Objava

Collapse
No announcement yet.

nemacki ovcar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • nemacki ovcar

    Nemački ovčar (osnovne karakteristike rase)


    Nemački ovčar je rasa koja spada u FCI grupu 1, pastirski pas. Vodi poreklo iz Nemačke i stvaranje rase je prvenstveno namenjeno čuvanju ovaca. Telo im je blago izduženo i snažno. Spada u srednje krupne pse gde visina grebena mužjaka dostiže do 60 - 65cm, a kod ženki 55 - 60 cm.


    Glava je klinastog izgleda, ne sme biti gruba ili izdužena. Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene, a boja treba da im je što tamnija. Uši su im srednje veličine, uspravno nošene , špicaste i paralelne. Štene se rađa sa spuštenim ušima koje počinju da se podižu od 3. meseca, a sa godinu dana pas već treba da ih nosi uspravno.

    Karakter ovog psa je ono zbog čega se ljudi uglavnom opredeljuju za ovu rasu. Zbog svoje blage naravi i hrabrosti, ovaj pas je odličan čuvar, pratilac, zaštitnik, kao i ljubimac koji se drži u stanu. Ovaj pas treba da ima sva svojstva karakeristična za rasu, da bude strpljiv, miran, da deca mogu da se igraju sa njim, da zna da se ponaša u prisustvu ljudi.




    Nemački ovčar je veoma prilagodljiv pas i ne traži puno nege. Ono što je njemu potrebno je da ima dosta aktivnosti, treninga, tj. da ako živi u stanu, vlasnik ima dovoljno vremena da mu posveti. Ako je neaktivan, postaje nesrećan. Svakodnevne, kratke šetnje nisu dovoljne za njega, tako da bi trebalo osmisliti igru koja bi od njega zahtevala dosta fizičke aktivnosti. Nemački ovčar je izuzetno inteligentan i strpljiv pas i - pored fizičke aktivnosti - potrebno mu je dosta mentalne stimulacije. Lako ga je dresirati, a sa dresurom je potrebno početi od prvog dana kada štene dođe kući.

    Početne vežbe predstavljaju nametanje opštih pravila koja vladaju u kući. Zatim psa treba naučiti nošenju ogrlice i pravilnom ponašanju u toku šetnje, a sa starošću od 7 meseci možete početi sa pravom dresurom (donošenje predmeta npr.). Ako imate iskustva, možete sami naučiti Vašeg psa osnovnim komandama, a ako želite više od njega, njegov maksimum, onda dresuru možete prepustiti dreserima.

    Sa starošću od 15 meseci pas se smatra odraslim i tada možete učiti psa vežbama odbrane i napada. Smatra se da su ženke u odnosu na mužjake mirnije, strpljivije i da više razmišljaju, pa je lakše raditi sa kujama ukoliko nemate iskustva.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem
Working...
X