Objava

Collapse
No announcement yet.

Hrana i vino:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Bebe

    Onaj odnos brasno, puter(margarinso voda....+ 2 zumanca...koristim smesu za knedle sa shljivama!!!(umesto jkrompira)......Probaj odlicno je!!!

    Comment


    • #17
      Eeee...

      Te knedle sa šljivama , ali bez šljiva .. sa dobrom kobasicom umesto šljiva...u kupusu, podvarku...

      Comment


      • #18
        Ćevap iz rerne


        Ćevap iz rernePotrebno: 600gr teletine, 2 glavice crnog luka (300gr), 2 paradajza (300gr), peršun, so, biber, 400gr pečuraka, 2 supene kašike ulja, 300gr raženog helba

        Meso iseći na kocke, propržiti ga na ulju 5-6 minuta i izvaditi ga na tanjir. Iseckati paradajz, luk i šampinjone. Luk izdinstati na ulju, do* dati šampinjone, a posle pet minuta i paradajz. Začiniti, prokuvati i dodati meso. Dinstati oko 20 minuta. Sve preručiti na alu-foliju, dobro umotati i staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200C, peći 10-15 minu*ta. Poslužiti toplo, tako što ćete raseći foliju i poslužiti direktno iz nje. Uz jelo servirati i raženi hleb.

        Comment


        • #19
          Svinjsko pečenje sa kestenjem


          Svinjsko pečenje sa kestenjemPotrebno: 800gr svinjskog buta, 30gr butera, ulje, so, biber, jedna grančica majčine dušice, 20kom. kestenja, 2 do 3dl govedje supe

          Meso operemo, obrišemo, posolimo i svežemo kao šunku. Vatrostalnu činiju namažemo buterom, stavimo meso, pospemo grubo mlevenim biberom, premažemo uljem i u vreloj pećnici naglo zapečemo sa svih strana. Dodamo grančicu ili mlevenu majčinu dušicu, dolijemo malo supe, smanjimo vatru i stalno prelivajući, do pola ispečemo.

          U medjuvremenu oljuštimo, zasečemo i u vreloj pećnici ispečemo kestenje, očistimo, stavimo kraj mesa, prelijemo ostatkom supe, poklopimo i po*lako pečemo dok ne omekša. Kad kestenje omek*ša vadimo ga iz soka, držimo na toplom, a meso dopečemo da porumeni. Preostali sok ukuvamo do gustine meda i prelijemo njime narezano pe*čenje. Serviramo vruće, sa kestenjem.

          Comment


          • #20
            Fusili sa spanaćem i rikotom


            Fusili sa spanaćem i rikotomPotrebno: 4 šoljice testenine fusili, maslinovo ulje, kašika sirćeta, 100gr mladog spanaća, 2 mlada luka, šoljica suvog grožđa, šoljica mekog sira rikota, so, biber, sveži bosiljak, parmezan

            Skuvajte testeninu. Ocedite i vratite u posudu. Dodajte malo maslinovog ulja, kašiku sirćeta i listove spanaća. Sve dobro protresite. Mladi luk naseckajte na kockice pa dodajte Potrebnoma. Umešajte i suvo grožđe, rikotu, po pola kašičice soli i bibera, kao i sveži bosiljak. Izmešajte i pospite parmezanom.

            Comment


            • #21
              Manikoti

              Potrebno: 250gr testenine manikoti, 1 jaje, sir rikota, prstohvat soli, 1/4 šoljice seckanog mladog luka, 1/2 šoljice parmezana, teglica sosa za špagete, 2 kašičice sušenog peršuna, biber

              Testeninu skuvajte prema uputstvu na vrećici i ocedite. U posudi izmešajte sir rikotu, parmezan, jaje i mladi luk. Dodajte peršun, so i biber. Punite testeninu mešavinom. Poređajte u vatrostalnu posudu, prelijte sosom i parmezanom, pokrijte i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni.

