Objava

Collapse
No announcement yet.

Kanarinci

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kanarinci

    Kanarinci se dele u tri grupe pa sami odlučite da li želite da odaberete kanarinca zbog njegove milozvučne pesme, prelepe boje ili zanimljivog izgleda. Mužjaci su obično bolji pevači od ženki, ali ne pevaju istim intenzitetom cele godine. Tako prestaju da pevaju tokom mitarenja, ali ponekad i bez očiglednih razloga. Očekivani životni vek kanarinca je 12-18 godina.


    Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi sa Kanarskih ostrva, gde su ga pre 500 godina prvi uočili i odomaćili Španci. Od 17. veka Italijani, Englezi i Francuzi počinju sa odgajanjem i ukrštanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

    S obzirom da ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima, omogućite im što veći prostor za život i kretanje. Kavez bi trebalo da bude više prostran nego visok, minimalno 40 x 60 cm. Nemojte kavez da držite na suncu, promaji ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja. Sa zalaskom sunca, kavez prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebalo da budu predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe. Na prečkicama ili grančicama različitih debljina ptice jačaju prste. Stavite u kavez i razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljačke, ali omogućite kanarincu da ima dovoljno mesta za letenje. 3 - 4 puta nedeljno ponudite Vašem kanarincu kadu za ptice s mlakom vodom jer obožava kupanje. Nemojte često premještati kavez jer se tada kanarinac oseća nesigurno.




    Svakako razmislite o tome da Vašem ljubimcu nabavite partnera ukoliko mislite da ćete dnevno biti manje od 5 sati kod kuće. Kanarinci ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od papagaja, ali i oni se mogu pripitomiti i pušteni mogu da slete i na rame vlasnika ili na sto. Prilikom puštanja moramo da budemo sigurni da je prostorija zatvorena i da su prozori zaštićeni. Kada je lepo vreme, uživaju da budu napolju, ali je važno da kavez postaviti na više mesto, zaštićeno od grabljivica i direktnog sunca.

    Kanarinci jedu gotovu mešavinu semenki za kanarince, jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, spanać, blitvu, povremeno i tvrdo kuvano jaje. Ponudite im i mineralni kamen i sipinu kost. Sveža voda mora biti dostupna sve vreme.

    Ukoliko primetite smanjen apetit i gubitak težine, smanjenu aktivnost, da ptica sedi na dnu kaveza, iscedak iz nosa ili očiju, kijanje i nakostrešeno perje, obavezno posetite veterinara. Ptice menjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo naporan period i ishranu je tada potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodatkom.

    Kanarinac je zdrav kada:
    - oči nisu suzne i širom su otvorene
    - perje je čisto i uredno
    - nema promene u boji i konzistenciji izmeta
    - ima čiste i suve nozdrve
    - kandže nisu predugačke
    - nema vidljivih otoka, niti povreda
    - živahan je i ima dobar apetit


    Kanarinci su spremni da se razmnožavaju tek kada dan traje bar 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u proseku 4) pa se posle 14 dana inkubacije izlegu ptići. O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana pošto se izlegu, napuštaju gnezdo. Vrlo je čest način gajenja kada ženka sama podiže mlade, ali je ipak puno bolje i lepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vreme ishrane mladih, roditelje treba pojačano hraniti, a posebno su zgodne gotove Pate mešavine mekane hrane.

    Kanarince možete držati same, ali vole i društvo. Vole vizuelni kontakt sa ljudima, ali baš ne vole da se diraju. Pričanje i zviždanje su dovoljni za interakciju s Vašim ljubimcem. Obično se lako zbližavaju s drugim vrstama ptica. Iako se pas može naučiti da ne dira kanarinca ukoliko je pušten, nemojte se pouzdati u to da će i Vaša mačka biti ravnodušna.




    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

  • #2
    i shta kaze, samo muzjaci kanarinci "pevaju" dok zenke kokodachu
    pa i ne cudi me, samo zvocaju, pa cak i kanarinke

    Comment


    • #3
      to im je u krvizvocanje


      Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

      Comment

      Working...
      X