Objava

Collapse
No announcement yet.

Velikani srpskog sporta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nevina
    replied
    Re: Velikani srpskog sporta

    Citiat člana vuja Pogledaj Post
    Emir Berkić je, iako su mu samo 22 godine, napravio neverovatan podvig na šampionatu planete u atletici, osvojivši bronzanu medalju u trci na 400 metara sa preponama. Pogledajte kako je tekla ta trka.
    Bekrić je bio jedini Evropljanin u ovom finalu, a to što je kao šesti ušao u poslednjih sto metara nije mu smetalo da istrči finiš koji će ostati upamćen u istoriji naše atletike, a koji mu je doneo bronzu sa Svetskog prvenstva.
    Izuzetan je!!! Svaka časttoj divnoj deci koja nas prestavljaju

    Ostavite komentar:


  • vuja
    replied
    Re: Velikani srpskog sporta

    Emir Berkić je, iako su mu samo 22 godine, napravio neverovatan podvig na šampionatu planete u atletici, osvojivši bronzanu medalju u trci na 400 metara sa preponama. Pogledajte kako je tekla ta trka.
    Bekrić je bio jedini Evropljanin u ovom finalu, a to što je kao šesti ušao u poslednjih sto metara nije mu smetalo da istrči finiš koji će ostati upamćen u istoriji naše atletike, a koji mu je doneo bronzu sa Svetskog prvenstva.

    Ostavite komentar:


  • vuja
    replied
    Драган Џајић



    Драган Џајић (Уб, 30. мај 1946), је један од најбољих југословенских фудбалера свих времена. Трећа Звездина звезда, одиграо је 85 утакмица у националној селекцији, до 2004. председник фудбалског клуба Црвене звезде на чијем се челу налазио преко две деценије. Џајић је као тадашњи технички директор Црвене звезде творац најзлатније генерације у историји Црвене звезде, са којом се попео на врх Европе маја 1991, освојивши Куп европских шампиона, и света, када је Црвена звезда у незваничном такмичењу за најбољи клуб на планети, освојила Тојота куп, у децембру 1991.

    Биографија

    Драган Џајић је рођен 30. маја 1946. у Убу од оца Кристивоја и мајке Видосаве. Џајић је у петнаестој животној постао члан Црвене звезде, јер је претходно сјајно играо на једном турниру у Ваљеву и ловци из великих клубова су га одмах запазили. Када је стигао до прве селекције јуниора, само шест месеци касније пребачен је у први тим. Александар Обрадовић му је указао шансу 6. маја 1963, када је дебитовао у мечу против титоградске Будућности с непуних 17 година. Већ у наредној 1963/64 сезони освојио је прву шампионску титулу и постао предводник нове генерације која је три пута узастопно (1968, 1969. и 1970) и још једном 1973. освајала титулу најбољих у првенству Југославије и четири Купа Југославије.

    У националном тиму дебитовао 17. јуна 1964. у Београду, у мечу против Румуније (1:2).

    На Купу нација 1968. одржаном у Италији, Џајић је 5. јуна у Фиренци, у мечу против светских шампиона Енглеза, у трку преварио директног чувара Вилсона, у шеснаестерцу спустио на колена капитена Мура и онда лобовао Бенкса који је видео лопту тек када се нашла у мрежи и донео Југославији пласман у финале, које је касније она, након две утакмице, изгубила од Италије. Џајић је постигао гол за Југославију у првој утакмици, а са 2 гола је био најефикаснији стрелац завршног дела првенства.

    1969. године је по изботу листа Спорт проглашен за најбољег спортисту у Југославији.

    У сезони 1970/1971. Џајић је искључен у четвртфиналу Купа европских шампиона у мечу против Карл Цајс Јене и добио три меча забране играња. Због тога није могао да игра против Панатинаикоса у полуфиналу, када је Црвена звезда славила 4:1 у Београду и изгубила 3:0 у Атини. 11. октобра 1972. у Лондону (било је 1:1 против Енглеза) Џајић је срушио дотадашњи рекорд Бранка Зебеца у броју одиграних утакмица.

    Учествовао је на Светском шампионату 1974. у Западној Немачкој, на ком је репрезентација Југославије на отварању првенства играла нерешено са светским прваком Бразилом и постигла рекордну победу од 9:1 против репрезентације Заира, а Џајић је постигао један гол. Међутим, након проласка у другу фазу првенства, репрезентативци Југославије нису поновили игре као из прве фазе и наређали су 3 пораза, па су се морали вратити кући.

    Две сезоне (1975. и 1976) провео је у Бастији, где је за француског прволигаша одиграо 80 мечева, вратио се у Београд и у Црвену звезду, чији је дрес последњи пут носио 28. маја 1978. у Мостару. Од репрезентације се опростио 16. септембра 1979, у пријатељском мечу против Аргентине (4:2) на Маракани. За Црвену звезду је одиграо рекордних 590 мечева, постигао 287 голова (од тога 305 првенствених мечева и 113 голова). За репрезентацију је играо укупно 85 пута, а његов рекорд је оборио Саво Милошевић октобра 2004.

