Objava

Collapse
No announcement yet.

Hrana i vino:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #31
    Nionski rižoto sa ćuretinom


    Nionski rižoto sa ćuretinomPotrebno: 1kg ćuretine, 480gr pirinča, rendana kora od limuna, svež ružmarin, 250gr maskarpone sira, 120gr parmezana „Grana Padano", začini

    Ćuretinu iseći na šnicle, posoliti pa ispeći na roštilju ili na tiganju bez ulja. Skuvati pirinač po uputstvu sa pakovanja, ocediti ga pa mu dodati rendanu koru od limuna i sveže, izdrobljene grančice ružmarina. Na kraju u dobijeni rižoto dodati maskarpone sir i parmezan „Grana Padano". Servirati rižoto na tanjiru, a preko složiti isečenu ćuretinu.

    Comment


    • #32
      Malo sendvica!

      Pečurke pečene u zemički


      Pečurke obmotane sirom i pečene u zemičkiPotrebno: 4 veće pečurke, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica mediteranskih začina, 4 kriške mekanog sira, 4 zemičke, 6 paprika

      Očistite gljive i poprskajte ih uljem. Posolite ih i pobiberite pa pospite začinima. Na srednjoj vatri pržite pečurke od šest do osam minuta. Maknite ih s vatre i stavite u zemičke. Potom zemičke kratko propržite na vatri, tek toliko da se sir otopi. U njih stavite naseckanu papriku, a prema želji ih dodatno začinite majonezom. Osim paprike, možete na kriške iseckati krastavce i tikvice. Krastavce možete da stavite i sveže, a tikvice bi trebalo da kratko propržite.

      Comment


      • #33
        Salata od pirinča i škampa


        Salata od pirinča i škampaPotrebno: 1kg škampa - 200g pirinča - 1 kašika kapra - 1 kašičica senfa - 2 kašike ulja - sok od 1 limuna - 150g tunjevine u ulju - so i biber po ukusu

        Obarite škampe.Nekoliko najvećih odvojte za ukras.Ostale rastvorite, izvadite meso i isitnite ga. Skuvajte i operite pirinač. Stavite ga u činiju iz koje ćete služiti. Dodajte meso od skampa, ulje,sok od limuna, posolite i pobiberite. Sve dobro izmešajte. Obarite jaja i oljuštite ih, rasecite ih preko polovine, izvadite žumanca i napravite od njih nadev. Izgnječite žumance, izmešajte sa sardel pastom, oceđenom i izgnječenom tunjevinom, kaprom, sokom od limuna i biberom. Dobro izmešajte. Napunite belanca i rasporedite ih sa celim škampima preko pirinčane salate.
        Služiti kao predjelo.

        Comment


        • #34
          Salata od jagoda i spanaća


          Salata od jagoda i spanaćaPotrebno: 20gr susama, 8gr maka, 100gr šećera, 120ml maslinovog ulja, 60ml alkoholnog sirćeta, 1ml vočester sosa, 10gr seckanog crnog luka, 300gr spanaća, 600gr jagoda, 35gr badema

          Umutite susam, mak, maslinovo ulje, šećer, sirće, vočester sos i crni luk. Poklopite i ostavite sa se hladi 1 sat. Operite i očistite jagode a zatim ih isecite na polovine. Spanać, operite, ocedite i iskidajte na manje komade. Bademe oljušitite i iseckajte. Pomešajte spanać, jagode i badem. Prelijte prethodno napravljenim prelivom i promešajte. Ostavite da se hladi 10-15 minuta pre posluživanja.

          Comment


          • #35
            Šatrobrijan


            SatrobrijanPotrebno: 500g - 1kg goveđe pečenice debljine 5cm - 150g maslaca 1 veza peršuna - 1 dcl ulja - 1 kašičica bibera - so po ukusu

            Izlupajte,posolite i spustite na zagrejano ulje meso. Pržite ga naglo sa jedne i sa druge strane. Zatim smanjite toplotu i dalje pržite, premazujući ga umućenim maslacem sa sitnim sackanim peršunom i biberom. Kada je Šatobrijan pečen, servirajte ga tako šte ćete odozgo staviti krišku umućenog maslaca.

