Objava

Collapse
No announcement yet.

erdel terijer

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • erdel terijer

    ERDEL TERIJER, O RASI:



    Erdel terijer (Airedale terrier) je najveći terijer koji svojim izgledom prezentuje spoj snage i elegancije. Ponosan, teži dominaciji nad drugima, ali nije agresivan prema drugim psima i ljudima.Ima vrlo uravnotežen karakter. Erdel terijer je veran, hrabar i inteligentan pas koji se prema Internacionalnoj kinološkoj federaciji nalazi u III. FCI grupi - grupi terijera. Ova rasa je poreklom iz područja Airedale u Yorkshire, Engleska, i nazivaju se "Kraljevi terijera". Nastao je ukrštanjem starih engleskih terijera sa psom vidrašem i velškim goničem (Welsh Harrier). U pocetku su bili namenjeni lovu na vidre u području reke Aire, a kasnije su se sve više koristili kao vojni i policijski radni psi.

    Dlaka je čvrsta, oštra, lagano kovrdžava i gusta, najčešće crveno - smeđe boje sa crnim ili sivim plaštem. Dlaka ravno i glatko prileže i potpuno pokriva telo i noge. Pokrovna dlaka je tvrda, oštra i napeta. Pogodan je za stan jer se ne linja, ali zahteva dosta trčanja, redovno češljanje i trimovanje.. Za negu dlake se koriste četke sa "bodljama" bar jednom nedeljno, kako bi se uklonila "mrtva" dlaka. Erdel terijeri se trimuju na svaka 2-3 meseca. Što se nege tiče, treba obratiti pažnju na suvišnu dlaku među jastučićima na ekstremitetima te je prema potrebi, odseći.

    Veoma su inteligentni i ne retko - duhoviti. Obožavaju društvo, pogotovu dece. To je temperamentan pas, veoma pokretljiv, traži akciju. Međutim, ovaj pas se ne može dresirati kao nemački ovčar jer je i tvrdoglav. Obuka se mora primeniti samo sa dosta igre, bez kazni i nikad vam neće poći za rukom da ga naterate da istu radnju ponovi više puta jer će se zasititi i biće mu sve to dosadno. Ako nešto neće i ne želi, na to ga ne možete naterati.

    Sve rečeno ne znači da se erdel terijer ne može dresirati. U zapadnim zemljama erdel terijeri se sve više koriste kao policijski i psi vodiči slepih. Umeju da budu i velike maze, ali istovremeno i beskompromisni čuvari koji neće popustiti pred neprijateljem do poslednje kapi krvi.
    Zbog svoje visoke inteligencije, poprilično brzo usvajaju zadane zadatke. Naime, uspešan trening ove rase zavisi od stručnosti trenera i raznolikosti zadataka jer, pri čestom ponavljanju zadataka, brzo postaju tvrdoglavi. Ova rasa pokazuje izrazito dobro slaganje sa decom i drugim životinjskim vrstama, dok prema drugim psima mogu biti izrazito dominantni. Naravno, dominantnost ljubimca zavisi od naučenog i od individualnosti istog.



