Objava

Collapse
No announcement yet.

Hrana i vino:

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #61
    Punjene zapecene tikvice

    Kada smo u tikvicama.... za 4 osobe:

    **4 vece duguljaste zelene tikvice
    **1/2kg mleveno junece meso
    (za posnu varijantu: 2 solje sojinih ljuspica prokuvanih ocedjenih+
    150 gr mlevenih oraha)
    **soljica za crnu kafu pirinca ( ja koristim integralni)-obariti-
    **50 gr dimljene slanine (ne u posnoj varijanti)
    **1 kom mlada luka
    **so, biber, malo origana(u meso)i malo seckane mirodjie
    ZA PRELIV:
    pavlaka
    rendani kackavalj(za posnu varijantu ima biljni kackavalj)
    1 jaje
    POSTUPAK:
    Mladi luk usitniti i proprziti na ulju zajedno sa sitno seskanom slaninom i dodati mleveno mesi i pirjaniti uz stalno mesanje.Skloniti sa vatre i dodati zacine (sem mirodjije) i skuvani pirinac.
    Tikvice oljustiti preseci na pola , a polutke dubiti kashicicom i puniti pripremljenim filom ( izgledaju kao napunjene cashe)

    Poredjati tikvice u posudu i naliti vodom , dodati vegete i malo mirodjije i kuvati 7 minuta u fazi kljucanja.Skloniti sa vatre..odliti vodu (malo da ostane u posudi..koliko sa jednog prsta..pouljiti malo od gore po tikvicama preliti masom od pavlake jajeta i kackavalja i zapeci u rerni na 250° da porumeni (10-15 min)

    Prijatno!
    Pomoc: Ovakvu masu za punjenje mozete imati uvek gotovu -spremnu u zamrzivacu i pred punjenje tikvica ili paprika -otopiti je u mikrotalasnoj pecnici)

    Comment


    • #62
      Kraljske kugle ( Königsberger Klopse )

      Dve krishke belog hleba (po moguchnosti dan, dva stari hleb)
      250g. teleche mljeveno meso
      1 jaje
      1 mala lazica senf
      soli,bibera

      Lepo se to izmesha u jednu smesu i se formuju kuglice

      U jednu sherpu se stavlja 3/4 l vode u kojoj se ubacuju kockice magi 1 luka , 1 lovorov list 2 nelkice i 2 velike lazice sok od limuna. Kad to zakuva stavljaju se kuglice i se kuvaju pola sata.

      U posebnoj sherpi se rastopi butera odprilike 30g i se doda 3 lazice brashno pa se zalije sa vodom od kuvanih kuglica tako da postane kao kasha, tu se doda sok od limuna i ako imate mleko za kafu ako ne moze i malo obichnog mleka ,i tu se dodaju kuglice.

      Servira se sa kuvanog krompira

      Guten apetit

      Comment


      • #63
        Hannah




        Comment


        • #64
          Krompir salata sa cveklo

          2, 3 luka (crni)
          2, 3 cvekla
          5, 6 krompira se kuvaju posebno

          Skuvano i rashladjeno se ljushti i se secka na sitno, i se mesha sa sitno isechkanog luka. U to se dodaje so, malo bibera , vinsko sirche i maslinovo ulje. Sluzi se kao satata, a vala meni je to i dobra vechera

          Comment


          • #65
            Malo o vinima!

            Вино је алкохолно пиће које се добија ферметацијом грожђа или грожђаног сока уз помоћ квасца.Такође, вино се може правити од неких делова биљака и од разноврсног воћа. Природни баланс грожђа је такав да може да изазове врење без икаквог додавања шећера, киселина, ензима и других супстанци које изазивају ферментацију. Пића слична вину могу се поризводити ферментацијом другог воћа и цвећа: воћно вино, вино од јечма, од пиринча (саке), меда (медовина), па чак и од биља (кинеско вино). Комерцијална употреба речи вино је у многим земљама заштићена законом.

            Вино поседује историју дугу око 8.000 година — верује се да су прва вина настала на простору данашње Грузије или Ирана.

            Наука која се бави проучавањем вина зове се енологија.

            Вино настаје тако што се гњечи грожђе, а сок који се добија гњечењем назива се шира. У основи производње вина лежи хемијски процес ферментације, током којег, под утицајем квасаца у анаеробним условима, долази до разлагања различитих шећера до етанола, при чему долази до ослобађања угљеник-диоксида. Процес врења или ферметације обично траје неколико недеља, а после тога вино се пречишћава и претаче у буриће или бачве.

            Поред шећера, сок грожђа садржи киселине које су такође битне за укус вина. Кожа и семенке садрже танине, једињења опорог укуса (као незрела дуња) која су природни конзерванси, омогућавају старење вина и његово сазревање а не дозвољавају да се поквари. На површини зрна се налазе ћелије квасца, али тај квасац обично није довољан да се направи вино — у току производње квасац се додаје.
            Црвено и бело вино се добијају на готово идентичан начин.

            Винова лоза расте скоро искључиво између тридесетог и четрдесетог степена јужно или северно од екватора. Најјужнији виноград на свету је у централном Отагу крај новозеландског јужног острва близу 45 паралеле а најсевернији виноград је у Флену, у Шведској, нешто изнад 59 паралеле. Боја црвеног вина потиче од егзокарпа црног грожђа, односно од пигмента антоцијана, који вину даје црвену боју, што значи да се и од црног грожђа може добити бело вино, само је потребно кожицу уклонити пре ферментације.
            Вино је популаран и битан напитак који чини саставни део како европске, тако и медитеранске кухиње — од једноставних, традиционалних јела, до најсложенијих, егзотичнох специјалитета. Вино је важно у кухињи не само као пиће, већ и као и додатак јелима који обогаћује укус (углавном у динстању и печењу, где његова киселост даје баланс слатким укусима). Црвена и бела пенушава вина су најпопуларнија и позната су још и као блага вина, јер садрже само 10—14 % алкохола. Аперитив и дезертна вина садрже 14—20 % алкохола и она имају јачи укус од благих, јер садрже већи проценат алкохола.