            Odmah služite.

            Comment


            • #36
              Špagete sa tunjevinom


              Špagete sa tunjevinomPotrebno: 500 g špageta - 1 kutija sardela u ulju - 1 kutija tunjevine u ulju - 4 oljuštena paradajza - 100g kisele pavlake - 1/2 tube paradajz-pirea - 1 veza peršuna - so po ukusu - biber po ukusu

              Skuvajte špagete. Ocedite sardelu i tunjevinu.Na oceđenom ulju propržite sardele. Dodajte paradajz i kuvajte 10 minuta. Tome dodajte izgnječenu tunjevinu, so bober i sitno seckan peršun. Na kraju ulijte umućenu pavlaku sa paradajz-pireom. Sa ovim prelijte špagete. Odmah služite.

              :crnogorac:

              Comment


              • #37
                Grčka salata


                Grčka salataPotrebno: 3 paradajza srednje veličine , četvrtina crvenog luka, krastavac, zelena paprika, 150gr sira feta sira, maslinovo ulje, limunov sok, sušeni origano, petnaestak crnih maslina, so i biber

                Pripremiti dresing za salatu od maslinovog ulja, limunovog soka, soli, bibera i origana pa sve dobro promešati u maloj posudi. Sveže povrće iseckati na kockice i potom staviti u veću posudu. Pre samog posluživanja preko povrća preliti dresing i promešati sastojke. Salatu možete ukrasiti sveže mlevenim crnim biberom i peršunom.

                Comment


                • #38
                  Letnja salata od pirinča i piletine


                  Letnja salata od pirinča i piletinePotrebno: pirinač, paradajz, krastavci, pečena piletina, tvrdi sir, masline, kukuruz

                  Ostatke pilećeg mesa iseckajte na komadiće. Skuvajte pirinač prema broju osoba za koje spremate salatu. U ohlađeni pirinač umešajte kockice krastavca, paradajza, komadiće piletine, kockice sira, masline i kukuruz. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, peršun i origano pa time prelijte salatu.

                  Comment


                  • #39
                    Egzotična salata od pirinča i sočiva


                    Egzotična salata od pirinča i sočivaPotrebno: 200gr pirinča dugog zrna, 30gr sočiva, 100gr indijskih oraščića, 100gr feta sira, luk, kari

                    Skuvajte pirinač. Naseckane indijske oraščiće kratko propržite, stavite na pirinač i poklopite. Skuvajte sočivo. Pomešajte sočivo, pirinač, feta sir i naseckani luk. Umešajte preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, malo karija, soli i bibera.

                    Comment


                    • #40
                      Špagete sa crnim lukom


                      Špagete sa crnim lukomPotrebno: 500 g špageta - 10 kašika maslinovog ulja - 4 glavice crnog luka - 1 kutija ringlica u ulju - 150 g ovčijeg prevrelog sira - 1 veza peršuna - so po ukusu - biber po ukusu

                      Skuvajte špagete. U šerpi zagrejte ulje i izdinstajte na njemu seckan luk, seckan peršun. ringlice, prethodno izgnječene i so prema potrebi. Vruće špagete stavite u šerpu i promešajte na vatri nekoliko puta. Prilikom serviranja špagete pospite izgnječenim ovčijim sirom. Odozgo pospite bibera po ukusu.

                      Odmah služite.

                      Comment


                      • #41
                        Tapenada od zelenih i crnih maslina


                        Tapenada od zelenih i crnih maslinaPotrebno: po 300gr crnih i zelenih maslina bez koštica, 2 bageta, 10 fileta inćuna u ulju, 100gr kapara, 14 kašika maslinovog ulja, biber

                        Ocedite kapare. Ispasirajte crne masline s polovinom kapara, inću*na i ulja dok ne dobijete granulastu masu. Ponovite postupak iz koraka 1 sa zelenim maslinama i preostalim sastojcima. Isecite bagete na kose kriške i tostirajte ih pod grilom u rerni oko 5 minuta. Garnirajte polovinu kriški crnom tapenadom, a ostatak zele*nom. Začinite svaku krišku s dosta sveže mlevenog bibera i poslužite.