              Comment


              • #22
                Mostaccioli sa spanaćem


                Testenina sa spanaćem i feta siromPotrebno: 300gr testenine - mostaccioli, 30ml ulja, 500gr paradajza, 300gr svežeg spanaća, 1čen belog luka, 200gr feta sira, so, biber

                Obarite testeninu, ocedite i ostavite po strani. Operite spanać i paradajz, i iscekajte na komade. Zagrejte ulje, dodajte spanać, paradajz i iseckani beli luk. Kuvajte uz mešanje 2 minuta, dok se spanać ne skuva, dodajte testeninu i feta sir, i nastavite da kuvate još 1 minut. Začinite po ukusu.

                Comment


                • #23
                  Taljatele Djenoveze


                  Taljatele DjenovezePotrebno: 500gr taljatela testenine, 4 kašike pesto sosa, seckani paradajz, artičoka, luk i maslinke, 4 veća čena belog luka, so, 2 kašike maslinvog ulja.

                  Pustite da provri 2 litra vode koju ste prehodno posolili. Dodajte testeninu i obarite. Iseckajte tanko na kolutiće beli luk i propržite ga dok ne porumeni. Izvadite ga na papir za upijanje, kako bi ukonili višak ulja. U tiganju, zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckane maslinke, paradajz, luk i artičoku i prodinstajte. Ocedite taljatele i sipajte ih u prethodno pripremljenu smešu i dodajte pesto sos. Promešajte dobro. Dekorišite prženim kolutićima belog luka.

                  Comment


                  • #24
                    Pečenje na kalifornijski način


                    Svinjsko pečenje na kalifornijski načinPotrebno: 1kg svinjskog buta u komadu, 1dl meda, 2 velike kašike senfa, 1 kašičica karija, so, ulje, buter

                    Meso operemo, obrišemo, posolimo i svežemo kao šunku. U maloj činiji, medu, senfu i kariju doda*mo malo ulja i penasto umutimo. Ovim kremom dobro premažemo meso sa svih strana, zatim stavimo u buterom namazanu vatrostalnu činiju, ispečemo u srednje ugrejanoj pećnici, povremeno okrećući, i često prelivajući sopstvenim sokom, može i govedjom supom. Kad se meso ispeče, skinemo konce, narežemo na tanke režnjeve, a kao prilog služimo svezu mešanu salatu.

                    Comment


                    • #25
                      Losos sa limunom i mirodjijom


                      Losos sa limunom i mirodjijomPotrebno: 450gr fileta od lososa, 50gr butera, 75ml limunovog soka, 3gr suve mirodjije, 1gr začina od belog luka, so, biber

                      Zagrejte pećnicu na 180C. Podmažite posudu za pečenje. Poredjajte filete lososa i prelijte ga smesom koju ste dobili mešanjem limunovog soka,i istopljenog butera i mirodjije. Začinite začinom od belog luka, dodajte so i biber. Pecite 25-30 minuta u prehodno zagrejanoj pećnici.

                      Comment


                      • #26
                        Marinirani ražnjići od škampa


                        Marinirani ražnjići od škampaPotrebno: 600gr škampa, 160 ml maslinovog ulja, 10gr peršuna, sok od 1 limuna, 2 čena belog luka, 10gr paradajz sosa, 2gr origana, so, biber

                        Pomešajte u činiji maslinovo ulje, peršun, sok od limuna, sitno seckani beli luk, paradaj sos, origano so i biber. Odvojte malu količinu koja će vam biti potrebna kasnije. Škampe stavite u plastičnu vrećicu, a zatim dodajte marinadu. Zatvorite dobro i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Raspalite roštilj. Škampe stavljate na ražnjiće tako što ih ubadate pored repa, pazeći da vrh ražnjića izadje odmah do glave. Pecite 5 minuta svaku stranu ili dok ne potamne, premazujući pripremljenom marinadom.


                        Comment


                        • #27
                          Losos sa roštilja


                          Losos sa roštiljaPotrebno: 4 fileta lososa, 4 krompira , 150gr spanaća, 3-4 čena belog luka, 2 glavice vlašca, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika mirodjije, so, biber

                          Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i mirodjiju sa sitno seckanim belim lukom, dodajte so i biber, pa dobijenim prelivom premažite filete lososa pre nego ih stavite na roštilj. Pecite 3-4 minuta svaku stranu fileta. U medjuvremenu ispecite krupno sečeni krompir i vlašac. Obarite spanać. Postavite krompir na sredinu tanjira, preko njega stavite bareni spanać i filet lososa.

