Objava

Collapse
No announcement yet.

Led Zeppelin

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Led Zeppelin



    Led cepelin (Led Zeppelin) - britanska rok grupa, jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa u istoriji popularne muzike. Grupu su činila četiri člana: Džimi Pejdž (solo gitara), Robert Plant (vokal), Džon Bonam (bubnjevi) i Džon Pol Džons (bas gitara i klavijature).

    Grupa je osnovana 1968. godine te je zahvaljujući svom inovativnom pristupu rok muzici stekla brojne poklonike, obožavaoce i poštovaoce. Grupa se smatra pionirom hard roka i hevi metala ali su se u njenom zvuku uočavali i uticaji bluza, rokabilija, regea, soula, fanka, džeza, keltske muzike, indijske muzike, folka, popa, latino muzike i kantrija.

    Grupa je rasformirana 1980. godine nakon smrti bubnjara Džona Bonama. Ostavila je dubok trag u istoriji roka, prvenstveno svojim umetničkm dostignućima, nesumnjivim uticajem na druge izvođače te ennormnim komercijalnim uspehom. Grupa je do danas prodala preko 300 miliona albuma širom sveta, a od toga 109,5 miliona u SAD.

    Rane godine (1968-1970)

    Godine 1968. Bitlsi i Rolingstonsi su još uvek dominirali top-listama sa obe strane Atlantika, ali se polako probijao i "teški" rokenrol kojeg su svirale grupe Hu, Džimi Hendriks Ekspirijens i Krim. Te iste, 1968. godine, nova engleska grupa Led Zeppelin predstavlja se sa novim, svežim ali prepoznatljivim "teškim" zvukom čime preuzima ključnu ulogu u stvaranju novog muzičkog žanra, hevi metala.

    Osnivanje grupe

    Počeci grupe sežu od trenutka kada se Džimi Pejdž 1966. pridružio rok grupi Jardberds, prvo svirajući bas gitaru a potom, kada su u grupi primetili njegov svirački talenat, prešavši na solo gitaru. Dotadašnji ritam gitarista Kris Dreja se, nakon kraćeg perioda privikavanja, prebacio na bas gitaru. Nakon odlaska Džefa Beka u oktobru 1966, Jardberdsi, umorni od stalnih turneja i snimanja, počinju stagnirati. Pejdž počinje razmišljati o osnivanju super grupe u kojoj bi, uz njega, gitaru svirao Bek, a bubnjeve i bas gitaru ondašnji članovi grupe Hu, Kit Mun i Džon Entvisl. Kandidati za pevača bili su Donovan, Stiv Vinvud i Stiv Mariot. Pejdž nikad nije realizovao svoju zamisao o osnivanju super grupe, iako su 1966. Pejdž, Bek i Mun snimili pesmu "Beck's Bolero", koja se pojavila na Bekovom albumu "Truth" iz 1968. Na snimanju je učestvovao basistu Džon Pol Džons koji je Pejdžu saopštio da je zainteresovan da radi sa njim na budućim projektima.

    Jardberdsi su svoj poslednji koncert odsvirali u julu 1968. nakon čega su pevač Kit Relf i bubnjar Džim Makarti napustili grupu, želeći da se bave folk muzikom. Međutim, Jardberdsi su još uvek bili obavezni da odsviraju nekoliko koncerata u Skandinaviji. Makarti i Relf su ovlastili Pejdža i Dreju da koriste ime Jardberds da bi ispunili ugovorne obaveze grupe. Pejdž i Dreja su zajednički pokušali da formiraju novu postavu. Pejdžov prvi izbor za pevača, Teri Rid, odbija ponudu, ali preporučuje pevača Roberta Planta kog je znao sa birmingemske muzičke scene. Plant prihvata poziv i preporučuje bubnjara Džona Bonama koji je takođe svirao u birmingemskim grupama. Plant i Bonam su malo pre toga zajedno nastupali u grupi Bend of džoj. Kada je Dreja napustio projekat da bi se posvetio fotografiji (jedna od njegovih fotografija kasnije će biti upotrebljena za pozadinu omota debitanskog albuma Led cepelina). Džon Pol Džons sam se ponudio Pejdžu koji ga, nakon provere, uključuje kao četvrtog člana grupe.

    Grupa je odradila skandinavsku turneju pod imenom NJu Jardberds. Nakon kraćih konsultacija dogovoreno je da novo ime grupe bude Led cepelin, a ime, na osnovu fraze (Lead Zeppelin - olovni cepelin) predložio je Kit Mun tokom razgovora sa Pejdžom o osnivanju super grupe. Mun je smislio ime na osnovu termina Džon Entvisla za loš nastup (pad poput olovnog cepelina). Grupa je namerno izbacila „a“ u reči Lead na sugestiju svog menadžera, Pitera Granta, da bi sprečili ljude da je izgovaraju kao "lid" (leed).