            Одмах по отварању флаше младог вина потребно је оставити сат времена по страни како би се „проветрило“, док је старија вина са јачим укусом препоручљиво пити када се отворе. Претакањем, из флаше ветре се талози. Талог се налази у старим боцама, али је млађа вина боље ветрити.

            Током ветрења, излагање млађих вина ваздуху доприноси „опуштању“ укуса и чини их глаткијим, и уклопљеним у арому, текстуру и укус. Старија вина углавном губе на интензитету у укусу уколико се ветре.

            Comment


            • #66
              Boy ti si pravi majsor za vino......
              a uz vino za meze ide ovo.......
              postoje dva tipa MUSHKARACA....
              jednima se svidjam....
              a druge nemaju ukus.....
              hmmmm...a treti pozvache prijatelja umesto mene...sigpic

              Comment


              • #67
                Fini!

                Majstore!

                Comment


                • #68
                  obratite paznju......

                  postoje dva tipa MUSHKARACA....
                  jednima se svidjam....
                  a druge nemaju ukus.....
                  hmmmm...a treti pozvache prijatelja umesto mene...sigpic

                  Comment


                  • #69
                    Fioncice..kada pravish riblju corbu...ne gledaj seriju na LJ.ZAlivu!

                    Comment


                    • #70
                      Posle malo EPP...idemo dalje.....

                      Comment


                      • #71
                        Hannina slika me inspirirala za jednu predivnu i ukusnu supu

                        250g rakchichi , po moguchnost sveze(moze i zamrznute)
                        500g svezeg paradajsa (obaren oljushten i iseckan)
                        pola kile sok od paradajsa
                        2 lazice kechap
                        3, 4 luka
                        3, 4 cheshnja belog luka
                        shaka isechkanog prshuna, so i biber po ukusu

                        U maslinovog ulja se przi iseckani luk i beli luk, u to se dodaju rakchichi dok dobiju lepu crvenkastu boju, potom se dodaje svezi isechkani paradajs , pa sok od paradajsa( ko to nema sveze ima u samousluzi i u dozama)i kechapa, zasoli i zabiberi i se kljuchka na tihoj vatri 10 min. Na kraj se dodaje iseckanog pershuna.

                        Zelim vam dobar apetit

                        Comment


                        • #72
                          Krekeri sa šunkom i bananama......

                          * 250 grama domaće šunke
                          * dve banane
                          * med
                          * slani krekeri

                          Način pripremene možete zeznuti ništa)

                          Šunku iseći na komade, tolike da stanu na kreker, pa ispržiti na malo ulja. Pri kraju prženja dodati kašiku meda, još malo pržiti pa izvaditi. Iseći banane na kose kolutove, pa staviti u tiganj u kom se pekla šunka. Ispeći banane sa obe strane po minut. Na kreker staviti komad šunke, pa kolut banane...

                          Šta li se čudite.....?Idu,banane i šunka.....

                          Comment


                          • #73
                            Super zalogajici Bebishka!

                            Comment


                            • #74
                              'Zabadanje' je extra....



                              :axxo::axxo:
                              ...ima li ovde, neki, italijansi...pizza...šta god...

                              Ma, stavim u nešto, taj prokelj sa slaninom... papriku...pečurke...luk crni, glavicu(zasečenu malo)...paradajz, i njega sec-sec... Naravno, začini, ulje, so, biber...po ukusu...
                              ...I uživam.

                              Comment


                              • #75
                                Pileće punjeno belo meso sa belim sosom

                                Sastojci za 4 porcije
                                pileće belo meso-file (za 4 porcije: do 5 komada filea)
                                2 neutralne pavlake
                                beli biber u prahu beli luk u prahu so vegeta
                                200 g šampinjona
                                kisela pavlaka mileram kačkavalj
                                100 g šunke
                                dve kašičice ulja
                                Priprema
                                Prvo se dobro izlupa file i po želji se začini vegetom, može malo soli, zatim se tanak list kačkavalja stavi na file, pa list šunke i Tako naređani sastojci se uviju u rolnicu, i spuštaju se u dublji tiganj, u kome smo prethodno zagrejali vrlo malo ulja.
                                Najbolje se meso isprži, kada posuda ima poklopac i na blagoj vatri.Preko ispzemoh rolnica od mesa staviti po jedan list kačkavalja,( najbolje tost kačkavalja, on se najbolje otopi preko mesa) i poklopljeno josh malo prziti.

                                U drugoj posudi se proprže sitno iseckane pečurke, bez ulja, takođe začinjene po želji. Kada ispari sva voda koju ispuštaju, dodati dve neutralne pavlake, jednu kiselu pavlaku i malo milerama po želji.
                                Dodati u sos malo belog luka u prahu, belog bibera i soli (ja stavim malo više, jer zbog neutralne pavlake, se mala količina začina ne oseti).

                                Čim se sjedine sastojci u sosu, preliti preko isprzenog mesa . Na blagoj vatri pustiti malo da meso upije sos, a zatim malo prohlađeno servirati.
                                Jedna rolnica u zavisnosti od veličine filea, dovoljna je za jednu osobu.

                                Comment

                                Working...
                                X