    Dovoljan im je režim trokratnih dnevnih šetnji uz malo igre. Erdel terijeri imaju relativno malu potrebu za lajanjem.
    Pravilo kod većine pasa mužjaka je da žele u zajednici da se pozicioniraju kao "alfa" vođe, kako medju psima tako i medju ljudima. Ovdje se rađaju greške u vaspitavanju tokom perioda odrastanja jer uglavnom vlasnici prvi popuste upravo zbog njihove "ljupkosti" i dozvole mu sve i svašta (skakanje u krilo, grickanje ostalih članova porodice i gostiju, spavanje na jastuku vlasnika, ležanje na kauču, itd. Prilikom gledanja televizije vlasnik treba prvi da sedne na kauč i pozove psa da sedne pored njega. Takođe, vlasnik treba da prvi jede, a onda spušta punu posudu za psa i odobrava mu pristup i hranjenje. Ako vam pas leži na putu, ne zaobilazite ga već pređite preko njega (dokazujete svoju dominantnost). Kada napuštate prostoriju ili stan, makar na par minuta i vraćate se na isto mesto, ignorišite psa sledećih par minuta. Igru igračkama, po pravilu, započinje i završava vlasnik, a psa treba naučiti da oni ne poseduju igračku, kost, itd. Vlasnik mora moći svome psu uzeti bilo kada ili bilo šta iz njuške ili ispred njih. Dokazano je da psi osećaju emotivno stanje svoga vlasnika (nervoza, strah), a u tom momentu neke rase shvate da su im vlasnici "slabi" i preuzimaju vodstvo, postaju "alfa". Takvi psi imaće problema sa ponašanjem.
    Generalno, ženke su mirnije, privrženije porodici i manje teritorijalno nastrojene.
    U situacijama kada želimo da pas stekne ili dobro učvrsti određene navike pribegavamo dresuri. Odnos psa i čoveka je interaktivan, pa određene principe koje čovek postavlja kao željene, pas prihvata uz dresuru. Kvalitetnom dresurom se postiže da pas stvori svesnu, a ne slepu poslušnost. Dresura mora biti prilagođena karakteristikama rase. Dreseri se na osnovu toga, ali i na osnovu individualnih karakteristika psa opredeljuju za principe dresure za koje smatraju da će dati najbolji rezultat. Uslovne reflekse pas stiče tokom života i to stalnim ponavljanjem određene radnje, zasnovani su na stečenom iskustvu i u osnovi su svake dresure. Svi nadražaji koji se koriste tokom dresure dele se u četiri osnovne grupe: mehanički, nadražaji ishrane, zvučne komande i gestove.



    Shodno tome postoji više metoda dresure:
    - mehanički metod / dresura primenom mehaničkih nadražaja
    - hranom pospešujući metod
    - kontrasni metod / kombinacija predhodna dva metoda
    - metod imitiranja - pas prvo posmatra, a zatim i oponaša već dresiranog psa
    Jedan od osnovnih preduslova uspešne dresure je pravilan odnos između dresera i psa. Dreser može biti i sam vlasnik psa. Osnovno načelo uspešne dresure je da se pas ne plaši dresera. Obuku poslušnosti i socijalizacije psa treba početi što pre i završiti je do polne zrelosti. U periodu od 7 - 8 meseci pas dobija neke karakteristike u ponašanju koje su vezane za zrelog psa, tako da posle 9. meseca može početi sa nekim komplikovanijim komandama.

    Kursevi dresure koji zahtevaju potpunu fizičku zrelost ne pohađaju se pre 18. meseca starosti.
    U većini slučajeva vlasnici pasa greše i prerano počnu sa treningom. Ovo je velika greška, jer organizam, dok ne postigne određeni stepen telesnog razvoja, nije sposoban da podnese velike fizičke napore.
    Erdel terijer se koristi se u policijama mnogih zemalja. U nekim našim krajevima ovaj pas se koristi i u lovu na divlju svinju.

