Objava

Collapse
No announcement yet.

Sibirski tigar

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Sibirski tigar

    Sibirski tigar (Panthera tigris altaica) ili mandžurski tigar stanovnik je Azije.

    To je divna, prekrasno ukrašena i obojena mačka. Vitka je, viša i lakše građena mačka od lava. Sibirski tigar može biti dug od vrha njuške do kraja repa čak do 4 metra. Visina do ramena može biti do 1,10 metara, što ga čini najvećim i nasnažnijim među tigrovima. Težina koju može doseći prelazi neverovatnih 300 kilograma. Crne pruge na tigrovu hrđavo-žutom krznu prekrasno su raspoređene po celom telu; ne postoje dve identične životinje, a pruge se mogu usporediti sa otiskom prstiju kod čovjeka. Osnovna boja na leđima je tamnija, sa strane malo svetlija. Sa donje strane tela i unutrašnjost nogu krzno je bele boje. Dlaka sibirskog tigra je duža i gušća od dlake ostalih tigrova, a što je posledica okoline u kojoj on boravi (Sibir). Glava mu je okrugla, urešena manjim ušima, na kojima sa stražnje strane dolazi po jedna veća bela mrlja. Oči su mu žutosmeđe, a njuška nešto kraća od njuške lava. Brkovi dužine i do 20 cm ukras su glave, dok s bočnih strana obraza ima dužu dlaku koja strši i nalikuje bradi. Jezik mu je dug i hrapav, a u čeljustima ima snažne očnjake s vrlo oštrim rubom s unutrašnje strane, poput noža, a njihova dužina seže i do 6 cm. Na dugim i snažnim nogama ima ogromne šape s pet prstiju s oštrim i dugim kandžama, koje prema potrebi uvlači ili izvlači. Rep sibirskog tigra je dugačak 100 cm, svetliji i ukrašen tamnim kolutovima.

    Kako živi, lovi i šta jede

    Njegova osobina samačkog života prekida se jedino u doba parenja kada se druže dve životinje suprotnih polova. Svoj teritorij, koji ljubomorno čuva, obiležava ogrebotinama po stablu i uriniranjem. Tigar nije isključivo noćna životinja, sreće ga se u bilo koje doba dana, gde vreba plen na rubovima šuma, u gustoj travi ili pored staze kojom prolaze životinje. Omiljena su mu mesta uz reke i pojilišta. Najčešce kreće u lov početkom sumraka ili u rano jutro pre izlaska sunca. Vrlo je brz i nečujno se kreće, može odskočit vrlo daleko, kao i vrlo visoko. Loš je penjač. Voli vodu, dobar je plivac, a za vrućih dana rashladjuje se kupanjem. Te njegove osobine stavljaju u opasnost ostale životinje za koje nisu siguran zaklon ni potok ni reka, koje u lovu bez poteškoća prepliva. U prirodi lovi i male i velike životinje, a poslastica su mu divlje svinje. Za velikih zima i u nedostatku hrane lovit će i miševe. Kada lovi, tigar vreba, iznenada se munjevito baca žrtvi na leda, te zabada kandže duboko u leda žrtvi. Ubijenu životinju odvlači duboko u gustiš, gde jede do sitosti. Zna se i prežderavati, može pojesti i preko 20 kg mesa, nakon čega celi dan spava, prekidajući san jedino odlaskom na pojilo. On nije izbirljiva životinja, jede sve, od kože sa krznom pa sve do kostiju. Tigrovi su plašljive životinje, kada prvi put sretne čovjeka najverovatnije će se uplašiti i pobeći, ali tigrovi koji često u prirodi dolaze u kontakt sa čovjekom uvide da je čovek lagan plen.

    Ženka sibirskog tigra

    Ženka sibirskog tigra manja je od mužjaka, ali ima sva obiležja kao i mužjak. Sibirska tigrica postaje polno zrela sa 3 – 4 godine, kao i mužjak. Pari se desetak dana, a nekad i duže. Nakon parenja ženka je gravidna od 105 do 108 dana. Nekoliko dana pre okota priprema gnezdo. Tri dana prije okota sise se napune mlekom i vidno obese. Vreme okota traje i do 9 sati zavisno o broju mladunčadi. Tigrica u leglu ima 3 – 4 mladunca, koji se legu u razmacima od 1 do 2 sata. Kako se mladunci kote, majka ih brižno suši lizanjem i odgriza pupčanu vrpcu, i za kratko vreme mali tigrić nalazi sisu i počinje povlačiti prvo mleko. Mladunci vec sa 2 – 3 tjedna otvore oči, ali još ne vide, tek sa 4 tjedna potpuno progledaju. Sa 2 mjeseca starosti počinju jesti meso, a mleko sišu sve do 7 meseci starosti, nekad i duže. Mladunčad je veoma zaigrana, u toj svojoj igri uče veštini, koja će im trebati kad odrastu. Uz majku mladunci ostaju oko 2 godine. Nakon tog vremena odvajaju se od majke i počinju samostalan život.


    Uzgoj sibirskih tigrova

    Kod uzgoja sibirskih tigrova, posebno treba obratiti pažnju na prvih mesec dana starosti. Ako želimo imati pitomog tigra, treba ga odvojiti od majke već sa mesec dana starosti i hraniti na dudu specijalnim mačjim mlekom u prahu koje se meša sa vodom. Mačje mleko u prahu možemo kupiti u specijaliziranim trgovinama hranom za kućne ljubimce. Tim se mlekom mladunče može hraniti od dana rođenja pa sve do odbijanja od sise. Sibirski tigrovi mogu se dobro pitomiti, sve dok se čovek prema tigru lepo odnosi i on će uzvratiti istom merom frktanjem i maženjem, ali čovek mora biti uvek na oprezu. Ponekad se želi vrlo grubo poigrati sa čovekom, to je za njega normalna igra među svojom vrstom, ali za čoveka opasna i može završiti ozledama. Tigar u zatočeništvu je vrlo privržena životinja i jako vezana za čoveka.

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

  • #2

    Beda, sirotinja, gologuz po brdima hodam, bukve sobaljujem i mlade cobanice, sa sobom darujem

    Comment

    Working...
    X