    Led Zeppelin 1969. Prvi album grupe, nazvan jednostavno "Led Zeppelin" objavljen je 12. januara 1969, neposredno po okončanju prve turneje. Mešavina bluza, folka i istočnjačke muzike, kasnije se ispostavilo, bila je jedan od ključnih momenata u nastajanju novog muzičkog žanra - hevi metala.

    Iako je nekoliko ranih pesama grupe bilo zasnovano na bluz standardima, druge, kao na primer "Communication Breakdown", imale su nov i jedinstven "težak" zvuk. Na albumu "Led Zeppelin" nalazi se i kompozicija "Black Mountain Side" odsvirana na akustičnoj gitari ali i kombinaciju akustičnog i električnog pristupa u obradi folk standarda "Babe I'm Gonna Leave You." Mračniji deo albuma, pesma "Dazed and Confused", sadrži furiozan solo Džimija Pejdža i efektni uvodni rif. Na ovoj pesmi, kao i na pesma "How Many More Times" po prvi put se koristi tehnika sviranja električne gitare violinskim gudalom. Ova inovacije će postati jedan od mnogih zaštitnih znakova Džimija Pejdža, kako na sceni tako i u studiju. Album sadrži i Plantovo vokalno oponašanje Pejdžovih gitarskih efekata - tehnika pozajmljena od starih bluz muzičara koja će postati zaštitni znak grupe na kasnijim albumima a naročito na koncertima.

    Slika zapaljenog Hindenburga; korišćenje slike na albumu "Led Zeppelin" izazvalo je mnoge kontroverze

    Ostale pesme sa albuma su "I Can't Quit You Baby", koju je napisao bluz muzičar Vili Dikson i "You Shook Me", koju su napisali Dikson i Džej Bi Lenoar. Džef Bek je nešto ranije snimio "You Shook Me" za svoj album Truth i optužio Cepeline za plagijat. Prema „Čekiću bogova“ (Hammer of the Gods), biografiji grupe koju je napisao Stiven Dejvis, ovo je dovelo do prekida dugogodišnjeg prijateljstva Beka i Pejdža.

    Album je naišao na dobar prijem publike i kritičara, ali su ga neki kritičari, kao Džon Mendelson iz časopisa Roling stoun, oštro napali optuživši grupu za plagijatorstvo, oponašanje crnačkih umetnika i razmetanje. Ovo je označilo početak dugog neprijateljstva između grupe i časopisa. Grupa je od tog trenutka počela odbijati intervjue za časopis i bilo kakvu ozbiljniju saradnju.

    Slika na omotu albuma izazvala je mnoge kontroverze, pa je, na primer, aristokratkinja Eva fon Cepelin, rođakinja grofa Hindenburga (tvorca cepelina), nakon što je na omotu albuma videla logo "Hindenburga" kako se obrušava u plamenu, pokrenula zakonsku akciju zabrane nastupa grupe 28. februara 1970. u Kopenhagenu. Grupa je zbog toga na koncertu nastupila pod imenom "Nobs".
    Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:20.

  • #2
    Najveći bend na svetu” (1971. – 1975.)

    Uspeh ranijih godina Led cepelina će biti zasenjen ovim petogodišnjim periodom u kom će grupa objaviti svoje najpoznatije albume i dostići sam vrh tokom sedamdesetih. Izgled grupe se takođe promenio kako su članovi počeli da nose doteranu, šarenu odeću i nakit. Ako je popularnost grupe bila impresivna, isto takva je bila njena reputacija zbog vanscenskih ludovanja i ekcesa. Led cepelin je počeo da putuje privatnom avionskom linijom (koja je dobila nadimak Staršip - Zvezdani avion), zakupljuje cele delove hotela (najpoznatije Kontinental Hajat haus u Los Anđelesu, kolokvijalno poznata kao "Kuća buke") i postao je predmet mnogih najpoznatijih rok priča o razuzdanosti. Jedna ludorija je uključivala Džona Bonama koji je izbacivao televizore iz "Kuće buke" tokom svog pijanstva i zatim okrivljavanje devojki-pratilja Led cepelina za štetu. Ali možda najčuvenija priča o ekscesima Led cepelina je bila poznata epizoda sa ajkulom, koja se odigrala u hotelu Edžvoter In u Sijetlu, 28. jula 1969.

    Ima još mnogo, mnogo toga.

    Uživajte.

    Comment


    • #3
      Communication Breakdown - Led Zeppelin

      Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:21.

      Comment


      • #4
        Misty Mountain Hop

        Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:24.

        Comment


        • #5
          Black dog

          Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:25.

          Comment


          • #6
            Rock and Roll

            Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:26.

            Comment


            • #7
              Kashmir

              Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:27.

              Comment


              • #8
                Stairway to Heaven

                Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:27.

                Comment


                • #9
                  I po meni najlepša. Uživajte.

                  Whole Lotta Love

                  Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:28.

                  Comment


                  • #10
                    Heartbreaker

                    Last edited by unthinkable; 11-10-11, 20:29.

                    Comment

                    Working...
                    X