    Црвена звезда је Џајићу 1979. понудила улогу техничког директора клуба са којих је постигао највеће успехе у историји Црвене звезде, освајање Купа европских шампиона и Интерконтиненталног купа 1991. Први мандат председника Црвене звезде, од 1998 до 2002, у тешим финансијским условима и са неадекватиним играчким кадром, окончао је са две титуле првака и два трофеја у купу, да би прихватио и други мандат на функцији председника.

    Након лоших резултата Црвене звезде и здравствених проблема, Џајић се 2004. повукао са места председника Црвене звезде.

    Фудбалски савез Србије и Црне Горе га је 2003. изабрао за најбољег играча државе у протеклих 50 година.

    У новембру 2012. године изабран је да предводи радну групу која ће управљати ФК Црвена звезда до нових избора.

    Ostavite komentar:


  • vuja
    started a topic Velikani srpskog sporta

    Velikani srpskog sporta

    Pa da krenemo od CAVICA



    Милорад Чавић (Анахајм, Калифорнија, 31. маја 1984) је српски пливач, члан пливачког клуба Партизан из Београда. Студент је Универзитета Калифорније у Берклију, САД.

    Чавић се као шеснаестогодишњак пласирао на Олимпијске игре у Сиднеју, на којима се такмичио у дисциплини 50 м слободно, али није оставио запаженији резултат.

    На Европском првенству у пливању у малим базенима у Даблину 12. децембра 2003. године оборио је светски рекорд (50,02) на 100 м. У периоду од 12. децембра 2003. до 26. марта 2004. био је носилац светског рекорда на 100 м делфин, када га је оборио Ијан Крокер. Ипак, Чавићев резултат се и данас води као европски рекорд.
    На истом такмичењу освојио је сребрну медаљу у трци 50 м слободним стилом.

    На Олимпијским играма 2004. у Атини Чавић је лако прошао квалификације на 100 метара делфин. У полуфиналу му је због грешке на опреми ушла вода у купаћи костим, па је остао без медаље.

    Због болова у леђима у марту 2006. је оставио пливање, али се вратио уз помоћ свог цимера. На Европском првенству у Хелсинкију у децембру 2006. године одбранио је титулу првака Европе у трци 100 м делфин, а освојио је и друго место у дисциплини 50 м слободно. На следећем Европском првенству у Дебрецину, 14. децембра 2007., одбранио је титулу првака Европе у истој дисциплини, са испливаним победничким временом 50,53 s, а 16. децембра освојио је и титулу првака Европе у дисципилини 50 метара делфин резултатом 22,89 s.


    На Европском првенству у Ајндховену у марту 2008, Чавић је освојио златну медаљу у дисциплини 50 m делфин стилом, оборивши два пута у два дана европски рекорд. Европска пливачка федерација је Чавића дисквалификовала са даљег такмичења у Ајндховену, укључујући и трку на 100 м делфином, зато што је приликом примања медаље носио мајицу са натписом „Косово је Србија“. Међутим, дисквалификација је суспендована и признат му је рекорд.
    На Олимпијским играма 2008. у Пекингу, Чавић је учествовао у тркама 100 m слободно и 100 м делфин. У четвртфиналу у дисциплини 100 м слободно заузео је друго место у својој квалификационој групи, оборивши државни рекорд. Ипак, одустао је од полуфинала да би се сачувао за дисциплину 100 м делфин. 14. августа Чавић је оборио олимпијски рекорд у дисциплини 100 м делфин, завршивши испред Мајкла Фелпса, а такође је забележио и најбоље време у полуфиналу. Дана 16. августа 2008. Чавић је освојио сребрну медаљу у трци на 100 м делфин. Чавић је већи део трке био убедљиво први, али је изгубио од Фелпса за једну стотинку под сумњивим околностима,Чавић је, у ствари, победио Фелпса, али наводно није довољно јако притиснуо Омегин тастер на крају.
    На крају године је добио златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Србији.

    На Светском првенству у Риму је освојио златну медаљу на 50 m делфин са временом 22,67 s и рекордом светских шампионата, као и сребро на 100 м, отпливавши лични, државни и европски рекорд 49,95 s, што је друго најбоље време на свету и једино, поред светског рекорда испод 50 секунди. У полуфиналној трци је псотавио светски рекорд, који је држао само један дан.

    Тамичења у 2010. години је пропустио због операције кичме.Чавић је 26. маја 2012. освојио златну медаљу на Европском првенству у Дебрецину у Мађарској на 100м лептир поставивши најбоље светско време у 2012. години и рекорд шампионата 51,45.

    Олимпијски комитет Србије (и Црне Горе) га је проглашавао за мушког спортисту године три пута, 2003, 2008. и 2009.

    Чавићев млађи брат Данијел Чавић је кошаркаш.



    - - - - - Dodat post - - - - -

    Cavic ce karijeru najverovatnije zavrsitina olimpijadi u Londonu gde se plasirao u finale 100m leptir i u finalnoj trci zauzeo cetvrto mesto.Super je to i za svaku pohvalu . Cestitke na svim uspesima koje je postigao i hvala mu za to sto je isto tako uspesno i ponosno branio boje srbije .
    Last edited by vuja; 03-08-12, 20:40.
Working...
X