nikuda
    bez tebe
    Jesen u meni caruje
    a u tebi proljece
    ni sunce ne moze
    ne moze kroz oblake
    hej,rano moja, hej

    S kime sada putujes
    ma sto da bilo nemoj da mi tugujes
    najljepsu pjesmu tebi bi' pjevao
    hej kamo srece da sam pjevat' mogao

    Jesen u meni tuguje
    zasto sanjam cemprese
    moje ceste ne vode
    nikuda bez tebe

    Jesen u meni caruje
    a u tebi proljece
    ni sunce ne moze
    ne moze kroz oblake
    hej, rano moja, hej
    Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

    Comment


    • #3
      "Zastave"

      Nogom pred nogu - tiho!
      Ja po vodi hodam,
      Svojim putem uspravno...
      Pljuga na pljugu,
      Jedna na drugu,
      Slazem - sate, dane, godine,
      Pa krenu bitke, dodju porazi,
      Kad nije film da pravda pobjedi!
      Sjeti se,
      Kako smo mastat znali,
      I bogu dane krali,
      Ispred "zvecke" satima...
      Kovali planove,
      Kuzili istine,
      Svak' sa svojeg oblaka...
      Pa krenu bitke dodju porazi,
      Ti znas da nije lako isti ostati...

      Moje zastave - uvijek su iste boje,
      Nad njima ljubav caruje!
      Moja zastave - nikad na pola koplja,
      Ljubav se ne predaje!

      Nogom pred nogu - tiho!
      Ja na zici plesem,
      Zatvorenih ociju...
      Pljuga na pljugu,
      Jedna na drugu,
      Slazem - sate, dane, godine...
      Sad neki novi klinci dolaze,
      A sve se teze prave rijeci nalaze...

      Moje zastave - uvijek su iste boje,
      Nad njima ljubav caruje!
      Moja zastave - nikad na pola koplja,
      Ljubav se ne predaje!

      Comment


      • #4
        "Sve jos mirise na nju"

        Ne pitaj me nocas nista, pusti me da sutim
        Ja nocas trebam mir
        Stare rane opet peku, moje bitke dalje teku
        Duso, ti nemas nista s tim

        Sa tvojeg izvora moja se dusa napila
        Zedna tvojih godina
        I sada mamurna pita gdje je utjeha
        Gdje je mladost nestala

        Idu dani, ja ih pratim, ponekad do tebe svratim
        Duso, trazim zaborav
        Mamim sate da se vrate, tragovima njenim hodam
        Tiho, kao da je tu

        Sve jos mirise na nju, i dan i jutro sto ce doci
        Nakon ove noci, noci bez sna
        I dvjesto godina da ih brojim u samoci
        Otkako je otisla

        U mojim venama jos je njenog otrova
        Jos je doza prejaka
        Al' tebe ljubim da ne poludim
        Samo da zaboravim

        Comment


        • #5
          "Kada me dotakne"

          Zlatna slova, njeno ime
          Budi rijeke zaspale
          Svojim dahom pali vatreI
          Iz iskri sto su ostale

          I tako kruzi u meni
          Kao plima vjecita
          Njezno plete moje niti
          I u toj igri uziva

          A kada me dotakne
          Ja protrnem
          I bogove i vragove zovem
          Ako mogu vrijeme da zaustave

          U mojoj dusi
          Tisucu svijeca sja
          I sve do jedne, sve do jedne
          Ona je upalila

          Jer kada me dotakne
          Ja protrnem
          I bogove i vragove zovem
          Ako mogu vrijeme da zaustave

          Comment


          • #6
            "Ljubavna"

            Comment


            • #7


              Danima vec kisi
              ja iz dura opet odlazim u mol
              i ne znam vise kako
              od srca se ne smijem predugo

              Sasvim krivo vrijeme za mene
              prolazim bez potrebe
              nisu sanse svima jednake
              ne mozes od istine

              Oprostite na smetnji
              i ja bih rado nesto veselo
              al' nema dobrih vijesti
              gorko valjda trazi lagano

              Sasvim krivo vrijeme za mene
              prolazim bez potrebe
              sve su boje sivo srebrne
              cekas ljeto, a vec zima je

              A gdje je ljubav
              o, a gdje je ljubav

              Slazem dane, tugo
              ti si moja vjerna pratilja
              a nema tome dugo
              jos je bilo svjetla ispred nas

              Trazim ljude, slabo pogadjam
              cuvaj ledja, svasta se dogadja
              sve su boje sivo srebrne
              cekas ljeto, a vec zima je

              Ref.
              A gdje je ljubav
              o, a gdje je ljubav
              kazi, gdje je ljubav
              o, a gdje je ljubav

              A gdje je ljubav
              kazi, gdje je ljubav
              o, a gdje je ljubav
              kazi, gdje je ljubav, o
              Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

              Comment


              • #8
                Dodji, zaboravi, nudim ti noci carobne
                i budjenja u postelji punoj secera
                ispred mog prozora drvo divljeg kestena
                puno plodova koje nitko ne treba

                Andjeli nek te cuvaju
                kada vrijeme oboli
                da li covjek sve, bas sve
                na kraju preboli

                Zaspao bih sada ja na tvojim rukama
                budio se ne bih nikada
                neka vrijeme samo broji svoje godine
                meni je vec dosta cekanja

                Dodji, zaboravi, nudim ti noci carobne
                i budjenja u postelji punoj secera
                dodji i ostani, nudim ti suze ko bisere
                moje namjere jos su uvijek iskrene
                Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

                Comment


                • #9
                  Mogu ja preći preko svega, al dok prelazim... dobro izgazim...

                  Comment


                  • #10
                    Dok si pored mene...


                    Nije mi vazno, sto je vazno
                    meni je vazno, sto je meni vazno
                    i nije mi stalo bas nimalo
                    za vecinu tog sto je drugima stalo

                    I bas me briga
                    ako gradom lutam praznih dzepova
                    nosim torbu punu osmjeha

                    Nije da zelim, sto ne zelim
                    a nije da ne zelim, to sto zelim
                    i nije mi bitno da l' je hitno
                    meni je hitno kad je meni bitno

                    I bas me briga
                    ako su mi uvjek prazni dzepovi
                    idem tamo gdje me cekas ti

                    Dok si pored mene
                    zaboravljam probleme
                    i dok si pored mene
                    ja ne znam sto je strah

                    Ma dok si pored mene
                    znam da mogu mirno sanjati
                    dok se pored mene budis ti

                    Nije mi vazno, sto je vazno
                    meni je vazno, sto je meni vazno
                    i nije mi stalo, bas nimalo
                    za vecinu tog sto je drugima stalo

                    I bas me briga
                    ako su mi uvjek prazni dzepovi
                    sve sto meni treba to si ti


                    Nije da zelim, sto ne zelim
                    a nije da ne zelim, to sto zelim
                    godine idu malo po malo
                    bilo bi nam super kad bi vrijeme stalo

                    I na kraju bas me briga
                    kad ce pjesma prestati
                    sve dok mogu, ja cu pjevati
                    Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

                    Comment


                    • #11

                      Comment

                      Working...
                      X