Paelja s lignjama i škampimaPotrebno: 600gr očišćenih lignji iseckanih na kolutiće, 200gr škampi, maslinovo ulje, so i biber, 3 čena mlevenog belog luka, glavica luka, 3 šoljice riblje supe, 1 crvena paprika, šoljica pirinča, paradajz, šafran, origano, kumin
Zapržite luk, beli luk i paradajz. Dodajte pirinač i kuvajte pet minuta, a zatim dodajte škampe, lignje, supu i papriku pa začinite i kuvajte još pola sata.
....kuhash ga na laganoj vatri....onda,,na vrelu i podmazanu,,,tepsiju przhish kobaje....pa kad je pasulj skuhan,,,,dodash ih..........SPECIJALITET DANA...
postoje dva tipa MUSHKARACA....
jednima se svidjam....
a druge nemaju ukus.....
hmmmm...a treti pozvache prijatelja umesto mene...sigpic
prvi nachin:::ajvar po zelji,dodajesh rendani sir,mleveni orasi,mleveni beli luk ,malo pavlaku(i ne moralno)...sve se dobro promesha...i dobijesh super sos.....
.................................................. ............................
drugi nachin::300 gr.ajvar...4 jaja tvrdo kuhana.....100 gr.sir...50ml.ulje...
u ajvar dodaje se na kockice iseckani sir i pasirana jaja,ulje i malo soli.....
Zivot se moze razumeti samo gledajuchi unatrag,ali se moze ziveti gledajuchi samo napred!
Potrebno je:
- 550 g junetine u komadu
- 100 g mlevenog svinjskog mesa - 100 g prsute u komadu, 1 jaje
- 1 parce hleba, 1/4 l mleka, 1limun
- 40 g rendanog parmezana
- belo vino, lovorov list
- muskatni orascic
- kocka za supu, buter, so, biber
Stavite u ciniju mleveno meso, prsutu isecenu na kockice, jaje, parce hleba natopljeno mlekom i iscedjeno, parmezan, trunku orascica, nastruganu koru limuna, so, biber, pa sve dobro sjediniti. Razvucite junecu sniclu, dobro je izlupajte, rasporedite po njoj ravnomerno pripremljenu smesu, uvijte je i uvezite koncem. Spustite je u tiganj koji ste bogato premazali buterom i pustite da meso porumeni na vatri. Zamirisite ga sa nekoliko listova lovora, sipajte malo belog vina i pojacajte temperaturu, tako da pocne da isparava. Posolite i nastavite pecenje na niskoj temperaturi oko 30 minuta, dodajuci po potrebi supu od kocke
naravno zvati na probu uz obavezno meze i naravno vishnjovachu
Lidija...bash mi se dopadaju ideje za urnebes salatu..uz sta sve moze da se sluzi?
Boj ona opasna paelja sa lignjama...mora da se kusha!!!!! Kada je pripremash??????....Moram prvo da osetim taj izvorni ukus da bih znala da sam na pravom putu....pripreme!!!...
Prepelice sa pirinčemPotrebno: 8 prepelica, 150gr dimljene slanine, 12 prepeličijih jaja, 400gr pirinča, 250gr zelenog graška, 1 veza peršuna, 50gr rendanog sira, so, biber, buter veličine oraha
Očišćene, posoljene i pobiberene prepelice umo*tamo u tanke šnite slanine i pečemo u pećnici dok ne porumene. U međuvremenu, u puno slane vo*de obarimo pirinač, na maslacu s peršunom dinstamo zeleni grašak, pa ga zajedno sa ribanim sirom dodamo oceđenom pirinču. Prepelice ubodemo u rižoto, ukrasimo tvrdo kuvanim, prepo*lovljenim prepeličjim jcfjima i francuskim peršu*nom. Poslužujemo dok je vruće. Služimo sa zele*nom salatom.
Pitam se samo,dali su ovo recepti koje ste i sami pripremali ili vam je to samo kopi pasta i brishete svoja usta dok kopirate
Evo na primer ovo je recept koji sama spremam.
2 ili 3 zelene duguljaste tikvice
1/2 kg mljevenog mesa (govedina)
3 oljushtena iseckana paradajsa( ako nemate svezeg onda iz doze)
2,3 cheshnja belog luka
250g kiselu pavlaku
500g kachkavalja
shaku pershuna (svezeg)
Tikvice se rasechu na pola po duzini (ako su tikvice dugachke prepolove se), lazicom se
ogrebe sredina tako da ostane shupljina i se malo posoli.
Meso na malo maslinovog ulja dobro se uprzi, u to se doda iseckanog luka i paradajs, posoli i zabiberi po ukusu, prokrchka dok soz od paradajsa nestane. Lazicom punish shupljine tikvice tom masom i stavljash na podmazanu tepsiju i se peche u podgrejanu relnu (200°) 20 min. Dok se to peche priprema se kisela pavlaka u kojoj se dodaje izrendani kachkavalj i shaku pershuna, Nakon 20 min vadi se tepsija i sve se preliva tom masom i se peche josh narednih 10-15 min . Servira se kao meze i kao glavno jelo uz koje ide ili shpricer ili belo vino.
Dobar apetit vam zelim lako je pripremiti i je jako ukusno
UH, devojke..ovo je sjajno...Baba_roga...svidja mi se ideja sa tikvicama...slicno se pravi i sa patlidzanima i sve te zapecene varijante su brze i odlicne!!!
Draga, ovde se daju pretezno recepti i predlozi koje smo isprobali, to finese mogu da se predloze odmah...vazno je da je brza priprema ...ako gosti dolaze..da mozemo da na vreme pripremimo surprise za oralni uzitak!!!
Potrebno je 4, 5 glavice luka( a bolje je sa mladim lukom ako ga ima sa percama) , 5, 6 paprike, 3, 4 krompira, 5, 6 paradajsa ,1, 2 plavih paradajsa, 2 tikvice po zelji, 1 praziluk, bamjice (ako ne znate shta je to poslachu svakom slikicu ,to je slichno papriki i je jako ukusno ) , pershuna i mirodjije (sveze). Sve to se isecka na sitno , uprzi se postepeno jedno za drugim kako sam po redosledu napisala, posoli i zabiberi (po moguchnosti mesto soli vegetu) doda se mala lazica alevu papriku i se stavi u tepsiju da se podpeche. Sluzi se kao prilog uz pechenje ili kad se posti idealan ruchak.
Comment