    ERDEL TERIJER, standard:
    Standard br. FCI 7 -Velika Britanija

    Opšti izgled: Najveći terijer. Mišićav, aktivan, prilično kompaktan pas, bez znakova visokonogosti ili neproporcionalne dužine tela.
    Karakteristike: Odvažnog izraza, brz u kretanju, u svakom trenutku potpuno napetog očekivanja. Njegov karakter je prepoznatljiv i naglašen je izrazom očiju, načinom nošenja ušiju i uspravnim držanjem repa.
    Narav: Otvoren i pun pouzdanja, prijateljski odvažan i inteligentan. Neprestano obazriv, nije agresivan, ali ni strašljiv.
    Glava i lobanja: Lobanja duga i ravna, nije široka između ušiju, a ka očima se blago sužava. Proporcionalna, bez jasne razlike u dužini između lobanje i ličnog dela. Bez čeonih nabora, s jedva vidljivim stopom. Obrazi ravni, nisu izraženi. Lični deo dobro ispunjen, njuška ispod očiju nije upala ili naglo sužena. Ipak treba imati oblik fino oblikovanog klina, ne uklanjajući tipičan izraz. Gornja i donja vilica duboke, snažne, jake i mišicave, budući da je snaga viličnog dela poželjna. Naprotiv, nepoželjna je preterana razvijenost viličnog luka, koji daje okrugao i ispupčen izgled obraza. Usne su dobro zatvorene. Nosna pečurka crna. Oči: Tamne boje, male, nisu ispupčene, terijerskog izraza. Odvažne i inteligentne. Svetle ili ispupčene oči su maksimalno nepoželjne.
    Uši: „V" oblika, sa strane nošene, male, ali odgovarajuće veličini psa. Gornja linija preklopljenih ušiju nalazi se tik iznad linije lobanje. Nepoželjne su viseće ili visoko usađene uši.
    Zubalo: Snažni zubi i vilica. Makazasto zubalo, pri čemu gornji sekutići bez razmaka prekrivaju donje sekutiće. Zubi postavljeno uspravno u vilici. Kleštasto zubalo se može prihvatiti. Predgriz i podgriz su nedopustivi.Na zubalo obratiti pažnju, jer kao što je nos ptičaru alat, tako je terijerov alat - vilica! Odnosno, istovremeno i alat i oružje!
    Vrat: Suv i mišićav, srednje dužine i jačine, postepeno prelazi u greben.
    Prednje noge: Duge plećke, ravne, kose, dobro unazad postavljene. Prednje noge potpuno ravne s jakim kosturom. Laktovi vertikalni uz telo, nepokretni pri pomeranju plećki.

    Telo: Leda kratka, snažna, ravna i glatka bez mlitavosti. Slabine mišicave. Rebra dobro zaobljena. Kod kratkih pasa s dobro zaobljenim rebrima ostaje malo prostora između poslednjeg rebra i kuka. Kod manje kompaktnih pasa u ovom delu se uočava slabost. Duboke grudi, dopiru skoro do lakta, ali nisu široke.
    Zadnje noge: Butina duga i snažna, s mišićavom potkolenicom i dobro uglovanim kolenim zglobom, koji nije niti van niti ka unutra postavljen. Nisko postavljeni skočni zglobovi, međusobno paralelni.
    Šape: Male, okrugle i kompaktne, sa dobro izraženim i dobro popunjenim jastučićima. Dobro savijeni prsti. Nisu okrenute ni unutra ni van.
    Rep: Visoko usađen i nežan, ipak ne iznad leđa savijen. Dobre mase i snage. Uobičajeno kupiran. Vrh treba da je približno u istoj visini kao potiljačna kost.
    Kretanje: Noge se opružanju samo napred. Prednje noge kreću se slobodno i paralelno. Kod psa koji dolazi prednje noge trebaju činiti produžetak ravne linije fronta, pri čemu je razmak između šapa isti kao razmak između laktova. Snaga potiska dolazi od zadnjih nogu.
    Dlaka: Tvrda, gusta i elastična, ne toliko duga da postane kovradžava. Glatka i ravno prilegnuta, potpuno pokriveno telo i noge. Pokrovna dlaka tvrda, oštra, napeta. Poddlaka kraća i mekša. Najtvrđa dlaka se blago izvija ili je blago valovita. Uvijena ili meka dlaka su maksimalno nepoželjne.
    Boja: Sedlo crne ili boje grizlija, kao i vrat i gornja strana repa. Svi drugi delovi tela su boje plamena. Uši su često tamnije plamene boje. Tamniji ton nalazi se ponekad i na vratu i slepoočnicama. Nekoliko belih dlaka između prednjih nogu može se prihvatiti.
    Veličina: Visina grebena oko 58-61 cm za mužjake i oko 56-59 cm za ženke.
    Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se manom, a procena ovisi o stepenu izraženosti.
    N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.
    Napomena- Sa prestankom kupiranja repova , oblik i postavljenost repa se često razlikuju . Zbog dužine repa , rep se savija iznad leđa, a kod nekih pasa je naslonjen na leđa i uvijen sa strane.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

  • #2


    kako su slatki

    i moja dzukela ima ovakvu bradu
    Nema te ljubavi koje nisam gladna i mrznje koje nisam sita...

    Comment

    Working...
    X