                        Comment


                        • #42
                          Srneći ragu u korpicama


                          Srneći ragu u korpicamaPotrebno: 500gr srneće plećke bez kostiju, 1 glavica crnog luka, 1/4 korena manjeg celera, 60gr slanine, 1,25dl crnog vina, 2,5dl goveđe supe, 2 kašičice brašna, 1 lovorov list, 1 kašičica majčine dušice, 2 kašike kisele pavlake, 100gr osušenih kajsija, so i biber po ukusu, 4 komada raženog peciva, 2 kašičice peršunovog lista

                          Crni luk oljuštite i sitno iseckajte, slaninu isecite na kockice, meso isperite pod mlazom hladne vode i obrišite ga papirnom salvetom a zatim ga isecite na kocke, kao i celer, a kajsije isecite na četiri dela i potopite u vodu. U veću posudu stavite luk i slaninu, pa pržite dok se ne zacakli. Dodajte meso, propržite ga i prelijte trećinom potrebne količine vina. Umešajte celer i brašno. Sipajte ostatak vina i goveđu supu. Dodajte začine (lovorov list, majčina dušica, so i biber), pa na tihoj vatri kuvajt 45 minuta. Kajsije ocedite, pa ih zajedno sa pavlakom umešajte u ragu. Sa peciva odsecite gornji deo i izdubite sredinu. Peciva napunite raguom i odozgo pospite peršunovim listom.

                          Comment


                          • #43
                            Punjeni zečji but na krompiru


                            Punjeni zečji but na krompiruPotrebno: 4 zečja buta srednje veličine (po 250gr), 200gr mocarela sira, 500gr mladog krompira, 500gr brokulija, ulje, so i biber

                            Mladi krompir lagano oguliti i iseći na kockice, pa ga staviti da se kuva u vreloj vodi. Za to vreme pripremiti zeca. Gornji deo buta odvojiti od kosti, kao pileći batak, da bi ste mogli da ga napunite. Lagano začiniti i napuniti mocarelom, preklopiti butiće i povezati ih čačkalicom.

                            Staviti zeca da se peče u zagrejanom tiganju na stranu gde ste preklopili punjenje. Poklopiti tiganj i pustiti da se meso peče na laganoj vatri. Za to vreme završiti prilog, dodajući u skoro kuvani krompir iseckane cvetove brokulija. Ocediti i završiti prilog, poređati ga na tanjire i na njega staviti punjeni pečeni zečji but.

                            Comment


                            • #44
                              Koktel salata sa gamborima


                              Koktel salata sa gamborimaPotrebno: 800gr gambora, ringlice, 400gr ajsberg salate, pinjole, 200gr paradajza, peršun, so, 200gr krastavaca, balzamiko sirće, maslinovo ulje, konjak, crveni biber

                              Gambore kuvati u ključaloj, neslanoj vodi otprilike jedan minut. Oprati i ocediti od vode ajsberg salatu, paradajz i krastavac iseći na kriške, ceri paradajz os*taviti u komadu. Na ajsberg salatu naslagati kuvane gambore, paradajz i krastavac isečen na kocke i začiniti solju i biberom. Pripremiti sicilijanski dresing: sitno usitnjene pinjole i ringlice dobro izmešati se maslinovim uljem, mrvljenim crve*nim biberom, balzamiko sirćetom i peršunom. Servirane gambore preliti dresingom, maslinovim uljem i konjakom.

                              Comment


                              • #45
                                Jooooj Double Trouble....extra si!NE MENJAMO TE!!!!!!...Pravi madjionicar!!!


                                Eeeee, devojke!!! Ovo je bacena rukavica pravac-u lice!!! Izazov na dvoboj sa ovakvom muskom konkurencijom!!!

                                Delko bre...pa i ti si genije!!! Samo jedno pitanje....te knedlice punjene kobajom...dodajesh kao prilog?_vec skuvano, jer je potrebno samo kratko kuvati ih minut-dva?????...

                                Uh koje krasne ideje!!!................................BRAVOOOO!! !..

                                Comment

                                Working...
                                X