                          i uz ovo

                          Jagnjeći tažin s povrćem i leblebijama

                          Jagnjeći tažin s povrćem i leblebijamaPotrebno: 1,5 kg jagnjeće plećke i buta (isečene na komade), 4 kašičice kima, 4 kašičice šafrana, 4 glavice crnog luka, 4 tikvice. 4 šargarepe, 250 g leblebija, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika peršuna, so, biber

                          Potopite leblebije u hladnu vodu, na par sati. Zagrejte ulje u tažinu ili zemljanoj šerpi, pa dodajte meso, kim, so, biber i pržite oko 5 minuta stalno mešajući. Dodajte šafran i vru*ću vodu toliko da tek prekrije, poklopi*te i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Očistite povrće, luk presecite napo*la a šargarepe i tikvice na krupnije komade, pa dodajte mesu. Ubacite oceđene leblebije i kuvajte još 15 minuta. Na kraju dobro posolite i pobiberite, začinite peršunom i poslužite.

                          Comment


                          • #28
                            Moje omiljeno jelo!

                            Špagete sa mesom i paradajzom


                            Špagete sa mesom i paradajzomPotrebno: 500 g špageta - 300g mlevenog junećeg mesa - 1 kašika začina od sušenog povrća - 1 veza peršuna - 1dcl ulja - 1/2 tube pirea od paradajza - 2 dcl bujona - 1 kašika brašna - so po ukusu - biber po ukusu

                            Izdinstajte na ulju meso, začin od sušenog povrća i sitno sečen peršun. U posebnoj posudi stavite da se ugreje ulje i propržite brašno. Nalijte bujon. Dodajte pire od paradajza i dobro izmešajte. Ostavite ga da baci ključ. Izmešajte dinstovano meso sa sosom od paradajza. Skuvajte špagete i promešajte sa gotovim prelivom od mesa i paradajza.

                            Comment


                            • #29
                              Burgundski biftek


                              Burgundski biftekPotrebno: 1kg bifteka u komadu, 200gr mešane zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak, celer, keleraba), 100gr crnog luka, 1 lovorov list, so, biber, 1dl ulja, 3dl crnog vina, 50gr hleba, 200gr gljiva, 200gr šargarepe, buter

                              Meso operemo, obrišemo, odstranimo opne i loj, posolimo i sa svih sirana propržimo u vrelom ulju, te stavimo u vatrostalnu činiju ili tepsiju zajedno s masnoćom, Očistimo i narežemo zelen, isečemo crni luk na kolutove, stavimo kraj mesa, začinimo lovorovim listom i biberom i pod alufolijom pirjamo u pećnici na umerenoj vatri. Ka*da je upola gotovo dolijemo crno vino, dodamo hleb i dopečemo. U medjuvremenu, na malo bute*ra ispržimo narezane gljive i u posebnoj šerpici pirjamo narezanu šargarepu dok ne omekša. Meso izvadimo lz soka, držimo na toplom, izgnječimo preostalu zelen i hleb, te na jakoj vatri gusto ukuvamo, dodamo gljive i narezanu šargarepu. Meso narežemo, stavimo na toplu činiju, prelije*mo umakom i služimo dok je vruće. Uz to prilaže*mo krompir pire ili kuvane makarone.

                              Comment


                              • #30
                                Zapečeni paradajz sa pilećim batacima


                                Zapečeni paradajz sa pilećim batacimaPotrebno: 600gr krompira, 4 manja bataka sa karabatakom (600gr sa kostima), paprika (150gr), 1 praziluk, beli i zeleni deo, 100gr šargarepe, 1 supena kašika ulja, so, biber

                                Krompir oprati, oguliti i iseći na krupnije kriške. Papriku očistiti od peteljke i iseći na krupnije komade. Praziluk iseći na kose kolutove. Šargarepu oguliti i iseći na kolutiće. Povrće dobro izmešati, začiniti i sipati u pleh za pečenje. Pileće batake odvojiti od kostiju, iseći na komade i poredati po krompiru. U pleh sipati malo vode, prekriti alu-folijom i ubaciti u rernu da se peče 30 minuta na 200C. Tada skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem još oko 20 minuta. Služiti uz sala*tu od paradajza.

                                Comment

                                Working...
                                X