Objava

Collapse
No announcement yet.

Nemacka doga

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nemacka doga

    nemacka doga se deli na vise grupa:Tigrasta nemačka doga
    Žuta nemačka doga
    Harlekinska nemačka doga
    Plava nemačka doga
    Crna nemačka doga


    Tigrasta nemačka doga - Karakteristike

    Poreklo: Službena kinologija smatra da se radi o ukrštanju, izvršenom u srednjem veku između mastifa i irskog hrta. (vidi crna Nemačka doga).
    Dobra narav, strpljenje u radu i ljubav prema deci

    Opis: I ova doga ima iste karakteristike, treba samo napomenuti, da je i tigrasta doga neznatno laganije građe od crna. Temeljna boja zlatno-žuta, svetlija ili tamnija, uvek prošarana sa poprečnim crnim crtama, jasno istaknutim kao u tigra. Što je temeljna boja intenzivnija, to su crte izrazitije. Bela mrlja na grudima i svetle oči smatraju se greškom.


    Narav: Tigrasta Nemačka doga je najživahnija od svih. U naravi je dobra, strpljiva sa djecom, privržene gospodaru i članovima obitelji te nije agresivna prema strancima.
    Korištenje: Dobar čuvar, ali prije svega vjeran i dekorativan pas za pratnju.
    Napomena: Nemačka doga mora biti dobro odgojena, da sluša na reč, kako ne bi nekog prestrašila ili u razuzdanoj trci srušila čoveka.

    ŽUTA NEMAČKA DOGA



    Zemlja porekla: Nemačka
    Poreklo: Isto kao i kod crne nemačke doge.


    Najnežnija nemačka doga


    Opis: Fizičke i psihičke karakteristike Nemačkih doga slične su za sve varijante (postoji još crna i tigrasta). Menja se, naravno, boja dlake koja je kod ove doge žuta, od svetlo do zlatno žute, s crnom maskom.

    Narav: Postoji veza između boje dlake i naravi nemačke doge. Žuta doga je nežnija od crne i stoga živahnija.

    Korišćenje: Nekad lovački pas na divlje svinje i pas za ličnu odbranu, danas se koristi za čuvanje vrtova i kuća, gde se može razuzdano istrčati, što joj je potrebno za dobru fizičku kondiciju.

    Napomena: Potrebno je često četkati sa tvrdom četkom. Kuća joj mora biti zaštićena od hladnoće i vetra.



    HARLEKINSKA NEMAČKA DOGA



    Zemlja porekla: Nemačka


    Poreklo: Nastala je ukrštanjem mastifa i irskog hrta. Mada iz Nemačke, nemačka doga je poznata i pod nazivom danska u anglosaksonskim zemljama ili alano u latinskim zemljama.


    Najpoznatiji predstavnik nemačke doge, dobar i veran čuvar
    Opis: Najpoznatija je od svih nemačkih doga. Ponekad dosegne i do 1m visine. Temeljna boja mora biti pre svega bela, po mogućnosti bez tačkica, s nepravilnim crnim mrljama, raspoređenim po čitavom telu. Primerci s belim plaštem i velikim crnim mrljama ili s crnim plaštem i bijelim ovratnikom te s belinama po nogama i na vrhu repa ubrajaju se u varijantu crnih doga.


    Narav: Teži od drugih doga, harlekin je jednako dobar i inteligentan, ali je flegmatičan i manje poslušan u slušanju komandi

    Korišćenje: Dobar je čuvar vrtova. Najorginalniji je i najdekorativniji od svih doga zbog dopadljivih belo- crnih oznaka.


    Hrana: Potrebno mu je 1,50 kg mesa dnevno, razdeljeno na dva obroka, uz to hleb, pirinač i malo kuvanog povrća. Budući da se radi o velikom psu, njegovu ishranu treba pažljivo kontrolisati da se ne bi udebljao.


    Plava nemačka doga - Karakteristike



    Zemlja porekla: Nemačka
    Poreklo: Isto kao i kod crne nemačke doge.


    Najtraženija nemačka doga


    Opis: Idealna boja je čelično plava, ali ona može i da varira i do tamnih nijansi boje uglja. Bele oznake na grudima i šapama nisu poželjne. Plava nemačka doga uglavnom nastaje ukrštanjem harlekinske doge i crne nemačke doge.

    Narav: Plava nemačka doga pored prelepog izgleda poseduje i karakter, ona je nežna, pametna ali i odličan čuvar.

    Korišćenje: Kao i kod ostalih boja nemačke doge, danas se koristi za čuvanje vrtova i kuća, gde se može razuzdano istrčati, što joj je potrebno za dobru fizičku kondiciju.

    Napomena: Potraga za kvalitetnim plavim štencima nemačke doge može trajati i mesecima. Morate rezervisati štene na vreme a zbog povećane tražnje i njihova cena je veća u odnosu na ostale doge.

    Najveći pas na svetu je plava nemačka doga, po imenu div Džordž.


    Crna nemačka doga - Karatkeristike




    Poreklo: Na grčkom novcu iz 36. godine pr.n.e ugravirana je slika psa, vrlo nalik današnjoj dogi. Stoga se smatra da taj potiče iz Grčke. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko vekova kasnije. Naročito su u nemačkoj bili oduševljeni tim divnim životinjama, sposobnim da pobeđuju u borbama sa medvedima i vukovima. Kad su nestali varvarski invazori, ovi su psi selekcionirani, ukrštanjem mastifa sa irskim hrtovima. Tako su nastali veliki psi, vitki, okretni i lepi. U Engleskoj ih, međutim, nazivaju danska doga mada nemačke doge nemaju nikakve veze s Danskom.


    Odličan porodični i lovni pas
    Veličina: Najmanja visina mužjaka je 80 cm, ženke 72 cm, ali se najviše cene primerci koji prevazilaze te mere. Težina nemačke doge je oko 60 kg.


    Dlaka: Crna Nemačka doga je potpuno crna i sjaji se poput laka, s tamnim očima. Takozvana plava varijanta (plavkasto-siva). Sve doge imaju kratku dlaku, gustu i priljubljenu, sjajnu.


    Narav: Po prirodi uravnotežen, postaje agresivan ako to okolnosti traže, naročito ako neko ugožava gospodara. Ali u biti je dobar, privržen i strpljiv.


    Korišćenje: Nemačka doga je bila sve: borben pas, lovački, za pratnju, čuvar, pas za ličnu obranu. Danas se koristi za čuvanje ali se naročito drži zbog lepote i dobre naravi, kao dekorativan gost vrtova.


    Hrana: Odrasla Nemačka doga treba dnevno 1,50 kg mesa uz pirinač i povrće. Ne sme se udebljati pa joj treba mnogo kretanja.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem
Working...
X